Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Όλα μπορούν να θεραπευτούν, Συνέντευξη Μ. Μπρόφμαν

Mάρτιν
Μπρόφμαν
Ζούμε περιορισμένες εκδόσεις του ποιοι είμαστε εξαιτίας των αυτοεπιβαλλόμενων ορίων που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας και έρχεται μια στιγμή που πρέπει να υπερβούμε αυτά τα όρια.

1. Ερ. Πραγματικά πιστεύετε ότι όλα κι όλοι μπορούν να θεραπευτούν;

Μάρτιν Μπρόφμαν -Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή είναι η δυνατότητα, εφόσον πιστέψουμε αυτό που υπάρξεις που ονομάζουμε “εξελιγμένες” μας έχουν πει – ότι δηλαδή είμαστε απεριόριστοι σε ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Αν αληθεύει αυτό τότε κάθε σκέψη που έχει ως συμπέρασμά της την ιδέα ενός ορίου, ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε, από τη φύση της πρέπει να είναι άκυρη και μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη που αντανακλά περισσότερο την αλήθεια. Ζούμε περιορισμένες εκδόσεις του ποιοι είμαστε εξαιτίας των αυτοεπιβαλλόμενων ορίων που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας και έρχεται μια στιγμή που πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα όρια αυτά.

Στο άρθρο “Προγραμματισμός και Μεταπρογραμματισμός στον Ανθρώπινο Βιοϋπολογιστή” (Programming and Metaprogramming in the Human Biocomputer), o γιατρός, ψυχαναλυτής, φιλόσοφος και συγγραφέας John C. Lilly αναφέρει ότι “Στο χώρο του νου αυτό που πιστεύει κάποιος ότι είναι αλήθινό ή είναι αληθινό ή επαληθεύεται εντός συγκεκριμένων ορίων. Τα όρια αυτά μπορούν να βρεθούν πειραματικά και βιωματικά. Όταν βρεθούν αποδεικνύονται ότι είναι περαιτέρω πεποιθήσεις προς υπερπήδηση. Στο χώρο του νου δεν υπάρχουν όρια”. Συμφωνώ με αυτό. Αν βλέπω ένα προφανές όριο με κάποιον που έρχεται σε μένα για να τον θεραπεύσω, αν υπάρχει κάτι που δεν πιστεύω πώς μπορώ να θεραπεύσω, τότε πρέπει να κάνω μια κατ’ οίκον εργασία έως ότου αισθανθώ πώς οτιδήποτε περνάει την πόρτα μου για να θεραπευτεί μπορεί πραγματικά να θεραπευτεί. Είναι απλώς θέμα του πώς να το κάνουμε.

Η γενεσιουργός αρχή για έναν θεραπευτή είναι ότι όποιος έρχεται με μια αίσθηση του προσδόκιμου της θεραπείας, ο θεραπευτής μπορεί να το κάνει. Ποτέ δεν εμφανιζόμαστε με μια θεραπεία που δεν είμαστε εξοπλισμένοι να επιτύχουμε. Ναι, πιστεύω πραγματικά ότι όλα μπορούν να θεραπευτούν.

2. Ερ. Η κατάσταση του σώματος δείχνει την πραγματικότητα του νου και της ψυχής;
Μάρτιν Μπρόφμαν:-To φυσικό σώμα είναι μια αντανάκλαση της συνείδησης που βρίσκεται μέσα του σε συνάρτηση με τις πεποιθήσεις της και βεβαίως τις εντάσεις της. Ένα σύμπτωμα στο φυσικό επίπεδο αντικατοπτρίζει την ένταση στη συνείδηση του ατόμου για κάτι που συμβαίνει στη ζωή του εκείνη την περίοδο κι αυτές οι εντάσεις μπορούν να προσδιοριστούν ποσοτικά δίνοντάς μας την δυνατότητα να διαβάσουμε το ανθρώπινο σώμα σαν ένα χάρτη της συνείδησης που βρίσκεται μέσα του.

3. Ερ. Είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις το βασικό εμπόδιο για τη μη βελτίωση της ζωής κάποιου;
Μάρτιν Μπρόφμαν:-Οι περιοριστικές πεποιθήσεις ασφαλώς μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, όπως ακόμα μπορεί να έχει κάποιος λόγους που μπορεί να προσκομίσει στον εαυτό του για το ότι δεν είναι αληθινός ως προς αυτόν, για το ότι δεν ζει την αλήθεια του, για το ότι δεν επιτρέπει ο ίδιος να είναι απολύτα αυτό που είναι, συχνά από φόβο ότι μπορεί να μην αγαπηθεί ή ως αντίδραση στην αντίληψη ότι δεν αγαπιέται.

4. Ερ. Πόσο σημαντικές είναι η αυτοεικόνα, η αυτοαξία και η αυτοεκτίμηση για μια θεραπεία;
Μάρτιν Μπρόφμαν:-Όλα αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να νιώθει κάποιος άνετα όντας ο εαυτός του – αν και έχω εργαστεί επίσης με την ιδέα ότι όταν ένα άτομο είναι εστιασμένο στο ότι θεραπεύεται, αυτή η θέληση είναι μια έκφραση της αυτοαγάπης και προτιμώ να δίνω στο άτομο λόγους για να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του μάλλον παρά του αισθήματος ότι έχει έλειψη σε αυτοεικόνα, αυτοαξία ή αυτοεκτίμηση. Είναι εύκολο κάποιος από θέση ισχύος να δίνει λόγους στους άλλους να μην νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και αυτό γίνεται μετά εμπόδιο στη θεραπεία. Είναι επίσης εύκολο να δώσουμε λόγους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους κι αυτό ενισχύει τη θεραπευτική διαδικασία.

5. Ερ. Για να θεραπεύσουμε το σώμα είναι απαραίτητη πρώτα η θεραπεία του νού;
Μάρτιν Μπρόφμαν:-Δεν είμαι γιατρός, λειτουργώ ως θεραπευτής – συνεπώς δεν “θεραπεύω” κανέναν, αν και βοηθάω στην διευκόλυνση της θεραπευτικής διαδικασίας των άλλων. Το μοντέλο που χρησιμοποιώ γι αυτό είναι ότι όλα αρχίζουν στην συνείδηση και ότι αυτή είναι το μέρος όπου μπορούμε να πάμε για να διορθώσουμε οτιδήποτε δεν δουλεύει για μας στο σώμα ή στη ζωή μας. Από αυτή την άποψη αν εργαστούμε επάνω στο φυσικό σώμα αλλά δεν επιλύσουμε τις εντάσεις στη συνείδησή μας τα φυσικά συμπτώματα θα τείνουν να επιστρέψουν. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε μπορούν να θεωρηθούν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές. Αν θεωρηθούν εναλλακτικές τότε αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλα μοντέλα όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, οτιδήποτε.

6. Ερ. Eίναι η υγεία η ανθρώπινη φυσική κατάσταση;
Μάρτιν Μπρόφμαν:-Πιστεύω πως ναι. Υπάρχει ένα προφίλ προσωπικότητας που σχετίζεται με κάθε είδος συμπτώματος κι έτσι για να αποδεσμευτεί ένα σύμπτωμα πρέπει κάποιος να αποδεσμεύσει τον τρόπο ύπαρξης που το δημιουργησε. Αν κάθε σύμπτωμα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας τότε πρέπει να υπάρχει επίσης ένα προφίλ προσωπικότητας που σχετίζεται με την ύπαρξη μη συμπτωμάτων, κι αυτός είναι ο πραγματικός εαυτός σου, το πρόσωπο που είσαι πραγματικά. Δίχως τον στρεσογόνο τρόπο της σύνδεσής σας με τον περίγυρό σας, τον στρεσογόνο τρόπο που είχε δημιουργήσει συμπτώματα. Αυτό δεν είναι μια διαδικασία ανακάλυψης, αλλά μάλλον μια διαδικασία ανάμνησης.

7. Ερ. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε λάβει από τη ζωή;
Μάρτιν Μπρόφμαν: -Η αναγκαιότητα του να είμαστε ευτυχισμένοι, κάνοντας ότι σε κάνει ευτυχισμένο και μη κάνοντας ότι σε κάνει δυστυχισμένο. Δείξτε μου κάποιον με ένα σύμπτωμα και θα σας δείξω κάποιον που είναι δυσαρεστημένος με κάτι. Μας λένε πώς αν ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή αυτή μας οδηγεί στην επιτυχία και την εκπλήρωση. Έτσι μας λένε να κάνουμε αυτό που νιώθουμε σωστό και να μην κάνουμε αυτό που δεν νιώθουμε σωστό. Αν αυτός είναι ο κανόνας στο πιο βαθύ επίπεδο της ύπαρξής μας τότε πρέπει να ισχύει σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας. Έτσι το να κάνετε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Για αυτούς που αισθάνονται ότι έχουν μια αποστολή στη ζωή πρέπει να είναι κάτι με ωραίο αίσθημα, διαφορετικά ποτέ δεν θα μπορέσουν να το πλησιάσουν, έτσι πρέπει να κάνουμε αυτό που έχει καλό αίσθημα και να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά, και να εμπιστευτούμε το ταξίδι μας. Είμαστε εδώ για να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ο Μάρτιν Μπρόφμαν θα δώσει ένα σεμινάριο στην Ελλάδα από 27 – 31 Oκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Νegreponte Resort Eretria. Περισσότερα εδώ.

Ο Μάρτιν Μπρόφμαν (Ph.D.) είναι ο ιδρυτής του ιδρύματος The Brofman Foundation for the Advancement of Healing που προωθεί την αιτία της θεραπείας παγκοσμίως. Είναι πρώην εμπειρογνώμων των ηλ. υπολογιστών στην Wall Street, σπουδαστής ψυχολογίας και συγκριτικής θρησκειολογείας.
Ανέπτυξε το σύστημα Body Mirror System και το εργαστήριο Vision Workshop από τις εμπειρίες απαλλαγής του από μια θανατηφόρα ασθένεια που η παραδοσιακή ιατρική θεωρεί μοιραία και ανίατη και επιστρέφοντας στην τέλεια υγεία. Κατά τη διάρκεια της δικής του θεραπευτικής διαδικασίας έμαθε πολλά για την διασύνδεση σώματος-νου, τη σχέση ανάμεσα στο σώμα και τη συνείδηση και τον τρόπο λειτουργίας της. Στη συνέχεια ανέπτυξε ένα μοντέλο για να διευκρινίσει αυτές τις ιδέες για τον ίδιο καθώς επίσης και για να προσφέρει ένα όχημα για τη εύκολη και γρήγορη διδασκαλία τους σε άλλους. Το βιβλίο του Όλα Μπορούν να Θεραπευτούν; κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου