Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Aνοιξιάτικη αποτοξίνωση. Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου


Η εποχή προσφέρεται για αποτοξίνωση και σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να αποτοξινώσουμε την λίστα τροφίμων μας.


Ας δούμε τι πρέπει να προσπαθούμε να αποφεύγουμε κάθε φορά που κάνουμε τα ψώνια για τα γεύματα της εβδομάδας:
 
• Τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά χρώματα, πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης ή συντηρητικά. 
• Οποιοδήποτε προϊόν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά ή επιπλέον ζάχαρη. 
• Προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, όπως τεχνητό τυρί. 
• Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (προσεκτική επιλογή σε ψάρια όπως σφυρίδα, ξιφίας και τόνος) Υδρογονωμένα έλαια (κυρίως φοινικέλαιο που βρίσκουμε συχνά σε γλυκά και άλλα ψημένα προϊόντα). 
• Τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, γλουτένη ή λακτόζη, μόνο εφόσον έχετε δυσανεξία σε κάποιο από αυτά τα συστατικά. 

Τι να προτιμώ. Βασική λίστα τροφίμων.

Αν έχετε πάντοτε στη διάθεσή σας και στο διαιτολόγιό σας τις παρακάτω τροφές (ή τις περισσότερες από αυτές), είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεστε πολύ σύντομα στον δρόμο της καλής διατροφής και δύσκολα θα παρεκκλίνετε ξανά από αυτόν. 
• Σπόροι: Λιναρόσπορος, σουσάμι, κολοκυθόσπορος και ηλιόσπορος. Είναι καλύτερο να τους μουλιάζετε σε νερό ή να τους αλέθετε, διότι έτσι γίνονται πιο εύπεπτοι. 
• Ξηροί καρποί: Κάστανα, αμύγδαλα, κάσιους και μακαντέμια. Προτιμήστε τα ωμά και μουλιάστε ή ψήστε τα προτού τα φάτε ολόκληρα, ή μουλιάστε τα προτού τα μαγειρέψετε ή τα τρίψετε. 
• Δημητριακά χωρίς γλουτένη: Καστανό και άγριο ρύζι, κεχρί, κινόα, σίκαλη, ταπιόκα. 
• Φυτικές πρωτεΐνες: Φακές κι άλλα όσπρια – φάβα, φασόλια. 
• Υποκατάστατα γάλακτος: Γάλα αμυγδάλου, ρυζιού και καρύδας, έλαιο καρύδας. 
• Λαχανικά: Ιδίως σπανάκι, λάχανο καλέ, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρες, Καρότα, αγγούρια, ραπανάκια, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο και γλυκοπατάτες. 
• Φρούτα: Κυρίως μήλα, αχλάδια, μπανάνες, ακτινίδια, πεπόνια, μάνγκο, μύρτιλα και παπάγια. 
• Μπαχαρικά: Ιδίως κουρκουμά και τζίντζερ. 
• Σόγια: Αρκεί να είναι πάντα πιστοποιημένα οργανική και σε παραδοσιακή μορφή, όπως γάλα και τόφου, χωρίς ζάχαρη, γλουτένη ή προσθετικά γεύσης και άλλα 

Smoothie μούρων και άλλων κόκκινων φρουτων πχ φράουλα για πρωινό. Ιδανική επιλογή για το ξεκίνημα της ημέρας

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη με φυτική σκόνη από μπιζέλια (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά και είδη υγιεινής διατροφής). 
Υλικά: 
  • 400-500 ml γάλα αμυγδάλου, 
  • 1 κουταλιά σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, 
  • 1/2 φλιτζάνι μούρα (κατεψυγμένα, κατά προτίμηση βιολογικά), 
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο λιναρόσπορο, 
  • 1 κουταλιά βρώμη Ρίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και δουλέψτε τα ώσπου να ομογενοποιηθούν. 

 Πρωινά μάφινς με πορτοκάλι και φράουλες

 Υλικά: 
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις, 
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ, 
  • 1 κουταλάκι αλάτι, 
  • 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 
  • 2 αβγά, 
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο λιωμένο, 
  • 1 φλιτζάνι βατόμουρα ή φράουλες(φρέσκα ή κατεψυγμένα)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπήστε ελαφρώς τον χυμό πορτοκαλιού, τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο. 

Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μείγμα αλευριού και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε σιγά σιγά τα βατόμουρα, ανακατεύοντας ελαφρώς. Λαδώστε 14 φόρμες για μάφινς και μοιράστε το μείγμα, φροντίζοντας να τις γεμίσετε κατά τα 2/3. 

Ψήστε για 20 λεπτά ή ώσπου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο ενός μάφιν. Βγάλτε τα μάφινς από τις θήκες και αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα.
--------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 17 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Massage and balance beauty spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα https://marinaserafimidou.gr/  και κάνει παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο YouTube μέσω του καναλιού της https://youtube.com/c/marinamariaSerafimidou Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου