Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Τι είναι το Sex Coaching; Του Χαράλαμπου Σολέα

Το Sex Coaching είναι μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση σεξουαλικών και συναφών ζητημάτων σχέσεων. Οι σεξουαλικοί προπονητές (Sex Coach) όχι μόνο βοηθούν τους πελάτες τους να ξεπεράσουν προβλήματα όπως το σεξ στον γάμο και τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις σχέσεις, αλλά και τους καθοδηγούν να συνειδητοποιήσουν το πλήρες σεξουαλικό δυναμικό τους μέσω της εκπαίδευσης και της επέκτασης. 

Ιστορία της σεξουαλικής καθοδήγησης (Sex Coaching). 

Ενώ αυτό που κατανοούμε ως σεξουαλική καθοδήγηση σήμερα είναι ένας σχετικά νέος επαγγελματικός τομέας, άτομα και ζευγάρια ζητούσαν βοήθεια για την κρεβατοκάμαρα τους σε όλη την ιστορία. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε τίποτα περισσότερο από το Kama Sutra – τον αρχαίο ινδουιστικό οδηγό για σεξουαλική ευχαρίστηση – ή αποσπάσματα στην παλιά διαθήκη που περιγράφουν λεπτομερώς τις προσδοκίες για σεξουαλική ευχαρίστηση στο γάμο. 

Η αναζήτηση σεξουαλικής βοήθειας και συμβουλών από θρησκευτικές προσωπικότητες παραμένει μια πρακτική σε ορισμένους πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ήταν το στίγμα από ορισμένες θρησκείες για σεξουαλικές πράξεις και επιθυμίες που άνοιξαν τον δρόμο για την ανάγκη για σεξουαλική θεραπεία και, τελικά, σεξουαλική καθοδήγηση. 

Στη βικτοριανή κοινωνία, το σεξ έπρεπε να ασκείται αποκλειστικά για την αναπαραγωγή και μόνο. Πολλοί σημείωσαν τη συμβολή του Σίγκμουντ Φρόιντ, τονίζοντας τη γενική σημασία του σεξ σε σχέση με την ψυχική υγεία. Ενώ η ψυχανάλυση έκανε πολλά για να εμβαθύνει στην κατανόηση του σεξ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αναδυόμενος τομέας της ψυχανάλυσης αρχικά προσπάθησε να «θεραπεύσει» ή να θεραπεύσει σεξουαλικές επιθυμίες που ήταν εκτός των κανόνων των κοινωνικών προσδοκιών. 

Σύγχρονη σεξουαλική καθοδήγηση (Sex Coaching) 

Ο τομέας της σύγχρονης σεξουαλικής καθοδήγησης μπορεί να εντοπίσει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν αρκετοί σεξολόγοι, κλινικοί και ερευνητές θεώρησαν ότι ούτε η παραδοσιακή σεξουαλική θεραπεία ούτε η πιο επιστημονική προσέγγιση της σεξολογίας αντιμετώπισαν πλήρως το ευρύ φάσμα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι γύρω από τη σεξουαλικότητά τους. 

Ως αποτέλεσμα, ιδρύθηκε η κλινική σεξολογία. Η κλινική σεξολογία συνδύασε τη γνώση της σεξολογίας και τα εργαλεία της σεξουαλικής θεραπείας με μια σειρά από νέες προσεγγίσεις. 

Η πιο διάσημη από αυτές τις προσεγγίσεις είναι το μοντέλο PLISSIT, που αναπτύχθηκε από τον Jack Annon το 1976. Το μοντέλο PLISSIT είναι μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων για να βοηθήσει τους πελάτες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις έχουν σχετικά με τη σεξουαλικότητα. 

Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν άδεια (P), περιορισμένες πληροφορίες (LI), συγκεκριμένες προτάσεις (SS) και εντατική θεραπεία (IT). Σε απάντηση στην επανάσταση του Coaching την δεκαετίας του 1980, αυτοί οι ίδιοι σεξολόγοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονταν πληροφορίες και πρακτική βοήθεια για την σεξουαλική τους ζωή και όχι θεραπεία. 

Δεν χρειαζόντουσαν ψυχοθεραπεία ή ιατρική παρέμβαση – και έτσι γεννήθηκε η καθοδήγηση στο σεξ (Sex Coaching). Καθώς αυτό έγινε πιο διαδεδομένο, σχηματίστηκαν δύο βασικοί κλάδοι – καθοδήγηση σεξ (Sex Coaching) και βιωματική σεξουαλική καθοδήγηση (Experiential Sex Coach). 

Στη σεξουαλική καθοδήγηση, ο προπονητής μιλά μαζί σας και στη συνέχεια προσφέρει προτάσεις και εργασία στο σπίτι. Κατά τη βιωματική σεξουαλική καθοδήγηση, ο προπονητής σας θα σας καθοδηγήσει στις μαθησιακές πρακτικές στο γραφείο προπόνησης, δίνοντας ανατροφοδότηση και κατεύθυνση καθώς προχωράτε.

 Ένας καλά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος προπονητής σεξ έχει πάρει το χρόνο να μάθει τα κλειδιά για μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή – και μάλλον δεν είναι αυτό που νομίζετε. Οι πληροφορίες για το σεξ που βρίσκονται στα παραδοσιακά μέσα και στο διαδίκτυο μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικές και να παραπληροφορούν τους περισσότερους, ένα μεγάλο μέρος τους είναι απλώς κακές συμβουλές. 

Για να φτάσετε πραγματικά σε μια υπέροχη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με τον/την σύντροφό σας, συχνά απαιτείται βαθύτερη, πιο αποχρωματική εξερεύνηση. Η αντιμετώπιση αυτού του ταξιδιού είναι πολύ πιο αποτελεσματική με έναν έμπειρο προπονητή σεξ στο πλευρό σας. 

 Σκεφτείτε το – αν θέλετε να έχετε ένα υπέροχο σώμα, προσλαμβάνετε έναν προσωπικό γυμναστή. Εάν θέλετε το μάρκετινγκ της επιχείρησης σας να είναι καλύτερο, προσλαμβάνετε έναν σύμβουλο μάρκετινγκ. Αν θέλετε να γίνετε μεγάλος εραστής, γιατί δεν θα προσλάβετε έναν προπονητή σεξ; 

Πώς λειτουργεί ένας προπονητής σεξ με τους πελάτες; 

Ένας προπονητής σεξ μπορεί να σας βοηθήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά οι περισσότεροι προπονητές θα σας καθοδηγήσουν στα ακόλουθα βασικά, καθολικά βήματα: 

- Να προσδιορίστε τους στόχους σας – πρώτα, ο προπονητής σας θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι θέλετε να κερδίσετε από τη δουλειά μαζί του. 

-Να κατανοήσετε τα βασικά – δεύτερον, θα θέλει να κατανοήσετε τους πιθανούς λόγους που αντιμετωπίζετε δυσκολίες και να κατανοήσετε τα κίνητρά σας για αλλαγή. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα και μπορεί να είναι αρκετά αποχρωματισμένο. 

Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να έρθει σε μια συνεδρία επιδιώκοντας να γίνει ένας καταπληκτικός εραστής, αλλά αποδεικνύεται ότι έχει γελοία υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του. 

Εάν ένας προπονητής προσπαθούσε να τον βοηθήσει να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα, θα έκανε πραγματικά κακό στον πελάτη. Αντίθετα, ένας καλός προπονητής σεξ θα δημιουργήσει μαζί με τον πελάτη μια πορεία θα τον οδηγήσει σε μακροχρόνια επιτυχία βάσει της αξιολόγησής του. 

-Χαρτογράφηση του μονοπατιού – στη συνέχεια, ο προπονητής σας θα χαρτογραφήσει το μονοπάτι της μεταμόρφωσης σας. Σε αυτό το σημείο, μπορεί επίσης να σας προσφέρει κάποια ιδέα για το μονοπάτι που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας. Μπορεί να είστε κάποιος που του αρέσει πραγματικά να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τι πρόκειται να συμβεί εκ των προτέρων ή μπορεί να σας ενδιαφέρει περισσότερο να ακολουθήσετε τη ροή. Αυτό θα είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε με τον προπονητή σας. 

Η εργασία αρχίζει: Ξεκινούν οι παρεμβάσεις – κάθε τρόπος καθοδήγησης σεξ έχει έναν διαφορετικό τρόπο να σας βοηθήσει να μάθετε και να αναπτυχθείτε γύρω από τη σεξουαλικότητά σας. 

Ο προπονητής σας μπορεί να μιλήσει μαζί σας για να ομαλοποιήσετε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας για να ανακουφίσετε την ντροπή. Μπορεί να σας δώσει πρακτικές συμβουλές σχετικά με τις σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως πότε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό ή πώς να ενσωματώσετε έναν δονητή στη σεξουαλική σας ζωή. 

Ο προπονητής μπορεί επίσης να σας διδάξει ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Μπορεί να σας προσφέρουν βίντεο για παρακολούθηση, βιβλία για ανάγνωση ή εργασία στο σπίτι. Υποστήριξη στην εφαρμογή – καθώς μαθαίνετε νέους τρόπους σκέψης και νέες σεξουαλικές δεξιότητες, ο σεξουαλικός σας προπονητής θα σας υποστηρίξει φέρνοντας αυτές τις δεξιότητες στον κόσμο σας ώστε να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή. 

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ενσωμάτωσης, θα πρέπει να εξεταστούν τα εμπόδια σας και να προσφέρουν νέες παρεμβάσεις. 

Γιορτάστε και αποφοιτήστε – σε όλη τη διαδικασία, ο σεξουαλικός σας προπονητής θα σας βοηθήσει να γιορτάσετε κάθε νέα βάρδια που κάνετε. Η αλλαγή των παλαιών συνηθειών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και είναι σημαντικό να γιορτάζετε πλήρως κάθε νέο, θαρραλέο βήμα που κάνετε. 

Μόλις πετύχετε τους στόχους σας, η τελική γιορτή θα είναι η συνεδρία αποφοίτησής σας, όπου μπορείτε να κοιτάξετε πίσω όλα όσα έχετε επιτύχει με υπερηφάνεια και χαρά. 

Soleas academy: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Sex Coaching 24 Ιουνίου για απόφοιτους του NLP Coaching προγράμματος μας.
-------------------------------------------------------

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων NLP- Coaching, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη και προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρου, φαγητού, για ενδυνάμωση του εγώ, για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για ενδυνάμωση της μνήμης, για διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακού, μαθησιακού κ.α.), για εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, για βελτίωση σεξουαλικής ζωής, για απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα στο τηλ. 70005750 ή στο email hypnosis@soleas.eu ή στο http://www.soleas.eu/ Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου