Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Το περιβάλλον είναι η αντανάκλασή μας. Του Παναγιώτη Μεταξάτου

Ο τρόπος που βλέπουμε και συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον είναι ο ίδιος που κάνουμε στον εαυτό μας. Ασχημονήσαμε στο περιβάλλον γιατί το θεωρήσαμε ιδιοκτησία μας και αυτό ''αντέδρασε'' με αποτέλεσμα τις συνέπειες που βιώνουμε τώρα... 

Ασχημονούμε και στους εαυτούς μας, όταν τρώμε εντελώς ακατάλληλες τροφές, πίνουμε επικίνδυνα ποτά, εισπνέουμε καταστροφικές ουσίες (τσιγάρα-ναρκωτικά) και γενικά δείχνουμε την έλλειψη αγάπης για το σώμα μας, που είναι το μέσον μεταφοράς του εαυτού μας σε αυτήν την διάσταση. 


Αδιαφορούμε και για το περιβάλλον, συμπεριφερόμενοι με αφελή τρόπο θεωρώντας ότι "αφού τα σκουπίδια δεν είναι στην αυλή μου, δεν είναι δικό μου θέμα". Δεν πειράζει που οι τράτες ξεριζώνουν τον βυθό, αρκεί που έχουμε μαριδάκι και γαύρο για το τσιπουράκι μας. 

Η συνειδητοποίηση ότι, μια συμπεριφορά μας είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως εφόσον είναι ενάντια στο περιβάλλον, δεν έχει κατανοηθεί αρκετά και απ' ότι φαίνεται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν.Το θέμα είναι να κάνουμε κάτι επειδή το αποδεχόμαστε ως σωστό και όχι επειδή μας επιβάλλεται. 

Δυστυχώς δεν έχουμε συνδέσει την επιβίωση μας με την προστασία του περιβάλλοντος και όπως κακοποιούμε τον εαυτό μας κακοποιούμε και αυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει, ότι το πιο μικρό (άτομο) είναι μέσα στο μεγάλο (σύμπαν) και αντίστροφα. Ανακάλυψαν πολλούς συμπαντικούς νόμους που διεπίστωσαν πως λειτουργούσαν οι ίδιοι στη ζωή τους. 

Για τους Έλληνες το περιβάλλον και το σύμπαν ήταν ταυτόσημα. Από τότε μέχρι και την βιομηχανική επανάσταση, έχουμε ουσιαστικά μικρές μεταβολές στο περιβάλλον από την ανθρώπινη συμπεριφορά σχεδόν ανεπαίσθητες.

Εξάλλου το ίδιο το περιβάλλον μπορούσε να αυτοθεραπεύεται όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί όπως θα διαβάσετε παρακάτω. 

Η χρήση του άνθρακα στην αρχή και των ορυκτών καυσίμων στη συνέχεια έφεραν σε ελάχιστο χρόνο ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν τότε. 

Η εντατικοποίηση της γεωργίας (εκχερσώσεις) οι μεταφορές δια θαλάσσης και αέρος, η επικράτηση του αυτοκινήτου, αλλά και η κάθετος ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανίας (λιπάσματα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, ψεκασμοί) αλλά και η ανεξέλεγκτη χρήση του "νέου φρούτου'' της τεχνολογίας της χημείας, του πλαστικού, έδωσαν πια τη χαριστική βολή θα έλεγε κανείς περιληπτικά. 

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έδειξαν την καταστροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, όταν έχει ανθρώπινη μορφή αλλά όχι πνευματικότητα. 

Τη δεκαετία του '50 ο Ζακ Υβ Κουστώ άρχισε πρώτος να παρατηρεί με το βαθυσκάφος του τις αλλαγές στην θάλασσα και η έκδοση του 20τομου έργου του ξεκινούσε με τον τίτλο του πρώτου "Αν πέθαιναν οι ωκεανοί'' (Αλκυών).

Η αρχή της ενημέρωσης είχε αρχίσει και οργανώσεις όπως η GREENPEACE εμφανίστηκαν, αλλά δεν συγκινούσαν τις μάζες οι οποίες δεν ''χόρταιναν'' να βλέπουν τις σαπουνόπερες στην 30άρα οθόνη στον καναπέ τους. 

Το 1950 ο φυσικός James Lavlock στην καταπληκτική έρευνα του για τον ζωντανό πλανήτη, όπως ονόμασε τη Γη μας, μπόρεσε να αποδείξει γιατί θεωρεί τον πλανήτη ζωντανό οργανισμό, τον ίδιο, και όχι ένα μέρος που υπάρχουν πάνω του ζωντανοί οργανισμοί. 

Εξάλλου στην έρευνα του αυτή πρόσεξε ότι το μέγεθος δεν είναι το συγκριτικό στοιχείο. Διαφορετικά δεν θα βάζαμε στην ίδια κατηγορία ένα μικρόβιο που δυσκολευόμαστε να δούμε στο μικροσκόπιο και μια φάλαινα 150 τόνων. 

Και όμως και οι δυο είναι ζωντανοί οργανισμοί με κοινά συστήματα που τους επιτρέπουν να ολοκληρώνουν έναν κύκλο λειτουργίας όπως όλοι οι κυτταρικοί οργανισμοί που τους κατατάσσουμε στο ευρύτερο ζωικό βασίλειο που ανήκουμε και εμείς. 

Ο Lavlock παρατήρησε ότι τα περισσότερα από τα κυριότερα συστήματα ενός ζώου υπάρχουν και στον πλανήτη. 

* Ο σ φ υ γ μ ό ς του πλανήτη είναι η μέρα και η νύχτα. 
 * Η κ α ρ δ ι ά του πλανήτη είναι οι ωκεανοί του. 
 * Το α ί μ α του είναι το νερό του . 
 * Οι π ν ε υ μ ο ν ε ς του πλανήτη είναι η χλωρίδα του 
και η ανάσα του είναι, η ε ι σ π ν ο ή όταν βγάζει φύλλα ένα δέντρο ή φυτρώνει ένα φυτό 
και η ε κ π ν ο ή του όταν πέφτουν τα φύλλα. 
* Τα ποτάμια και οι λίμνες είναι οι α ρ τ η ρ ί ε ς και οι φλέβες του . 
* Τα ρεύματα στους ωκεανούς και οι άνεμοι και οι βροχές είναι το κ υ κ λ ο φ ο ρ ι κ ό του δίκτυο. 
* Ο ε γ κ έ φ α λ ο ς του πλανήτη είναι οι άνθρωποι. 

Καθένας από εμάς, είναι ένας εγκεφαλικός νευρώνας που μπορεί να συνεργαστεί και να λειτουργήσει για συγκεκριμένο σκοπό και αποτέλεσμα. Ο πλανήτης έχει ακόμη δεξί και αριστερό ημισφαίριο, που δεν είναι άλλο από το Βόρειο και το Νότιο ημισφαίριο του.

Αν προσέξετε τις συμπεριφορές των ανθρώπων του Βορείου ημισφαιρίου θα τις βρείτε πανομοιότυπες των αρχών του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου (επιτυχία, λογική, επί μέρους εκτίμηση ,ανάλυση, ορθολογισμός). 

Ενώ το Νότιο ημισφαίριο δείχνει ''υπανάπτυκτο'' και ανεξερεύνητο ακόμη. Απομένει το αναπαραγωγικό του σύστημα που μάλλον δείχνει να είναι η μετοίκηση και ενεργοποίηση άλλων πλανητών που υπάρχουν στον Γαλαξία μας και που θα μπορούσαν να φιλοξενούσαν και να στηρίξουν ζωή όπως είναι στον δικό μας, ή έστω και με κάποιες αλλαγές που θα μπορούσαν να επιτευχθούν εν τω μεταξύ. 

Σήμερα γνωρίζουμε πως η τηλεμεταφορά η αποστολή ενέργειας μέσω της σκέψης, αλλά και άλλα επιτεύγματα όπως η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών ενός χώρου, θα επιτρέψουν στον αυριανό άνθρωπο να κάνει όσα φαίνονται θαύματα, πραγματικότητα. 

Οι απαισιόδοξοι με τους μαθηματικούς υπολογισμούς τους έχουν προεξοφλήσει το τέλος της ζωής του ανθρώπου στον πλανήτη, αλλά δεν υπολογίζουν, τι θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος. 

Ο λόγος είναι πως ξεκινούν να λύσουν το πρόβλημα, ενώ όπως είπε ο Αινστάιν ''Μερικά προβλήματα θα τα λύσουμε, αν αναζητήσουμε τις λύσεις έξω από το επίπεδο που τα δημιουργήσαμε.'' Ο άνθρωπος διορθώνοντας την εικόνα για τον εαυτό του και για το περιβάλλον, θα περάσει σε διαφορετική συμπεριφορά. 

Αντί να ψάχνει τρόπους θεραπείας και φάρμακα όπως κάνει τώρα, θα βρει πώς μπορεί να ενισχύσει τον βασικό νόμο της ζωής που είναι η Υγεία και να μην αρρωσταίνει. Αντί να προσπαθεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και την μόλυνση του περιβάλλοντος, θα βρει τρόπους να αναβιώσει το φυσικό περιβάλλον όπως θα ήταν καλύτερα για όλους. 

Αντί να κακοποιεί τα ζώα, τους ανθρώπους και τα φυτά, να συνεργαστεί με τους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του (από πλευράς μεγεθών) αυτή τη στιγμή πηγαίνει στη δημιουργία πιο φονικών όπλων και στις φαρμακοβιομηχανίες. 

Χρειάζεται να δοθούν οι πόροι αυτοί στην εκπαίδευση, συνεργασία και ανάπτυξη ενός μοντέλου ολιστικής διαχείρισης . Η μεταμόρφωση και η αλλαγή θα έρθει μέσα από την συνείδηση μας και την απόφαση μας να αλλάξουμε το μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αλλάζοντας αυτό που κάνουμε τώρα στο παρόν. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.

--------------------------------

Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα.

 Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου