Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Nτομάτα και καρπούζι για υγεία και ομορφιά. Tης Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Το καρπούζι και η ντομάτα είναι δύο από τα πιο λαχταριστά φρούτα του καλοκαιριού. Και μιας και το καλοκαίρι αρχίζει να μας δείχνει τα σημάδια του ευκαιρία να εστιάσουμε σε αυτά τα δύο φρούτα και ειδικά στα οφέλη τους, θα δώσουμε ακόμη συνταγές ομορφιάς με αυτά ως πρώτες ύλες.


Καρπούζι 

Είναι συνώνυμο με το ελληνικό καλοκαίρι και, παρότι αποτελείται από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα το καρπούζι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα. 

Παρέχει μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Είναι δροσιστικό και έχει γλυκιά γεύση. Τους θερινούς μήνες προσφέρει μια καλή βοήθεια για την καταπολέμηση της ζέστης και επίσης αποτελεί ένα χαμηλό σε θερμίδες απολαυστικό επιδόρπιο για παιδιά και ενήλικες 

ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΎ 

• Το καρπούζι βοηθά στην πρόληψη του άσθματος. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση άσθματος βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές είναι η βιταμίνη C, που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά – συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού. 

• Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. 

• Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Σε αρκετές μελέτες, το λυκοπένιο που περιέχει, έχει συνδεθεί με την πρόληψη καρκίνου του προστάτη. 

• Βοηθά στην πέψη και στην κινητικότητα του εντέρου: λόγω του νερού και των ινών που περιέχει, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην ενίσχυση της κινητικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. 

• Προσφέρει ενυδάτωση: αποτελείται από 92% νερό και βρίθει από σημαντικούς για τον οργανισμό μας ηλεκτρολύτες. Το καρπούζι είναι ένα πολύ καλό σνακ κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της αφυδάτωσης. 

• Μειώνει τις φλεγμονές: η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό και «πολύπλευρο» θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο καρπούζι και βοηθά το σώμα μας στον ύπνο, στην κίνηση των μυών, στη μάθηση και στη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τις φλεγμονές του σώματος. 

• Κατά των μυϊκών πόνων: το καρπούζι και ο χυμός καρπουζιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο στους μυς και, για τους αθλητές, συμβάλλει στον χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση. 

• Σύμμαχος του δέρματος: το καρπούζι είναι επίσης πάρα πολύ καλό για το δέρμα μας, καθώς περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, το οποίο διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επιπλέον απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. 

 ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ 

 Κατά της ακμής 

Το καρπούζι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την ακμή. 

Αν το δέρμα σας έχει συχνά ακμή ή σπυράκια, δοκιμάστε να κάνετε καθημερινά μασάζ με χυμό καρπουζιού. Καθαρίστε καλά το πρόσωπό σας. Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με χυμό καρπουζιού, απλώστε στο πρόσωπό σας, αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. 

 Μάσκα για ηλιοκαμένο δέρμα 
 
Το καρπούζι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων. Αυτή η πανεύκολη μάσκα θα βοηθήσει το δέρμα σας να επανέλθει μετά από έντονη έκθεση στον ήλιο, ενώ παράλληλα θα του προσφέρει λάμψη. 

Σε ένα μπολ, αναμείξτε ίσες ποσότητες από πολτό καρπουζιού και πολτό αγγουριού. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας ομοιόμορφα και αφήστε το για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό 



Ντομάτες Κόκκινες, ζουμερές και αγαπημένες στο ελληνικό τραπέζι, οι ντομάτες αποτελούν ένα «ταπεινό» μεν, πολύτιμο δε υλικό με πολλές… κρυμμένες χάρες! 

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σπάνια συναντάται σε άλλα τρόφιμα. 

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, καθώς και ότι παίζει ρόλο στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και στη μείωση της χοληστερόλης. 

Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου και μαγγανίου, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και β-καροτένιο. Η ντομάτα έχει από καιρό συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς. 

H φρέσκια, αλλά και η συμπυκνωμένη ντομάτα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η συμπυκνωμένη ντομάτα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση. 

ΟΦΈΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΈΡΜΑ 

Όταν τρώμε ντομάτες, παρέχουμε στον οργανισμό μας μία φυσική προστασία από τον ήλιο και τις ακτίνες UV. 

Και εδώ το λυκοπένιο, αυτό το ισχυρό αντιο ξειδωτικό, προσφέρει πολλά οφέλη, καθυστερώντας τη γήρανση της επιδερμίδας και προστατεύοντας από τον καρκίνο του δέρματος. 

Εξίσου, όμως, καλό είναι και να εφαρμόζουμε τις ντομάτες απευθείας στο δέρμα μας. Η ντομάτα έχει δροσιστικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τα ηλιακά εγκαύματα και στυπτικές ιδιότητες που «κλείνουν» τους μεγάλους πόρους. 

Επιπλέον, διαθέτει φυσικά οξέα που βοηθούν στη ρύθμιση της λιπαρότητας του δέρματος. Έτσι, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακμής, στον καθαρισμό των πόρων και στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης. 

ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΟΜΟΡΦΙΆΣ 

Μάσκα λεύκανσης 

Θέλετε να εξασθενίσουν οι κηλίδες που δημιουργούνται από τον ήλιο ή απλώς να φωτίσετε τον τόνο του δέρματός σας; Χρησιμοποιήστε ντομάτα και λεμόνι! 

Τόσο το λεμόνι όσο και η ντομάτα έχουν φυσικές ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση των σημαδιών της ακμής. 

Υλικά: 
1/2 ώριμη ντομάτα, 
1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού 

Λιώστε καλά την ντομάτα. Ανακατέψτε τον πουρέ ντομάτας με τον χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι, απλώστε το μείγμα σε όλο το πρόσωπό σας. Αφήστε τη μάσκα για 10-15 λεπτά. 

Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε με μια μαλακή πετσέτα. Απλώστε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. 

Μάσκα για τόνωση 

Αναζωογονήστε το δέρμα σας με μια άκρως ενυδατική μάσκα. Τόσο το αγγούρι όσο και η ντομάτα είναι φυσικά στυπτικά που βοηθούν να «κλείσουν» οι μεγάλοι πόροι. 

Το αγγούρι αποτελείται κατά 95% από νερό και έτσι ενυδατώνει το λιπαρό δέρμα, εμποδίζοντας την περαιτέρω λιπαρότητα, ενώ μαλακώνει το ξηρό και ώριμο δέρμα. 

Υλικά: 
1/2 ώριμη ντομάτα, 
1/4 αγγούρι 
και λίγο αλεύρι για να δέσει το μείγμα ώστε να μην τρέξει 

Πλύνετε και ξεφλουδίστε το αγγούρι. Κάντε την ντομάτα και το αγγούρι πολτό και ανακατέψτε τα καλά μαζί με το αλεύρι σε ένα μπολ. 

Απλώστε το μείγμα στο δέρμα σας κάνοντας ήπιες, κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη μάσκα για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε με μια μαλακή πετσέτα. Βάλτε ενυδατική κρέμα ή σέρουμ. (Απόσπασμα από το βιβλίο "Ώρα να Λάμψεις" της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ).
--------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 17 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Massage and balance beauty spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα https://marinaserafimidou.gr/  και κάνει παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο YouTube μέσω του καναλιού της https://youtube.com/c/marinamariaSerafimidou Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου