Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ανοσοενίσχυση και αποτοξίνωση. Της Μαρίας Μαρίνας Σεραφειμίδου

 

Καθώς οδεύουμε στην προ του Πάσχα περίοδο και πολλοί θα επιχειρήσουν μια αλλαγή στο διαιτολόγιό τους, προσαρμοσμένη περισσότερο στα μέτρα και τα σταθμά τους, με σκοπό να απολαύσουν καλύτερα την γαστριμαργική έλευση της Ανάστασης, δίνουμε όλες τις πληροφορίες για όσους θέλουν να κάνουν μια πραγματική περίοδο αποτοξίνωσης με πολλαπλά οφέλη σε κάθε τομέα της ζωής τους.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ 

Έχετε ακούσει ποτέ για μία μονάδα μέτρησης που ονομάζεται ORAC; Σημαίνει Oxygen Radical Absorbance Capacity – είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο για τη μέτρηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας των τροφίμων. 

Βασικά, οι ερευνητές στρέφουν μια δέσμη των ελεύθερων ριζών (κακή) ενάντια σε ένα δείγμα τροφίμων και βλέπουν πόσο καλά τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τρόφιμο μπορούν να «αφοπλίσουν» τις ελεύθερες ρίζες. 

Αυτό βέβαια ως σήμερα έχει γίνει μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, οπότε δεν ξέρουμε αν το ίδιο συμβαίνει και στο σώμα μας. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι οι μη επεξεργασμένοι κόκκοι κακάο είναι από τα τρόφιμα με την υψηλότερη βαθμολόγηση, απ’ όσα τουλάχιστον έχουν δοκιμαστεί. 

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε οργανικές ενώσεις οι οποίες είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ελέγξει την πίεση. 

Βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης LDL, αυξάνοντας την «καλή» HDL, με αποτέλεσμα να προστατεύει την καρδιά. Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος σε αυτό και να συ ντελέσουν στην αύξηση της πυκνότητας και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. 

Και τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ… Διότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η σοκολάτα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που σημαίνει ότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια προστατεύει το κολλαγόνο, την ελαστίνη και άλλες πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα νεανικό. 

Επιπλέον, λειαίνει τις ρυτίδες, ενώ ενυδατώνει την επιδερμίδα χάρη στο βούτυρο κακάο που περιέχει, διατηρώντας την απαλή. Τα φλαβονοειδή είναι ένα άλλο ευεργετικό συστατικό της σοκολάτας. 

Χάρη σε αυτά, το δέρμα θρέφεται, το κολλαγόνο του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ μειώνονται οι βλαβερές επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία. \

Η σοκολάτα μάς βοηθά να μειώνουμε το άγχος και να διατηρούμε τη διάθεσή μας ανεβασμένη. Αυτό φυσικά βοηθά στην υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, του προσώπου, των νυχιών και συνολικά του οργανισμού μας. 

Η ΜΑΎΡΗ ΣΟΚΟΛΆΤΑ 

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια με θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα (η πραγματική σοκολάτα, όχι τα υποκατάστατα) μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. 

Αν αγοράσετε καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τότε είναι πραγματικά θρεπτική. Περιέχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό από διαλυτές φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως: σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ενώ διαθέτει επίσης πολύ κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. 

Τα λιπαρά οξέα του κακάου και της μαύρης σοκολάτας είναι εξαιρετικά. Επίσης, στη σύστασή της υπάρχουν φυσικά διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό όσο στον καφέ. 

 Αντιοξειδωτικό πίλινγκ σώματος 

 Υλικά: 
1/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη κρυσταλλική, 
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο, 
2 κουταλιές γάλα, 
1 γεμάτο κουταλάκι κακάο 

Αναμείξτε όλα τα υλικά, όχι όμως πολλή ώρα, μόνο μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα. Παίρνοντας μια ποσότητα με τα δάχτυλα, κάντε πίλινγκ στο σώμα με κυκλικές και ανοδικές κινήσεις. 

Προσοχή: Όταν εφαρμόζετε το πίλινγκ, καλύτερα να είστε μέσα στην μπανιέρα, διότι το μείγμα γλιστράει. 


 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΉ ΑΣΠΊΔΑ 

 Εντάσσοντας τις παρακάτω τροφές στη γενικότερη διατροφή μας, μπορούμε να εξουδετερώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις τοξικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης. 

 • Πικραλίδα: Είναι μια εξαιρετική τροφή για την τόνωση του ήπατος. Αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας καθώς και όλων των πράσινων, με πολλά φύλλα λαχανικών είναι η χλωροφύλλη, που αποτελεί έναν πανίσχυρο αιμοκαθαριστή. 
 
• Τζίντζερ: Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. 
 
• Μήλα: Καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος. Η πηκτίνη, μια ουσία που περιέχεται στα μήλα, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών βαρέων μετάλλων και των ραδιονουκλεϊδίων από τον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε βιταμίνη C βοηθά στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού. 
 
• Λεμόνια: Βοηθούν στην πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκρισή τους. Καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα και έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες. 
 
• Σταφύλια: Τονώνουν το ήπαρ και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και των νεφρών. Έχουν καθαριστική δράση στους ιστούς και στους αδένες και επιταχύνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε πιθανές ασθένειες. 
 
• Ραπανάκια: Καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι και τονώνουν τη λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και έναν πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα. 

• Αγκινάρα: Βοηθά στην τόνωση του ήπατος – του πιο σημαντικού οργάνου όσον αφορά την αποτοξίνωση. Προκαλεί αύξηση της παραγωγής της χολής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών. 

• Μαϊντανός: Έχει ισχυρή ικανότητα καθαρισμού του αίματος. Τονώνει το έντερο και δρα υποστηρικτικά στους πνεύμονες, στο συκώτι, στα νεφρά και στη σπλήνα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και περιέχει χλωροφύλλη, η οποία είναι εξαιρετικά αποτοξινωτική. 

• Γκρέιπφρουτ: Δροσίζει και αναζωογονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ενώ μπορεί να αποβάλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων. 

• Γιαούρτι: Βοηθά στην αποτοξίνωση της εντερικής οδού με την προώθηση προβιοτικών συστατικών στο έντερο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή αφομοίωση της τροφής και των θρεπτικών συστατικών της. 

• Μπρόκολο: Ωμό ή μαγειρεμένο, αυτό το λαχανικό είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Με αρκετές φυτικές ίνες και με λιγότερες από 30 θερμίδες ανά μερίδα, είναι βέβαιο ότι αποτρέπει προβλήματα βάρους και χορταίνει υγιεινά. 

• Καστανό ρύζι: Είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μια εναλλακτική, καλύτερη λύση από το λευκό ρύζι. Μία μερίδα (μισό φλιτζάνι) καστανού ρυζιού περιέχει 1,7 γραμμάρια «καλό» άμυλο και υγιεινούς υδατάνθρακες που αυξάνουν τον μεταβολισμό και καίνε το λίπος. Επιπλέον, το καστανό ρύζι είναι ένα τρόφιμο χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, το οποίο σημαίνει ότι μας χορταίνει αλλά με συγκριτικά λίγες θερμίδες. Βάσει, μάλιστα, μιας μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν μια διατροφή υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας μέσα σε έξι χρόνια αύξησαν το βάρος τους τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. 

• Αχλάδια: Μόνο ένα αχλάδι χρειάζεται για το 15% της ημερήσιας σας συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία αχλάδια την ημέρα και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν το έκαναν. 
Πλύνετέ το καλά και φάτε το με τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται οι φυτικές ίνες 

 Smoothie για ενεργοποίηση του μεταβολισμού 

 Υλικά: 
1 αχλάδι ώριμο, 
1 κουταλιά ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, 
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο αγγούρι, 
1 φλιτζάνι κομμένο σπανάκι ή baby, 
1/4 από ένα ώριμο αβοκάντο, 
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, 
1 κουταλιά γεμάτη σκόνη πρωτεΐνης από μπιζέλια ή κανονική, 
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ, 
1 κουταλιά χυμό λεμονιού 

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και δουλέψτε τα στην υψηλή ταχύτητα ώσπου να πολτοποιηθούν καλά. Μπορείτε να το πίνετε και κάθε μέρα σαν πολυβιταμινούχο ρόφημα 

 Αντιφλεγμονώδης/Αντιοξειδωτικός χυμός 

 Ο ανανάς και ο κουρκουμάς προστατεύουν τα κύτταρα μειώνοντας τα επίπεδα των ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή. Ταυτόχρονα, μαζί με το καρότο, γίνονται και πολύ εύγευστα! 

Υλικά (για 1 μικρό ποτήρι): 
3 καρότα, 
1 1/2 κουταλάκι κουρκουμά, 
1 φλιτζάνι ανανά 

Κάντε χυμό τα καρότα και τον ανανά και έπειτα ρίξτε τους δύο χυμούς στο μπλέντερ, προσθέτοντας τον κουρκουμά 

 Σούπερ αντιοξειδωτικό smoothie 

 Απολαύστε τα ισχυρά αντιοξειδωτικά της κολοκύθας μαζί με την κανέλα, τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες του chia, το ασβέστιο από το γάλα σόγιας και το κάλιο από την μπανάνα! 

Υλικά: 
1/3 φλιτζανιού πουρέ κολοκύθας, 
2/3 φλιτζανιού γάλα σόγιας, 
1 κατεψυγμένη μπανάνα, 
1/4 κουταλάκι κανέλα, 
1 κουταλάκι μέλι, 
1 κουταλάκι σπόρους chia, 94 95 
1 μικρή χούφτα λάχανο, 
2 παγάκια, 
1 κουταλιά σκόνη πρωτεΐνης (προαιρετικά) 

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και δουλέψτε τα για 1-2 λεπτά. 

Vegan κρεμώδης σούπα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

 Υλικά: 
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (συν κουταλιές για το σερβίρισμα), 
2 λευκά κρεμμύδια μετρίου μεγέθους κομμένα σε λεπτές φέτες, 
1/2 κουταλάκι αλάτι, 
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι (περίπου 2 κιλά) καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια, 
4 1/2 φλιτζάνια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ζωμό λαχανικών ή νερό, 
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο, 
1/2 κουταλάκι κουρκουμά, 
1 1/4 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο, 
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 
1/4 φλιτζανιού ψημένα κάσιους κομμένα στη μέση, 
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόκκινο πιπέρι (τα 3 τελευταία υλικά προορίζονται για γαρνίρισμα και είναι προαιρετικά) 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια με 1/4 κουταλάκι αλάτι, ώσπου να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (8-9 λεπτά). Χαμηλώστε τη φωτιά, ρίξτε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ακόμη 2 λεπτά. 
Προσθέστε το κουνουπίδι, τον ζωμό ή το νερό, το κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το κύμινο και το υπόλοιπο αλάτι (1/4 κουταλάκι). Αφήστε να πάρει μία βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια μειώστε αρκετά τη θερμοκρασία. 

Σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσει το κουνουπίδι (περίπου 15 λεπτά). Πολτοποιήστε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή στον κάδο του μπλέντερ, ώσπου να γίνει λεία, και στη συνέχεια, με την κατσαρόλα πάνω στη ζεστή εστία, προσθέστε το γάλα καρύδας. 

Δοκιμάστε για το αλάτι, προσθέστε πιπέρι ή και άλλα μπαχαρικά, αν θέλετε. Σερβίρετε μοιράζοντας σε μπολ, πασπαλίστε με πάπρικα και γαρνίρετε με μια χούφτα ψημένα κάσιους, λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και λίγο ελαιόλαδο. 

10 SUPERFOODS (ΥΠΕΡΤΡΟΦΈΣ) ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ/ΕΙΔΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΌΓΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΊΠΗ 

Είναι χρήσιμο να ξέρετε ποια είναι τα κορυφαία superfoods για το κρυολόγημα και τη γρίπη που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του! 

1. Σκόρδο: Καθημερινά (πιθανότατα σας δυσκολεύει, αλλά πραγματικά βοηθάει πολύ). Θα το προσθέσετε σε σάλτσες, μαγιονέζες και σε μαγειρευτά φαγητά. 

2. Μούρα: Γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Να αγοράζετε πάντα βιολογικά. 

3. Ακτινίδια: Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2 την ημέρα. 

4. Κουρκουμάς: Δοκιμάστε να βάζετε ένα κοφτό κουταλάκι σε ζεστό γάλα ή τσάι. 

5. Τζίντζερ: Μόλις ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ μαζί με λεμόνι σε ζεστό νερό και πιείτε το κάθε πρωί. 

6. Σπόροι κολοκύθας: Είναι πολύ καλό να τους τρώτε ανάλατους, διότι περιέχουν ψευδάργυρο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. 

7. Χυμός κράνμπερι: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα με τις τονωτικές του βιταμίνες και ιδιότητες. Πρέπει όμως να τον πίνετε χωρίς προσθήκη ζάχαρης. 

8. Ρίγανη: Περιέχει ενώσεις κατά των ιώσεων. 

9. Μέλι: Αν έχετε πόνο στο λαιμό, λίγο ζεστό νερό, λεμόνι, τζίντζερ και μέλι θα κάνει θαύματα. 

10. Κρεμμύδια: Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν ωμά, φροντίστε να τα χρησιμοποιείται ως βάση για όλα τα βραστά, τις σούπες και τις σάλτσες των ζυμαρικών, ειδικά τους μήνες του χειμώνα. 


 Αφέψημα για βραχνάδα και λαρυγγίτιδα (για γαργάρες) 

Υλικά: 
1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο, 
1 κουταλάκι μηλόξιδο 

Βράστε 1 φλιτζάνι νερό, ρίξτε το βότανο στο βραστό νερό και αφήστε το για 15 λεπτά. Σουρώστε καλά και προσθέστε το μηλόξιδο. Αφήστε να κρυώσει αρκετά και κάντε γαργάρες.

--------------------------------------


Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 17 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Massage and balance beauty spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα https://marinaserafimidou.gr/  και κάνει παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο YouTube μέσω του καναλιού της https://youtube.com/c/marinamariaSerafimidou Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου