Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Πώς να αξιοποιήσετε τη φαντασία σας. Του Παναγιώτη Μεταξάτου


Μεγαλώνουμε όταν παύουμε να φανταζόμαστε όπως τα παιδιά. Η φαντασία μας είναι η δύναμη του νου μας, το είπε και ο Αινστάιν, γι' αυτό φροντίστε να την διατηρείτε όπως ήταν και στην παιδική ηλικία. Και ιδού μερικοί τρόποι πώς να το κάνετε αυτό.


Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι, ότι συνήθως αν έχω ένα πρόβλημα που επιμένει και που δυσκολεύομαι να βρω μια ικανοποιητική λύση τότε συναισθηματικά κάπου με αγγίζει κι αυτό με δυσκολεύει. 

Αν λείπει λοιπόν η ιδέα (και δεν συμβαίνει όταν έχουμε την ιδέα αλλά την αναβάλουμε), προσέξτε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Πολλές σπουδαίες ιδέες μπορεί να προκύψουν όταν ''σπάνε'' τα πρότυπα και παρακάμπτονται οι κανόνες. 

Χρειάζεται πολλές φορές να δημιουργούμε νέες νοητικές διαδρομές, νέα σημεία επαφής - διασταύρωσης - διασύνδεσης. Με άλλα λόγια να επανακατευθύνουμε το νου, γι αυτό είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε ερωτήματα πρωτότυπα όπως: 

-Τι θα γίνει αν το διπλασιάσουμε, το μειώσουμε, το παγώσουμε, το αντιστρέψουμε, το αναδιατάξουμε, το συνδυάσουμε, το εξαλείψουμε, το τροποποιήσουμε, το ζωγραφίσουμε, το αλλάξουμε, του βάλουμε άρωμα, ήχο, όψη, αφή, κ.λπ. 

Ένας νους που τον προκαλείς συνέχεια κάνει νέες συνδέσεις στους νευρώνες και ο εγκέφαλος που έχει ολιστική δυνατότητα και απίστευτη ταχύτητα σύνδεσης, βρίσκει τρόπους να σου τα παρουσιάσει και εσύ μετά με λογική εκτιμάς τι μπορεί να είναι εφαρμόσιμο και τι όχι. 

Όλοι έχουμε δυνατότητα να φανταστούμε το απίθανο, το απροσδόκητο, το εξωπραγματικό ή όπως στην επιστήμη της Δημιουργικής ορίζεται η  Ά γ ρ ι α  Ι δ έ α. 

Να θυμάστε πάντα ότι οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ''δυσκολεύονται'' να επιτρέψουν στο νου τους να δεχτεί ανατρεπτικές ιδέες, λόγω γνώσης. Η φαντασία σας λοιπόν είναι η δύναμη του νου σας (το είπε και ο Αινστάιν) γι' αυτό φροντίστε να την διατηρείτε όπως ήταν και στην παιδική ηλικία. 

Μεγαλώνουμε όταν παύουμε να φανταζόμαστε όπως τα παιδιά. Ένα από τα χόμπυ μου που μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και καλύπτει όμορφα διάφορους χώρους στο κτήμα μας στη Κριτονού είναι τα ξύλα και οι πέτρες που μαζεύω από τις παραλίες στα λιμανάκια στην έξοδο του φαραγγιού μας. 

Η φύση είναι μεγάλος καλλιτέχνης και με λίγη φαντασία επιτυγχάνεις καταπληκτικά αποτελέσματα. Θα σας έλεγα ακόμη να ''υιοθετήσετε'' την τεχνική της μεταμόρφωσης ενός επίπλου, συσκευής, αντικειμένου, μηχανήματος ή ότι άλλο σε κάτι που να είναι επίσης λειτουργικό και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσετε χρήματα αλλά και θα μειώσετε και το αποτύπωμα των ''σκουπιδιών σας στη φύση". 

Για να θυμηθώ τη λέξη που ένας ζωγράφος σε μια έκθεση ζωγραφικής μου είπε, όταν θαύμασα έναν πίνακα του που είχε δημιουργήσει με σκουπίδια (σπασμένα κεραμικά, γυαλιά, ξύλα, πλαστικά) με διόρθωσε όταν του είπα με θαυμασμό:

-Μπράβο σας το κάνατε πολύ όμορφο με σκουπίδια. 
- Όχι κύριε μου σκουπίδια. Εγώ τα βλέπω στολίδια.

Και είχε δίκιο. 

Σας εύχομαι Όλο και Καλύτερα 

Παναγής Μεταξάτος

--------------------------------

Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα. 

 Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή

1 σχόλιο: