Ποιοι οι λόγοι που κάνουμε σαμποτάζ στον εαυτό μας και στις δυνατότητές του; Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;
Έλαβα την εξής ερώτηση από γυναίκα 58 χρονών: Για ποιους υποσυνείδητους λόγους μπορεί κάποιος που έχει ήδη μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοπαραδοχή να συνεχίσει να κάνει σαμποτάζ στην υγεία και στην επιτυχία στη ζωή του.
Απάντηση: Για να νιώθει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοπαραδοχής κάποιος σημαίνει ότι ήδη υπάρχει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του στο υποσυνείδητό του. Κι αυτό πιθανόν λόγω ενοχών ή λόγω αισθήματος απόρριψης ή μη αποδοχής από τους γονείς ή άλλους σημαντικούς ανθρώπους στα παιδικά χρόνια.
Αυτήν την πολύ βασική αμφιβολία για την αξία του και ίσως και για την ικανότητά του την δημιουργεί μια ανάγκη να διατηρήσει αυτήν την εικόνα του να παραμένει στο ρόλο του ανίκανου, στο ρόλο του θύματος, στο ρόλο του ανάξιου ή ακόμη στο ρόλο του ενόχου.
Και διατηρεί το ρόλο αυτό με το να κάνει σαμποτάζ, να μην επιτρέπει στον εαυτό του να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα.
Να κάνω μια διευκρίνιση μεταξύ αυτοπεποίθησης και αυτοπαραδοχής: Αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι είμαι ικανός να κάνω κάτι. Υπάρχουν άνθρωποι με αυτοπεποίθηση που δεν έχουν αυτοπαραδοχή, Που σημαίνει ότι αν τους ρωτήσει κάποιος αν μπορούν να κάνουν κάτι, θα απαντήσουν "ναι" αλλά ακόμη αμφιβάλουν αν αξίζουν αγάπη, σεβασμό και αξίζουν την αποδοχή των άλλων ανθρώπων.
Αλλά το πρώτο από όλα είναι η ταύτιση με το ρόλο και την εικόνα του εαυτού μας πώς δεν αξίζουμε, δεν είμαστε καλοί και αποφεύγουμε και κάνουμε σαμποτάζ σε οτιδήποτε μπορεί να το αλλάξει αυτό. Δηλαδή να αλλάξει την εικόνα με την οποία έχουμε ταυτιστεί.
Σε μερικές περιπτώσεις επίσης μπορεί κάποιος να έχει βολευτεί με το ρόλο αυτό και οι άλλοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την πραγματικότητά του, όπως να τον φροντίζουν οικονομικά ή σε διάφορα άλλα επίπεδα ώστε να μη χρειάζεται να εργαστεί ή να κάνει οτιδήποτε με τη ζωή του, κι αυτό είναι ένα βόλεμα.
Προκειμένου λοιπόν να αλλάξει κάποια πράγματα θα πρέπει να χάσει αυτή τη στήριξη από τους άλλους ανθρώπους, να εργάζεται, να βγάζει δικά του χρήματα, να αντιμετωπίζει τις ευθύνες της ζωής του.
Άλλοι επίσης ταυτίζουν αυτή την κατάσταση με το ρόλο του θύματος ή του αδύναμου και νιώθουν σε αυτήν την περίπτωση ότι είναι καλοί, ότι δηλαδή ο αδύναμος είναι καλός, ή ότι το θύμα είναι καλό. Κι έτσι αποφεύγουν κάτι που μπορεί να τους βγάλει από το ρόλο του θύματος ή του αδύναμου ή του ανίκανου επειδή τους δίνει μια ψευδαίσθηση αξίας.
Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, όπως να φοβόμαστε να πετύχουμε κάτι που οι γονείς μας δεν έχουν πετύχει, να φοβόμαστε τη ζήλεια των άλλων ή τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων όταν πετύχουμε κάτι, αλλά κυρίως τα δύο μεγάλα εμπόδια είναι ότι η πεποίθηση ότι δεν το αξίζουμε και η πεποίθηση ότι θα χάσουμε κάποια άνεση όταν το αλλάξουμε αυτό, ή θα χάσουμε την αξία μας αν φύγουμε από το ρόλο του ατόμου που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του και δεν νιώθει την αξία του.
Η λύση θα ήταν να τολμήσουμε!
Να κάνουμε την τεχνική της συναισθηματικής απελευθέρωσης για το φόβο του να έχουμε την απόλυτη υγεία και ευτυχία και εξέλιξη, να θέσουμε εμψυχωτικές ερωτήσεις του τύπου "γιατί είμαι τόσο ικανός", "γιατί αξίζω ανεξάρτητα από όλους τους παράγοντες στη ζωή μου", "γιατί αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι", "γιατί η αξία μου είναι ανεξάρτητη και δεδομένη, ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων".
Και στη συνέχεια να κάνουμε τη σύνδεση με πνευματικές αλήθειες, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε Πνεύμα, είμαστε εκφράσεις της Θείας Συνειδητότητας εδώ σε αυτήν τη διάσταση, έχουμε κάθε αξία δεδομένη, όπως όλοι οι άνθρωποι και επίσης πολύ περισσότερες δυνάμεις και ικανότητες από όσο φανταζόμαστε.
---------------γ----
Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νάτζεμι είναι συγγραφέας 24 βιβλίων και ιδρυτής του Πνευματικού Κέντρου "Αρμονική ζωή". Έχει πάνω από 400 ομιλίες και σεμινάρια σε CD και DVD. Έχει δημιουργήσει το 6ετές σεμινάριο αυτογνωσίας μαζί με πάνω από 40 άλλα μικρότερα σεμινάρια όπου συνθέτει αρχαίες αλήθειες και διδασκαλίες με σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές δημιουργώντας πρωτότυπα βιωματικά σεμινάρια που απελευθερώνουν τον άνθρωπο από ψευδαισθήσεις, πεποιθήσεις, προγραμματισμούς, συναισθήματα και προκαταλήψεις που εμποδίζουν την ευτυχία, ελευθερία, ηρεμία και αγάπη.> Eπιστροφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου