Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη του κορωνοϊού. Της Δρ. Σοφίας Δημοπούλου

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην εν γένει ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι επλήγησαν όχι μόνο γιατί αρρώστησαν οι ίδιοι αλλά γιατί αρρώστησαν μέλη της οικογένειάς τους και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. 

Άλλαξε ο τρόπος της δουλειάς, άλλαξε ο τρόπος των μαθημάτων άλλαξε ο τρόπος διασκέδασης, άλλαξε η διατροφή και οι συνήθειες μας. Άλλαξε γενικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή! 

Πολλοί οι λόγοι για να αποκτήσει κανείς κατάθλιψη ή για να αναζωπυρωθεί μια ήδη υπάρχουσα. Άλλοι άνθρωποι απέκτησαν βάρος εξαιτίας του ότι αναγκάστηκαν να μένουν πολλές μέρες στο σπίτι και διέκοψαν το γυμναστήριο ή διέκοψαν άλλες καθημερινές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να γίνουν υπέρβαροι ή ακόμη και παχύσαρκοι και άλλοι έχασαν βάρος ακριβώς για τους ίδιους λόγους. 

Από την άλλη η ίδια η αλλαγή στον τρόπο της εργασίας ή ακόμη και η απώλεια αυτής της εργασίας δεδομένου ότι η πανδημία έφερε και μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις στους πληθυσμούς, συνέβαλε στην κατάθλιψη. 

Πέραν τούτου πολλοί ηλικιωμένοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να μένουν μόνοι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και της απαγόρευση κυκλοφορίας, υπέστησαν μεγάλο πλήγμα στην καθημερινή τους ψυχολογική κατάσταση γιατί στερήθηκαν τα παιδιά τους, στερήθηκαν τα εγγόνια τους, στερήθηκαν τον καφέ με φίλους κ.λπ. 

Τι είναι όμως αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη; Αρχικά αντιμετωπίζεται με την αναθέρμανση και την ανάπτυξη αληθινών και υγιών ανθρώπινων σχέσεων. 

Αν πήραμε ένα μάθημα από την πανδημία είναι ότι ο φόβος και η ανασφάλεια πρέπει να μας φέρνει πιο κοντά και να αναδεικνύει τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης. Η συμμετοχή σε δίκτυα καθώς και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων αποτελούν βασικό πυλώνα μιας υγιούς ψυχικής ζωής. 

Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή σε κοινωνικές και ομαδικές δραστηριότητες, όπως οι χορωδίες και λοιπά. Στην καλή ψυχολογία συμβάλλει επίσης η ανάπτυξη δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας όπως είναι η φροντίδα καλλωπισμού το spa το μασάζ κ.α.  

Η γυμναστική και ιδιαίτερα το περπάτημα βοηθούν στην ανάπτυξη θετικής ψυχολογίας και θετικών σκέψεων που είναι ένας ακόμη βασικότατος πυλώνας για τη διατήρηση μιας υγιούς ψυχικής ζωής. 

Η επαφή με την τέχνη αλλά και με τη φύση και τις ομορφιές της όταν ειδικά συνδυάζεται με σωματικές δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική ψυχοθεραπευτική βοήθεια. Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη χόμπι μπορούν να βοηθήσουν επίσης.   

Εάν όλα αυτά δεν λειτουργήσουν τότε φυσικά πρέπει να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να ζητηθεί η βοήθεια από κάποιον ειδικό μέσω της συμβουλευτικής, παραδείγματος χάριν από έναν ψυχολόγο. 

Στην περίπτωση όμως που και ο ψυχολόγος δεν μπορεί να βοηθήσει επαρκώς υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της φαρμακευτικής θεραπείας και της ψυχιατρικής φροντίδας. 

Η ορθή επικοινωνία με το προσωπικό σας γιατρό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι καταστάσεις. 

Οι προκλήσεις της ανθρωπότητας είναι πολλές και διαρκώς ανανεούμενες. Το μόνο βέβαιο πλέον στην καθημερινότητά μας είναι η αβεβαιότητα και η μεγαλύτερη ικανότητα μας είναι η ικανότητα της προσαρμογής. Κατά συνέπεια υπομονή, ελπίδα, προσαρμοστικότητα και όλα θα πάνε καλά!!! 

--------------------------

Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γενική ιατρός στο ΓΕΣΥ, και προσωπική ιατρός ενηλίκων στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώEπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου