Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Το καλοκαίρι, ο ήλιος και η επίδρασή του στην υγεία μας. Της Σοφίας Δημοπούλου


Διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή περίοδο και ο ήλιος βρίσκεται στο φόρτε του. Tι να προσέξουμε ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις της επαφής μαζί του και να αυξήσουμε τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία μας. 

Το καλοκαίρι αποτελεί για πολλούς μια ευχάριστη και ξένοιαστη εποχή στην οποία κυριαρχεί, ειδικά για μας που ζούμε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θάλασσα και ο εκτυφλωτικός ήλιος. 

Είναι η εποχή των διακοπών, των ξενυχτιών, των τουριστών αλλά και των κουνουπιών, των κάθε λογής τσιμπημάτων αλλά και της ηλίασης, της θερμοπληξίας και των ηλιακών εγκαυμάτων. 

Οι αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό πολλές φορές με τη σκόνη που μας έρχεται από την Αφρική προκαλούν κάποιες φορές μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που κάνουν ακόμη και έναν κατά τεκμήριο υγιή οργανισμό, να δυσφορεί, πόσο δε μάλλον, έναν ευπαθή οργανισμό με συνυπάρχοντα νοσήματα! 

Και η ευπάθεια σχετίζεται και με την ηλικία, μιας και τα δυο ηλικιακά άκρα, οι γέροντες και τα βρέφη και παιδιά αποτελούν ευπαθείς ομάδες για διαφορετικούς λόγους το καθένα. 

Ας προσέχουμε λοιπόν καταρχάς με τον βασικό κανόνα της αποφυγής του ήλιου ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΕΣ ΩΡΕΣ, 12-4μμ. 

Ξέρω πολύ καλά ότι αυτές είναι οι κυρίαρχες ώρες που οι περισσότεροι πάνε για θαλάσσιο μπάνιο. Και φυσικά δεν επιθυμώ να κόψω σε κανένα την διασκέδασή του, αλλά όλα τα πράγματα θέλουν μέτρο και προσοχή. 

Κατά συνέπεια, εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο αυτές τις ώρες, συστήνεται να φοράτε απαραιτήτως καπέλο αλλά και γυαλιά καθώς και αντιηλιακό, το οποίο παρεμπιπτόντως, εφόσον παραμένετε στον ήλιο, πρέπει να ανανεώνεται κάθε δίωρο. Ή να είστε κάτω από ομπρέλα! 

Πολύ βασική επίσης είναι η ενυδάτωση, κυρίως με νερό και η αποφυγή του αλκοόλ. Αν υπάρχει δυνατότητα και κάποιου μικρού ανεμιστήρα χειρός πρέπει να χρησιμοποιείται ή η χρήση μιας βεντάλιας! 

Και φυσικά εάν νιώσετε ζαλάδα, δύσπνοια, βάρος στην αναπνοή και εν γένει δυσφορία, πόνο στο στήθος κ.λπ. πρέπει να φύγετε αμέσως, να πάτε σε δροσερό μέρος, να πιείτε αρκετό νερό και εάν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. 

Επίσης ο χρόνος παραμονής στον ήλιο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρατεταμένος. Εκτός των ωρών που προανέφερα και όπως είπα είναι καλό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, τις υπόλοιπες ώρες της μέρας μπορούμε να είμαστε με ασφάλεια στον ήλιο, φορώντας ελαφρά ρούχα και όχι πάνω από δυο ώρες. 

Μπορούμε όμως, να μείνουμε τα πρώτα 15-20’ χωρίς αντιηλιακό ώστε να πάρουμε και την ευεργετική επίδραση του ήλιου μέσα και από την μετατροπή της προβιταμίνης D σε ενεργό βιταμίνη D που βοηθά όπως έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού. 

Στην περίπτωση του ηλιακού δε εγκαύματος που μερικές φορές, και ανάλογα με τον φωτότυπο της επιδερμίδας και τον χρόνο έκθεσης, μπορεί να γίνει έως και δευτέρου βαθμού με φυσαλίδες κ.λπ., επειδή συνυπάρχει έντονη αφυδάτωση, πέρα από την τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων, μαλακτικών και επουλωτικών αλοιφών και κρεμών, χρειάζεται σαφώς ενυδάτωση κυρίως με νερό αλλά και φρούτα και λαχανικά, καθώς και αντιβιοτική αγωγή κυρίως τοπικά και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και από του στόματος. 

Επειδή βέβαια ο κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητές του, καλό είναι εάν αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Γιατρό ο οποίος θα του δώσει τις ανάλογες οδηγίες και συμβουλές και θα τον κατευθύνει ανάλογα!
--------------------------
Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γενική ιατρός στο ΓΕΣΥ, στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώEπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου