Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ο κανόνας των πέντε. Του Τζων Μάξγουελ

Mέχρι τώρα έχω γράψει 73 βιβλία που έχουν πουλήσει περί τα 22 εκατ. αντίτυπα. Πώς το κατάφερα; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των πέντε. Εδώ θα σας εξηγήσω απλά και κατανοητά πώς μπορείτε κι εσείς να τον χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε οποιοδήποτε σκοπό θέλετε στη ζωή σας.

Ο κανόνας των πέντε είναι η πιο σημαντική έννοια που είχα ποτέ, που αλλάζει τη ζωή όσον αφορά την εστίαση στην επιτυχία.

Για να τον εξηγήσω απλά ώστε να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αναβαθμίσετε τις ηγετικές σας ικανότητες, ο κανόνας αυτός λέει ότι αν έχετε ένα δέντρο στην αυλή σας που θέλετε να κόψετε και έχετε και ένα τσεκούρι, τότε χτυπήστε το κάθε μέρα με πέντε τσεκουριές. 

Την επόμενη μέρα κάντε το ίδιο, την επόμενη ξανά το ίδιο και την επόμενη πάλι το ίδιο. Χτυπήστε το με πέντε τσεκουριές κι αφήστε το τσεκούρι κάτω. 

Κάθε φορά θα το χτυπάτε με πέντε τσεκουριές, όχι με πενήντα, ούτε με δεκαπέντε, ούτε με πεντακόσιες. 

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Το δέντρο αυτό θα πέσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αν είναι μεγάλο δέντρο ίσως χρειαστεί δύο χρόνια. Αν είναι μικρό μπορεί και σε ένα μήνα. Το μέγεθος του θα καθορίσει το χρόνο που θα χρειαστεί για να πέσει. 

Αυτός είναι ο κανόνας των πέντε. Βρες το δέντρο σου, μεταφορικά, δηλαδή βρες ποιος είναι ο στόχος σου στη ζωή, τι θέλεις να πετύχεις, τι να κάνεις, που είναι το τσεκούρι σου, ποια είναι τα εργαλεία σου; Και πέντε φορές την ημέρα ασχολήσου μαζί του. Αν το κάνεις αυτό θα έχεις μεγάλη επιτυχία σε ότι κάνεις. 

Για παράδειγμα εγώ γράφω βιβλία. Έχω γράψει ως τώρα 73 βιβλία. Έχουν πουλήσει περί τα 22 εκατ. αντίτυπα. Και όλοι με ρωτούν πώς κατάφερα να γράψω τόσα βιβλία. Μα χρησιμοποιώντας τον κανόνα των πέντε. Ποια είναι τα πέντε πράγματα που κάνω; 

1. Διαβάζω 

2. Αρχειοθετώ αυτά που διαβάζω 

3. Σκέφτομαι 

4. Θέτω ερωτήσεις 

5. Γράφω.

Κάνω αυτά τα πέντε πράγματα κάθε μέρα. Κι αυτό το κάνεις κάθε μέρα, με ρωτούν; Ακριβώς, απαντώ. Δηλαδή εννοείς και Κυριακές και γιορτές και γενέθλια και λοιπές αργίες, με ξαναρωτούν. Ναι, και αυτές τις μέρες. Όλες τις ημέρες.

Και ξεκίνησα αυτό να το κάνω από την ηλικία των 17 ετών (τώρα είμαι 75) και δεν έχω χάσει ούτε μια ημέρα που να μην το κάνω. Δεν έχω εκατό ή χίλια αποφθέγματα αλλά δεκάδες χιλιάδες. Δεν έχω εκατό ή χίλιες ιστορίες αλλά δεκάδες χιλιάδες. 

Ξέρετε, υπερεκτιμούμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσα σε μια ημέρα και υποτιμούμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αρκετές ημέρες. Κάθε σκοπός όταν δουλεύεται λίγο κάθε μέρα, αλλά κάθε μέρα κατακτιέται. Είναι απλώς θέμα χρόνου.

-------



Ο Τζον Κάλβιν Μάξγουελ είναι Αμερικανός συγγραφέας, ομιλητής και πάστορας που έχει γράψει πολλά βιβλία, εστιάζοντας κυρίως στην ηγεσία. Οι τίτλοι περιλαμβάνουν τους 21 ακαταμάχητους νόμους της ηγεσίας και τις 21 απαραίτητες ιδιότητες ενός ηγέτη. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, μεταξύ των οποίων κάποια βρίσκονται στη λίστα των Best Seller των NewYork Times.  Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου