Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος σας. Της Θέλμας Κοτσώνη

 

Λέγοντας κάποιος ότι "έχει άγχος" σημαίνει ότι έχει αυξημένη δραστηριότητα για άλλους ανθρώπους που ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του. Ενδόμυχα, χωρίς να το λέει, επιθυμεί αυτά που δίνει στους άλλους να του τα δώσουν πίσω κι αυτοί.

Άγχος είναι η κραυγαλέα έκφραση των αναγκών μας. Είναι η προσπάθειά μας να φροντίσουμε τους άλλους. Στο άγχος υπεισέρχονται συναισθήματα υπερβολικής ευθύνης από την μικρή μας ηλικία. Το άγχος είναι η προσπάθειά μας για αγάπη και αποδοχή από τους άλλους.

Το ισοζύγιο μεταξύ της αφοσίωσής μας και της ανάγκης μας προς τους άλλους ανθρώπους είναι 50%. Κι αυτό ισχύει για όλα τα άτομα. Όταν αυτό το ισοζύγιο διαταραχθεί τότε "φωνάζει" το άγχος μέσα μας ώστε να διορθώσει την κατάσταση και να επαναφέρει την ισορροπία. 

Λέγοντας κάποιος ότι "έχει άγχος" σημαίνει ότι έχει αυξημένη δραστηριότητα για άλλους ανθρώπους που ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του. Ενδόμυχα, χωρίς να το λέει, επιθυμεί αυτά που δίνει στους άλλους να του τα δώσουν πίσω κι αυτοί.

Νομίζει και απαιτεί, ενδόμυχα, από τους άλλους την ίδια προσέγγιση που δείχνει αυτός σε αυτούς. Ο τύπος του αγχωτικού ανθρώπου είναι αυτός που όταν εκφράζουμε κάποια επιθυμία εκείνος είναι έτοιμος να μας την εκπληρώσει. Ο αγχώδης αυτός τύπος προτιμά τις αξιόπιστες και όχι επιφανειακές σχέσεις και βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες του.

Αφού έχει κλείσει στην καρδιά του έναν άνθρωπο κάνει το παν γι' αυτόν και λόγω της ανθεκτικότητας του αργεί να το καταλάβει μέχρι τη στιγμή που θα βγει προς τα έξω το άγχος του.

Συνήθως τότε μπαίνει στη διαδικασία του μηχανισμού του άγχους για να εκφράσει τις ανάγκες του. Το άγχος λοιπόν είναι μία προσπάθεια εξισορρόπησης της αφοσίωσης μας προς τους άλλους ανθρώπους και των αναγκών του δικού μας εαυτού.

Όσο μεγάλο κι αν είναι το άγχος μας, πάντα υπάρχει μία θετική συνέπεια από αυτό. Έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, όποτε είμαστε αγχωμένοι, αλλά πρέπει να κάνουμε μία μετακίνηση από τη θέση που βρισκόμαστε και να πούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του άγχους μας, να δούμε δηλαδή συνειδητά τις θετικές επιπτώσεις του.

Το άγχος ρυθμίζει την εγγύτητα των σχέσεων μας. Μας στέλνει το μήνυμα να τις οριοθετήσουμε καλύτερα. Δηλαδή μπορούμε να πούμε κι ένα λευκό ψέμα για να μη χαλάσουμε τη σχέση μας με το άλλο άτομο.

Το άγχος τελικά μας αναγκάζει να κάνουμε κάτι που είναι θετικό για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όταν το ζωτικό κομμάτι της ανάγκης μας πνίγεται ξεκίνα να έρχεται το άγχος. 

Αν αλλάξουμε τη στάση μας προς το άγχος θα μπορέσουμε να το καταπολεμήσουμε. Και ίσως μάλιστα να βρούμε και τη λύση. Χρειάζεται να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τον ελεύθερο χρόνο και χώρο μας. 

Αφού το άγχος είναι εκεί ας το παρατηρήσουμε, ας κοιτάξουμε τι έχει να μας πει, κι ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του παρατηρητή. Έτσι θα εξοικειωθούμε με αυτό, θα συμφιλιωθούμε μαζί του. Και τότε θα παρατηρήσουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα.

-----------
Η Θέλμα Κοτσώνη είναι εγκληματολόγος, ψυχολόγος, κλινική υπνοθεραπεύτρια και νευρογλωσσική προγραμματίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου