Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Η "αποθεραπεία" της πανδημίας. Της Σοφίας Δημοπούλου

 


Το στάδιο της «αποθεραπείας» μετά την πανδημία. Τι πρέπει να προσέξουμε; 
Με την πρόοδο των εμβολιασμών ανά τον πλανήτη, διαφαίνεται η αρχή του τέλους της πανδημίας που μας ταλανίζει εδώ και ένα χρόνο. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από όποια πλευρά και να το δει κανείς. 

Είναι γεγονός ότι αυτός ο πλανήτης καθώς και το ανθρώπινο είδος έχει υποστεί πολλές ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν. Και πάντα έρχεται το τέλος. Έτσι λοιπόν και τώρα! Πώς όμως θα μεταβούμε από την περίοδο των εγκλεισμών στην πρότερη «κανονικότητά» μας; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε; 

Όταν κάποιος αρρωσταίνει και μέχρι να επανέλθει πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, τον συμβουλεύουμε να είναι προσεκτικός ώστε να μην υποτροπιάσει. Έτσι και στην πανδημία. Οι κυβερνήσεις θα χαλαρώσουν τα μέτρα μεν, αλλά εμείς δεν πρέπει να φερόμαστε αλόγιστα δε! 

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το φαγητό και την τουαλέτα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να φοράμε τη μάσκα μας, ειδικά άμα είμαστε σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα γύρω μας και κοντά μας. 

Να προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή μεν, χωρίς όμως να γίνουμε μισάνθρωποι δε. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να φροντίζουμε την καθαριότητα και τον καθαρισμό του σπιτιού, των χώρων δουλειάς μας και ειδικά των επιφανειών. 

Ούτε επίσης να ξεχάσουμε τον καλό αερισμό των χώρων που ζούμε! Απλά πράγματα που πάντα ήταν σημαντικά. Η πανδημία ήρθε να μας τα θυμίσει και να επιβεβαιώσει την αξία τους. Θέλει όμως προσοχή και όσον αφορά τη διαχείριση που κάνει ο καθένας μας για το επίπεδο της δικής του υγείας. 

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει καλυτέρα από ένα αδύναμο, ακόμη και αν αρρωστήσουμε. Και πώς δυναμώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας; Με την θρεπτική διατροφή και την επαρκή ενυδάτωση, την ισορροπημένη άσκηση, την ανάπαυση αλλά και με τον υγιεινό, αναπαυτικό, αναζωογονητικό ύπνο! 

Και φυσικά με την διακοπή επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα, την κατάχρηση του αλκοόλ κ.λπ. Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι και η διαφύλαξη της ψυχικής μας υγείας. Γιατί ένας άνθρωπος που η ψυχή του πονά, είναι περισσότερο ευάλωτος και ευπαθής... Μέσα από πρακτικές διαλογισμού ή προσευχής και άλλες νοητικές τεχνικές μπορούμε να τιθασεύσουμε την ψυχική πίεση που έχει συσσωρευτεί. 

Αρωγοί μας μπορεί να είναι οι διάφορες μορφές τέχνης πάντα μαζί με την καλλιέργεια ουσιαστικών και ποιοτικών σχέσεων. Όλα έχουν τη θέση τους αλλά και τα όρια τους. Η τέχνη της ζωής και της διαχείρισής της, δεν είναι κάτι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν! 

Δεν είναι όμως μόνο ατομική υπόθεση, η μετάβαση στην κανονικότητα. Η κοινωνία και το εκάστοτε κράτος οφείλει να φροντίσει για την ενημέρωση αλλά και το καλώς έχειν των πολιτών του. Με ανάλογες ρυθμίσεις που θα διαφυλάττουν την υγεία, την εργασία, την κοινωνική ευρωστία. Με ρύθμιση ευνοϊκών συνθηκών εργασίας και ανάπαυσης, με προαγωγή ενός υγιέστερου και περισσότερο φυσικού τρόπου ζωής, με δημιουργία κατάλληλων συνθηκών προσωπικής ολοκλήρωσης και υγείας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση! 

 Η μετάβαση πρέπει να είναι ασφαλής και καλά ενορχηστρωμένη τόσο για το μέλλον το δικό μας όσο και των επόμενων γενεών! 
--------------------------
Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γενική ιατρός στο ΓΕΣΥ, στο Ιάσειο Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου