Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ήλιος: Φυσικά αντηλιακά και συμβουλές προστασίας. Της Μαρίας -Μαρίνας Σεραφειμίδου

Ο ήλιος δηλώνει για τα καλά την παρουσία του κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε από τα οφέλη του, χωρίς δεχτούμε δυσάρεστες παρενέργειες. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστεί η σωστή προετοιμασία μας πριν την έκθεση σ' αυτόν αλλά και η κατάλληλη προστασία μας κατά την έκθεση. Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε τα δικά μας, φυσικά αντηλιακά, που μας βοηθήσουν στο δεύτερο σκέλος. Όλα στο άρθρο που ακολουθεί.

1. Εφαρμόζετε το αντηλιακό 25-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Είναι προτιμότερο να το απλώνετε επιφανειακά αντί να κάνετε μασάζ για να απορροφηθεί -έτσι δεν μειώνεται η προστασία από τις ακτίνες του ηλίου. 

2. Ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού θεωρείται ποσότητα ίση με ένα καρύδι για το πρόσωπο και 2-3 κουταλιές της σούπας απλωμένες για το σώμα. 

3. Μην ξεχνάτε ότι η ανανέωση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται μετά από κάθε βουτιά ή, αν δεν μπείτε στο νερό, κάθε δύο ώρες. 

4. Έχετε υπόψη σας ότι η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία, οπότε όταν βγαίνετε από τη θάλασσα πρέπει να σκουπίζεστε καλά. 

5. Δείκτες SPF μεγαλύτεροι από 50 δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία από τις UVB. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης SPF 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο (98%) έναντι του SPF30 (97%). 

6. Ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται στη συσκευασία επιτυγχάνεται απόλυτα μόνο με ένα πλήρες στρώμα του αντηλιακού, δίχως κενά. 

7. Η σκιά προστατεύει από τις ακτίνες UV κατά 75%. Δεν τις εμποδίζει, αλλά τις τις αντανακλά μέσα από τις επιφάνειες του νερού, της άμμου και του τσιμέντου. 

8. Εφοδιαστείτε με προϊόντα after sun και προτιμήστε κάποια με αλόη και πρόπολη. Φροντίζουν την επιδερμίδα και βοηθούν στο να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα το μαύρισμα. 

9. Μετά την ηλικία των 30, στη βασική στιβάδα του δέρματος μειώνεται ο αριθμός των μελανοκυττάρων, για αυτό μεγαλώνοντας μαυρίζουμε δυσκολότερα. 

10. Για να μαυρίσετε ομοιόμορφα, αλλά και να διατηρήσετε το μαύρισμά σας, φροντίστε να ενυδατώνετε καλά την επιδερμίδα σας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές. 

11. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή τοπικά μπορεί να κάνουν φωτοευαισθησία προκαλώντας δερματίτιδα 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. 

Βασικές συμβουλές

Η καλή και διαρκής αντηλιακή προστασία (με αντηλιακά προϊόντα, ομπρέλα, καπέλο κ.λπ.) κατά την έκθεση στον ήλιο είναι πάντοτε απαραίτητη προϋπόθεση. – Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, διότι έχουν λιγότερη μελανίνη και πιο ευαίσθητο δέρμα. 

Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των 6 ετών είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτή ενός ενήλικα. 


 Φυσικά αντηλιακά (φυσικός δείκτης προστασίας έως 10) 

Αντηλιακό Λάδι

Αναμειγνύουμε 30 ml λάδι καρύδας, 30 ml αμυγδαλέλαιο και 30 ml σησαμέλαιο. 

Προαιρετικά, αρωματίζουμε με essence καρύδας ή βανίλιας και προσθέτουμε 5 ml καρωτέλαιο, που βοηθά στο μαύρισμα. 

Αντηλιακή κρέμα προσώπου

Βάζουμε 2 κουταλιές υγρή λεκιθίνη (για καλλυντική χρήση), 1/4 κούπας σησαμέλαιο και 2 κουταλιές λάδι αβοκάντο σε μπλέντερ, χτυπάμε λίγο και σιγά-σιγά προσθέτουμε 1/4 κούπας νερό, ώσπου να γίνει μια αφράτη κρέμα. 

Αποθηκεύουμε σε καθαρό βαζάκι και αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση του δοχείου στον ήλιο. Κάθε 1-2 μέρες ανακατεύουμε το μείγμα, για να ενώνονται ξανά τα υλικά.

--------------------------------------


Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 17 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Massage and balance beauty spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα https://marinaserafimidou.gr/  και κάνει παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο YouTube μέσω του καναλιού της https://youtube.com/c/marinamariaSerafimidou Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου