Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

10 τρόποι για να έχουμε ότι θέλουμε στη ζωή μας. Του Άρη Νότη

Πολλά βιβλία, σεμινάρια, εργαστήρια κυκλοφορούν στην αγορά για το πώς να πετύχουμε τους στόχους μας και πώς να πάρουμε αυτό που επιθυμούμε από τη ζωή. Πολλοί δάσκαλοι, προπονητές ζωής και καθοδηγητές, μάς συστήνουν τις δικές τους αρχές για το ταξίδι προς την επιτυχία. Εδώ όμως θα βρείτε 10 από τις πιο ψαγμένες και λειτουργικές ιδέες για να πραγματοποιήσετε τους στόχους και τις επιθυμίες σας. Εφαρμόστε τις και δείτε τη ζωή σας να παίρνει τη μορφή των ονείρων σας.

1. Επικεντρωθείτε στη δέσμευση και όχι στον ενθουσιασμό. 

Πόσο δεσμευμένος είσαι στο στόχο σου. Πόσο σημαντικός είναι για σένα, και τι επιθυμείς να θυσιάσεις για να τον πετύχεις; Αν βρίσκεις τον εαυτό σου πλήρως δεσμευμένο στο στόχο σου, τότε ο ενθουσιασμός θα ακολουθήσει.

2. Αναζητήστε τη γνώση, όχι τα αποτελέσματα.

Αν επικεντρώνεσαι στη μαγεία της ανακάλυψης, της βελτίωσης, της εξερεύνησης και του πειραματισμού, ο ενθουσιασμός σου πάντα θα ανατροφοδοτηθεί. Αν επικεντρώνεσαι μόνο στα αποτελέσματα, ο ενθουσιασμός σου θα είναι σαν το φτερό - θα πεθάνει τη στιγμή που θα πέσει σε καταιγίδα. 

Έτσι το κλειδί είναι να επικεντρώνεσαι στο ταξίδι, όχι στον προορισμό. Να σκέφτεσαι αυτό που μαθαίνεις κατά τη διαδρομή και τι μπορείς να βελτιώσεις.

3. Κάντε το ταξίδι διασκεδαστικό.

Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι. Τη στιγμή που το παίρνεις στα σοβαρά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσει να φέρνει μαζί του ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο και θα χάσεις την προοπτική και θα βρεθείς ξανά σε τέλμα.  

4. Απαλλαχθείτε από τελματωμένες σκέψεις

Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα αποφασίζουν πώς να αντιμετωπίζεις τη ζωή και την εργασία σου. Εχεις πολλές σκέψεις στο κεφάλι σου και πάντα έχεις την επιλογή σε ποιές να επικεντρωθείς, σε αυτές που θα σε κάνουν να κολλήσεις συναισθηματικά (φόβους, αμφιβολίες κ.λπ.) ή σε εκείνες που θα σε ωθήσουν προς τα εμπρός (ενθουσιασμός, πειραματισμός, ενασχόληση νεών πραγμάγων, έξοδος από τη ζώνη άνεσης).

5. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Το επόμενο βήμα μετά την απαλλαγή των αρνητικών σκέψεων είναι να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, είμαστε γεμάτοι θετική ενέργεια, και όταν βιώνουμε δυσκολίες, χρειαζόμαστε να είμαστε περισσότερο δραστήριοι. Άρα αναθεωρήστε την κατάστασή σας. Ξαναονομάστε την. Αν συνεχίζετε να επαναλαμβάνετε "μισώ τη δουλειά μου" μαντέψτε ποια συναισθήματα αυτές οι λέξεις θα πυροδοτήσουν. 

Είναι θέμα φαντασίας. Μπορούμε πάντα να βρούμε κάτι να μάθουμε ακόμη κι από τον χειρότερο εργοδότη στον κόσμο στην πιο ανιαρή εργασία. Μια καλή άσκηση είναι αυτή: Για 3 μόνο ημέρες πείτε θετικά πράγματα μόνο. Και δείτε τι συμβαίνει. 

6. Σταματήστε να "καλοπιάνετε" τον εαυτό σας.

Ενθουσιασμός σημαίνει δράση και η δράση φέρνει αποτελέσματα. Μερικές φορές οι δράσεις μας αποτυγχάνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι προτιμούμε να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας και να μην τον βάλουμε σε μια δύσκολη κατάσταση. 

Αναμένουμε την τέλεια στιγμή, για μια πιθανότητα, ενώ οδηγούμε τον εαυτό μας στο τέλμα και μερικές φορές ακόμη και στην κατάθλιψη. 

Βγείτε έξω, προκαλέστε τον εαυτό σας, κάντε κάτι που θέλετε να κάνετε ακόμη κι αν φοβάστε.

7. Απαλλαχτείτε από τις διασπάσεις.

Ανούσια πράγματα και διασπάσεις θα βρίσκονται πάντα στο δρόμο μας. 

Ιδιαίτερα εκείνα τα εύκολα και συνηθισμένα πράγματα που θα προτιμάμε να κάνουμε αντί να επικεντρωθούμε σε νέα προκλητικά και ουσιώδη έργα. 

Μάθετε να επικεντρώνεστε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό. Κάντε μια γραπτή λίστα των χρονοκλεπτών και κρατήστε τον εαυτό σας σε εγρήγοραση να μην τους ακολουθήσετε.

8. Μη βασίζεστε στους άλλους.

Ποτέ μην περιμένετε από τους άλλους να κάνουν οτιδήποτε για εσάς, ούτε καν από τον σύντροφό σας, τους φίλους ή τον εργοδότη σας. Είναι όλοι απασχολημένοι με τις δικές τους ανάγκες. 

Κανένας δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους ή θα πετύχει τους στόχους σας για σας. Όλα εξαρτώνται από εσάς.

9. Σχεδιάστε

Γεμίστε το εβδομαδιαίο ημερολόγιό σας, αναφέροντας το πότε, θα κάνετε τι και πώς. Το πότε, τι και πώς είναι τα σημαντικά στον σχεδιασμό. Ανασκοπήστε το πώς  πήγε κάθε μέρα από το τι μάθατε και ξαναδείτε τι μπορείτε να βελτιώσετε. 

10. Προστατέψτε τον εαυτό σας από την εξάντληση.

Είναι εύκολο να πάθετε υπερκόπωση όταν είστε πολύ ενθουσιασμένοι, Παρατηρήστε τον εαυτό σας όταν αναγνωρίζει κάποια σημάδια κόπωσης και πάρτε χρόνο για ξεκούραση. 

Το σώμα και ο νους σας ξεκουράζονται όταν σχεδιάζετε χρόνο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας στο εβδομαδιαίο σας ημερολόγιο. 

Κάντε διαφορετικές εργασίες, συνεχίστε να εναλλάσεστε ανάμεσα σε κάτι δημιουργικό και λογικό, σε κάτι σωματικό (χειρωνακτικό) και κάτι καθιστικό, σε μια ατομική εργασία και σε μια ομαδική εργασία. 

Εναλλάξτε τοποθεσίες. Διαλογιστείτε ή απλά πάρτε βαθιές ανάσες, κλείστε τα μάτια σας ή εστιάστε σε ένα πράγμα για πέντε λεπτά. 

Δεν έχετε ενθουσιασμό όχι επειδή είστε τεμπέλης ή δεν έχετε στόχο. Ακόμα και τα μεγαλύτερα αστέρια, οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες ή οι πιο επιτυχείς αθλητές χάνονται μερικές φορές. 

Αυτό που τους κάνει να παρακινούνται είναι η περιέργεια για το πόσο καλύτερα ή γρηγορότερα μπορούν να πάνε. Πάνω απ 'όλα, να είστε περίεργοι, και αυτό θα σας οδηγήσει στους στόχους και στην επιτυχία σας.

----------------------------------------
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου