Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Το φάρμακο (λιτότητα) είναι περισσότερο τοξικό από την ίδια την ασθένεια (πλεονεξία), Συνέντευξη Παν. Μεταξάτου

Παναγιώτης
Μεταξάτος 
Ο καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα, εκδότης και συγγραφέας Παναγιώτης Μεταξάτος απαντά σε μια σειρά ερωτήσεις του περιοδικού μας και μιλάει για όλα.
1. Με αφορμή το καινούργιο σας βιβλίο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, ήθελα να σας ρωτήσω ποιος ακριβώς θα είναι ο τίτλος του και σε ποιους θα απευθύνεται; 

-Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο «Το Μέλλον ήρθε πιο νωρίς» και υπότιτλο: “Όταν νομίζεις ότι ξέρεις τις απαντήσεις, η ζωή αλλάζει τις ερωτήσεις”. Απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτούς που παρακολουθούν την ανθρώπινη εξέλιξη μέσα στο χρόνο.

 2. Μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας της Μεθόδου Σίλβα για την θετική σκέψη, πόσο κοντά πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στην αξιοποίηση αυτής (της θετικής σκέψης) καθώς και του μεγαλύτερου μέρους του δυναμικού του εγκεφάλου μας; 

 -Όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι ο εγκέφαλος μας υλοποιεί το σύνολο των σκέψεων μας, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν είναι θετικές ή αρνητικές. Μια σκέψη δυνητικά είναι ένα «πρόγραμμα» προς το βιοκομπιούτερ, που είναι ο εγκέφαλος, προς υλοποίηση.

Ο εγκέφαλος δεν κρίνει την ποιότητα των σκέψεων, ο νους μπορεί να το κάνει αυτό. Η θετική σκέψη είναι μονόδρομος. Ο μηχανισμός της σκέψης εξελίσσεται σε συνήθεια. Η μία σκέψη έλκει την άλλη. Θετικές σκέψεις προσελκύουν άλλες θετικές σκέψεις και δημιουργούν ανάλογη συνήθεια και στάση ζωής. Μαθαίνει ο νους μας να αντιδρά και ο εγκέφαλος να «τρέχει» ΜΟΝΟ τα προγράμματα θετικής δράσης.

Αυτό με τη σειρά του μας κάνει λιγότερο ανήσυχους, περισσότερο χαλαρωμένους και δημιουργικούς και αυτό πέραν της καλύτερης αντιμετώπισης του στρες βοηθά τον εγκέφαλο μας να διατηρεί μια περισσότερο ελεγχόμενη ηρεμία. Σε πιο χαμηλή εγκεφαλική συχνότητα έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 90% του δυναμικού του. Αντίθετα σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης ή έντασης το αντίστοιχο ποσοστό κατεβαίνει στο 10%.

 3. Πιστεύετε ότι η παρατεταμένη κρίση που βιώνει η Ελλάδα - κατά δεύτερο λόγο η Κύπρος - και άλλες χώρες είναι μόνο καταστροφική ή ήταν το φάρμακο κατά της πλεονεξίας;

 -Φοβάμαι ότι οι «θεράποντες ιατροί» (δανειστές) ακολουθούν θεραπευτικό σχήμα κατόπιν σχεδίου εξόντωσης του ασθενή και όχι της θεραπείας του. Το φάρμακο (λιτότητα) είναι περισσότερο τοξικό από την ίδια την ασθένεια. Υποστηρίζω την αφθονία γιατί ζω σ’ ένα σύμπαν που κυριαρχεί η λέξη αυτή σε όλα τα επίπεδα.

 Σκέψεις αφθονίας φέρνουν ευημερία, δημιουργικότητα, καλοσύνη και αγάπη. Σκέψεις έλλειψης γεννούν διχόνοια, ζήλια, εγωισμό, επιθετικότητα και απομόνωση. Σκέψεις αφθονίας οδηγούν σε παρότρυνση, αλληλεγγύη, χαρά, ευχαρίστηση και ευτυχία. Σκέψεις έλλειψης οδηγούν σε σύγκρουση, πόλεμο, συμφορές, καταστροφές και δυστυχία.

 Το μόνο θετικό που μπορεί αυτή η κρίση να επιφέρει είναι να αναρωτηθούν οι άνθρωποι ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες που η κάλυψη τους οδηγεί σε στόχους ανάπτυξης και ποιες όχι. Εδώ είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι: «Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα πράγματα για να χρησιμοποιούνται». Δυστυχώς πολλοί αγαπούν τα πράγματα και χρησιμοποιούν τους ανθρώπους.

 4. Εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνετε στο τόπο σας, την Κεφαλονιά, προγράμματα εναλλακτικών διακοπών με σκοπό την πνευματική και σωματική αναγέννηση. Τι σας ώθησε στην δημιουργία αυτού του project; 

 -Το 1992 διοργανώσαμε με τη σύζυγο μου Μαριάννα στο ΖΑΠΠΕΙΟ το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα «Η Δύναμη Του Νου» με συμμετοχή 1000 ατόμων από 50 χώρες μεταξύ των οποίων και περισσότεροι από 30 Κύπριοι.

 Σ’ αυτό το Συνέδριο η ομιλία η δική μου ήταν για τα αρχαία Ασκληπιεία και το ρόλο τους στην αρχαία εποχή. Η Κριτονού, το κτήμα μας στην Κεφαλονιά, είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα σύγχρονο Ασκληπιείο, δηλαδή ένα Κέντρο Ολιστικής Υγείας όπως πιστεύουμε πως λειτουργούσαν τα αρχαία.

 Με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων του εξωτερικού και Ελλήνων αλλά περισσότερο με τον δικό μας ενθουσιασμό, την εμπειρία των σεμιναρίων και την πολύχρονη εκπαίδευση μας στην Διευκολυντική Ψυχολογία δημιουργήσαμε το πρόγραμμα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ που στηριζόταν στο τρίπτυχο ΣΩΜΑ-ΝΟΥΣ-ΠΝΕΥΜΑ.

 Το ίδιο έκαναν και στα Ασκληπιεία. Για το σώμα η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, οι τεχνικές χαλάρωσης και γενικά η απόλυτη επαφή με τη φύση, έδιναν από την πρώτη στιγμή την ευεξία, την αποτοξίνωση και την απαλλαγή από πολλά σωματικά προβλήματα και στο τέλος οι συμμετέχοντες ένοιωθαν ότι πραγματικά είχαν ξαναγεννηθεί.

 Για το νου οι προγραμματισμοί χαλάρωσης, θεραπείας, στόχων, μαζί με ψυχολογικά παιχνίδια, αποδοχή, έκφραση συναισθημάτων, ενδοσκόπηση και υποστήριξη βοηθούσε τα άτομα να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στο νοητικό επίπεδο αλλάζοντας στάση ζωής.

 Για το πνεύμα ο διαλογισμός, η προσευχή και η φύση βοηθούσαν την επαφή με τον ανώτερο εαυτό μας και την ένωση με το Όλον. Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια το πρόγραμμα αυτό διέκοψαν οι σεισμοί του 2014, αλλά τώρα μετά την αποκατάσταση των φθορών είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε ξανά και μάλιστα αναβαθμισμένα μια και η Laura Silva πρόεδρος της Silva International όρισε την ΚΡΙΤΟΝΟΥ Παγκόσμιο Retreat Center της Μεθόδου Silva και θα το εγκαινιάσει με το σεμινάριο Silva Mind Body Healing στις 3-4 Σεπτεμβρίου και με το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Διευθυντών της Μεθόδου στις διάφορες χώρες, στις 6-7-8 Σεπτεμβρίου.

 Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Κύπριους φίλους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επισκεφθεί την ΚΡΙΤΟΝΟΥ και να σταθώ σε τρεις από αυτούς που από την πρώτη φορά και για αρκετά χρόνια ερχόντουσαν ξανά και ξανά. Θα αναφερθώ με τα μικρά τους ονόματα πρόκειται για την αγαπημένη φίλη Αδριανή, τον Γιώργο και τον Ανδρέα.

 5. Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Λάουρα Σίλβα στον χώρο "Κριτονού" της Κεφαλονιάς, 

 - Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα συναισθήματα μας, επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ικανότητα μας να αυτο-θεραπευτούμε αλλά επίσης και το πόσο ευάλωτοι είμαστε στην ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση μπορεί πραγματικά να μας κάνει λίγο ή πολύ να αδιαθετήσουμε άμεσα ή να αναπτύξουμε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Είναι αλήθεια ότι όταν νοιώθουμε καλά συναισθηματικά νοιώθουμε καλά και στην υγεία μας.

 Όταν σωματικά δεν είμαστε καλά και έχουμε διάφορα προβλήματα υγείας, περνάμε συνήθως μια περίοδο που συναισθήματα λύπης, αγωνίας, φόβου και απελπισίας έχουν φωλιάσει μέσα μας. Από την άλλη πλευρά νοιώθουμε σωματικά υπέροχα, όταν είμαστε γεμάτοι με συναισθήματα ευτυχίας, χαράς και ικανοποίησης.

 Τα συναισθήματα όμως είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων, των πεποιθήσεων και της στάσης ζωής που έχουμε. Τα καλά νέα τώρα είναι ότι μπορούμε να σπάσουμε τον μηχανισμό της αυτόματης αντίδρασης με αρνητικά συναισθήματα και με κατάληξη την ασθένεια και να περάσουμε στο χώρο των θετικών συναισθημάτων και της εξαιρετικής υγείας που θα ακολουθήσει.

 Η επιστήμη της επιγενετικής υποστηρίζει ότι η αιτία που αρρωσταίνουμε δεν υπάρχει στα γονίδια μας αλλά στις πληροφορίες και στα προγράμματα που έχουμε εμείς περάσει σε αυτά. Σαν το γονίδιο να είναι ο σκληρός δίσκος και η επιγενετική να είναι τα προγράμματα που έχουμε περάσει σ’ αυτόν. Τα οποία προγράμματα λένε οι επιστήμονες μπορούμε να τα αλλάξουμε.

 Οι τεχνικές του σεμιναρίου Silva Mind Body Healing βοηθούν να γίνει αυτή η αλλαγή και η χρήση τους σε καθημερινή βάση δεν θα ελευθερώσει μόνο θεραπευτικές δυνάμεις που δεν φανταζόταν κανείς πως έχει, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει μια συναισθηματική ασπίδα προστασίας από νέες ασθένειες ή γενικότερα προβλήματα υγείας. Το σεμινάριο είναι καινούργιο παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ευρώπη και το σημαντικότερο είναι ότι το κάνει η ίδια η Laura Silva Quesada. Φυσικά θα υπάρχει μετάφραση στα Ελληνικά.

 6. Έχετε αναπτύξει μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά προγράμματα "μαγικός πωλητής" και "σκέψου και γίνε πλούσιος", πιστεύετε η νοοτροπία της πληρότητας και της αφθονίας μπορεί να κυριαρχήσει σε αυτήν της έλλειψης, του φόβου και της αρνητικής προσδοκίας μέσα σε μια Ελλάδα που δείχνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια, χωρίς εμφανή σημάδια εξόδου από την κρίση; 

 -Σε μια τόσο πλούσια χώρα, από κάθε άποψη, με τον πιο σημαντικό πολιτισμό στον πλανήτη, το μόνο που χρειάζεται είναι να μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε δημιουργικά. Αν και δεν είμαι καχύποπτος, φοβάμαι ότι έχουμε στοχοποιηθεί για ξεπούλημα. Ελπίζω να μην το επιτρέψουμε οι Έλληνες και να επανέλθουμε στον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης και της ευημερίας όπως το αξίζουμε.

 Η κρίση έχει επιδράσει στη συνειδητότητα των Ελλήνων και πολλοί έχουν αντιδράσει θετικά χρησιμοποιώντας την δημιουργική τους φαντασία. Αυτό εξηγεί και την μεγάλη συμμετοχή τους στα δύο αυτά σεμινάρια που σύντομα ελπίζω να δώσω και στην Κύπρο.

 7. Μιλώντας μέσα από μια γενική εικόνα, σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι βρίσκεται η ανθρωπότητα σήμερα; Ποιο είναι το επόμενο διακύβευμα που τίθεται;

 -Πολύ χαίρομαι για αυτήν την ερώτηση γιατί θα μιλήσω για ένα προσφιλές μου θέμα, εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου μου. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της αφύπνισης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, κλπ συνειδητοποιούν τη σχέση τους με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους. Πέραν από τις συγκρούσεις για τους διάφορους πολιτιστικο-οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους στο τέλος θα αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση, διαφορετικά θα αυτοκαταστραφούμε όπως έχει ξανασυμβεί.

 ----------------------

 Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα.

Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ  http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου