Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Σ. Δημοπούλου: Μια ολιστική ιατρός στο ΓΕΣΥ. Συνέντευξη στον Άρη Νότη

Μια ολιστική γιατρός στο ΓΕΣΥ δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Όμως είναι μια θετική εξέλιξη. Δείγμα ελπίδας για την αντιμετώπιση των νοσούντων από μια διαφορετική, πιο διευρυμένη προοπτική. Σ' αυτή την προοπτική αναφέρεται η συνέντευξη αυτή, και όχι μόνο. 

Την δρ. Σοφία Δημοπούλου συνάντησα πρόσφατα, μετά την έλευσή της από την Ελλάδα στην Κύπρο και την ένταξή της στο ΓΕΣΥ. Αφορμή στάθηκε μια κοινή σπουδή σχετική με την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση. 

Μιλήσαμε για πάρα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα θέματα. Aλλά περισσότερο για την παράλληλη ιδιότητά της, της ολιστικής ιατρού, και για την ενασχόλησή της με την ομοιοπαθητική ιατρική, που συνεχίζει να υπηρετεί μαζί με την κλασική ιδιότητά της, ως γενικής ιατρού. 

Στην παρακάτω συζήτηση μιλάει για όλα. Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της από τη συμμετοχή της στο βραχύβιο ΓΕΣΥ; Τι πιστεύει για τα θαύματα στην ιατρική; Πώς βλέπει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και πολλά άλλα. 

Ας μου επιτραπεί ο ενικός και η οικειότητα στην παρακάτω συνομιλία που δεν υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού αλλά κοινές ιδέες για τη ζωή.  Α.Ν.

ΑΡΗΣ ΝΟΤΗΣ: - Σοφία σε καλωσορίζω στην "Προσωπική Ευεξία" αλλά και στην Κύπρο. Και πρώτα απ' όλα θέλω να σε ρωτήσω τι σε έκανε να αλλάξεις χώρα κι απ' την Ελλάδα και την πανέμορφη Χαλκιδική να βρεθείς στο "Χρυσοπράσινο Φύλλο" και την Λευκωσία; 

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ; -Έχω πολλούς λόγους που με οδήγησαν στην αγαπημένη μου Κύπρο. Ένας απ' αυτούς είναι ότι θα μπορώ να ασκώ την ειδικότητά μου με πιο ορθό τρόπο. 

Κι εξηγούμαι: θα μπορώ να ασχοληθώ ως γενικός-οικογενειακός ιατρός, που είναι η ειδικότητά μου, πιο ολοκληρωμένα και χωρίς άλλες περισπάσεις, μέσα από το θεσμό του ΓΕΣΥ και του προσωπικού ιατρού, με τους πολίτες που θα με επιλέξουν. Ενώ πριν ως Διευθύντρια Κέντρου Υγείας στην Ελλάδα, είχα περιορισμένο χρόνο λόγω των πολλαπλών διοικητικών μου υποχρεώσεων. 

Επιπλέον, ως ιδιώτης ιατρός έχω τη δυνατότητα να δω τους ασθενείς μου και μέσω της εναλλακτικής ιατρικής και συγκεκριμένα της ομοιοπαθητικής. Ενώ προηγουμένως δεν είχα αυτή τη δυναότητα, καθότη η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ως ξεχωριστή μετεκπαίδευση στο Ελληνικό ΕΣΥ.

Πέραν τούτων η Κύπρος είναι ίσως το πιο οικείο μέρος στο οποίο θα μπορούσα να έρθω! Με ίδια γλώσσα, ίδια θρησκεία, ίδια νοοτροπία. Συν του ότι αγαπώ τα πιο θερμά κλίματα... 



"H υγεία είναι κάτι πολυδιάστατο"

-Η ενασχόληση σου με τον τομέα της υγείας, σύμφωνα με το βιογραφικό σου, περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτές; 

-Έχω ασχοληθεί με πολλές άλλες πλευρές αυτού που λέμε υγεία, πέραν της κλινικής πράξης. Η ειδικότητά μου περιλαμβάνει εκτός της διάγνωσης και θεραπείας, την πρόληψη, την αγωγή, την προαγωγή υγείας καθώς και την αποκατάσταση, επανένταξη και τελική φροντίδα των ασθενών. Και με αυτά ασχολήθηκα για πάρα πολλά χρόνια.

Έτσι συμμετείχα στο Δίκτυο Αγωγής Υγείας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, όπου ήμουν εκπαιδεύτρια και άλλων επαγγελματιών υγείας. Έκανα μαθήματα πολλές φορές σε παιδιά και εφοίβους στα σχολεία για θέματα διατροφής. Έχω δώσει πολλές  ομιλίες σε Πολιτιστικούς Συλλόγους για διαφώτιση και ενημέρωση του πληθυσμού. 


Ασχολήθηκα επίσης με την εκπαίδευση των ειδικευομένων γενικής-οικογενειακής ιατρικής. Ήμουν συντονίστρια και εκπαιδεύτρια για 12 συνεχή χρόνια των ειδικευομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, γεγονός που με βοήθησε να εμβαθύνω στις εκπαιδευτικές ανάγκες της
ειδικότητας αυτής.

 Ασχολήθηκα επίσης με τις πολιτικές υγείας, τα οικονομικά και την κοινωνιολογία της υγείας και τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας μέσα από το μεταπτυχιακό μου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Εκεί ανακάλυψα μια άλλη οπτική της υγείας, εξίσου σημαντική με όλα τ' άλλα, για να λειτουργεί σωστά ένα Σύστημα Υγείας σε μια ευνομούμενη πολιτεία. 

Υπήρξα εθνική εκπρόσωπος της Ελλάδας και συνεχίζω να είμαι σε δίκτυα Γενικών Οικογενειακών Γιατρών και συγκεκριμένα στο IPCRG (International Primary Care Respiratory Group) και στο EQuiP-Wonca Europe (European Society for Quality in Primary Care) γεγονός που μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την άσκηση της γενικής-οικογενειακής ιατρικής σε άλλες χώρες.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ενασχόλησή μου με την Ομοιοπαθητική Ιατρική. Αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψω την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, και πώς η προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τον διαφοροποιούν από άλλους ανθρώπους με παρόμοια συμπτωματολογία.

Άλλωστε θεωρώ ότι η υγεία είναι κάτι πολυδιάστατο και όχι μονοσήμαντο.


Ολιστική αντιμετώπιση και ΓΕΣΥ 

-Είσαι νεοενταγμένη στο ΓΕΣΥ ως προσωπική ιατρός ενηλίκων στο Ιάσειο Ιατρικό Κέντρο στη Δασούπολη. Ωστόσο είσαι μια από τις λίγες περιπτώσεις που, όπως προανέφερες, ασχολείσαι και με το κομμάτι που αναφέρεται ως ολιστική, εναλλακτική ή συμπληρωματική ιατρική, με την ομοιοπαθητική. Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότεροι γιατροί στο ΓΕΣΥ που να έβλεπαν ανάλογα το θέμα της υγείας, εννοώ πιο ολιστικά;

-Αναμφίβολα ΝΑΙ! Θεωρώ, ότι ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο προσωπικός ιατρός, είναι αυτός που συνδέεται περισσότερο από κάθε άλλο με τους πολίτες που τον επιλέγουν

Γνωρίζει όλα τα νοσήματά τους, τις προδιαθέσεις τους και σε βάθος χρόνου την ψυχοσύνθεση, την οικογένεια, το επάγγελμα και εν γένει όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες τους. 

Μια ολιστική προσέγγιση, βοηθάει όχι μόνο τον πολίτη αλλά και τον γιατρό να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα και άρα να είναι περισσότερο αποτελεσματικός. 


Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν μερίδιο στις επιλογές του κόσμου

-Θέλω να πάω την ερώτηση λίγο παραπέρα. Μήπως ολόκληρο το ΓΕΣΥ θα έπρεπε να αγκαλιάσει και να εντάξει ειδικότητες υγείας, πρακτικές αλλά και σκευάσματα πέραν των συμβατικών που σε συστήματα υγείας άλλων χωρών υπάρχουν ως επιλογές;

-Ναι, προσωπικά το πιστεύω αυτό. Όπως επίσης θεωρώ ότι και κατά τη διάρκεια των σπουδών θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα που να εισάγει τους φοιτητές Ιατρικής στις εναλλακτικές θεραπείες. Βλέπετε ότι ο βελονισμός αλλά και η ομοιοπαθητική αλλά και άλλες θεραπείες έχουν μερίδιο στις επιλογές των ασθενών. 

Κατά συνέπεια η αποδοχή τους από ένα σύστημα υγείας, με όρους και προϋποθέσεις πάντα, καθώς και με ένα σύστημα ελέγχου, θα αποτελούσε ασφαλιστική δικλείδα για την ορθότερη χρήση τους και δεν θα άφηνε περιθώρια σε μη επαγγελματίες υγείας να αυτοαποκαλούνται θεραπευτές ή οτιδήποτε άλλο. 

Και εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εναλλακτική ιατρική δεν αντίκειται στην κλασική ιατρική αλλά είναι συμπληρωματική αυτής και έτσι πρέπει να νοείται.



Ιατρική και θαύματα

- Ο γιατρός Μπέρναρντ Ζίγκελ στο βιβλίο του "Αγάπη, Ιατρική και Θαύματα" αναφέρεται και σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα για την ιατρική, τα θαύματα. Υπάρχουν θαύματα στην ιατρική και αν ναι σε ποια ειδικότητα ανήκουν;

- Ναι, υπάρχουν! 

Καταρχάς υπάρχουν τα θαύματα της τεχνολογίας και της σύγχρονης Ιατρικής όπου πλέον γίνονται μεταμοσχεύσεις οργάνων, αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων, αρθρώσεων κ.λπ. Υπάρχουν καινούργιες τεχνικές νευροδιέγερσης μέσα από τις οποίες δίνονται πολλές ελπίδες για διόρθωση αναπηριών και αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ. 

Και φυσικά αναπτύσσονται ραγδαία τομείς όπως της νευροφυσιολογίας, της γενετικής με τις γονιδιακές θεραπείες και όχι μόνο, όπου πολλά πράγματα που πριν 50 χρόνια ήταν αδύνατα πλέον είναι εφικτά. Αυτό είναι το ένα σκέλος. 

Αλλά νομίζω αναφέρεστε στα θαύματα με την κλασική έννοια. Κι αυτά γίνονται, ναι. 

Διότι η γνώση που αναπτύσσεται αφορά και στη δύναμη του εγκεφάλου και του ανθρώπινου νου, στην εγγενή δυναμική της θετικής σκέψης, στην απαράμιλλη δυνατότητα της θέλησης και προπαντός της πίστης, όπου άνθρωποι μπορούν και πετυχαίνουν το ακατόρθωτο. 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ανθρώπων που τους είχαν «ξεγραμμένους» κι αυτοί επέζησαν, μόνο και μόνο επειδή ήταν βέβαιοι ότι θα γίνουν καλά!


Η κρίση του κορωνοϊού

-Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση ως ανθρωπότητα με πρωταγωνιστή τον κορωνοϊό. Θεωρείς ότι υπάρχει υγειονομική κρίση, κρίση υγείας ή κάτι άλλο;

-Σαφώς και υπάρχει κρίση! Και είναι σίγουρα, αρχικά, κρίση υγείας και κατ’ επέκταση υγειονομική. Είναι κρίση των συστημάτων υγείας επίσης και είναι εκεί όπου όλα τα κράτη δοκιμάζονται. Πολιτικές επιλογές και αποφάσεις επηρεάζουν την κρίση αυτή. 

Επιπλέον εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις εκ νέου στην υγεία και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία.

Αλλά είναι και κοινωνική γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας και σε πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής. Είναι όμως και μια ηθική κρίση, αρχών και αξιών, γιατί οι άνθρωποι έφτασαν να φοβούνται τον διπλανό τους, είτε αυτός είναι συγγενής, είτε φίλος, είτε γείτονας! Είναι λοιπόν μια πολυδιάστατη κρίση.



Τα ΜΜΕ δεν μιλάνε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

-Αισθάνεσαι, ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά, ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται απ' τις κυβερνήσεις, σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος είναι τα σωστά;

- Θα έλεγα ότι είναι λειψά. Και εξηγούμαι: Δεν είμαι αντίθετη στη χρήση μάσκας, εφόσον όμως ο κάθε πολίτης γνωρίζει πώς να τη βάζει και πώς να τη βγάζει. 

Ειδάλλως γίνεται πηγή μικροβίων και διαφόρων άλλων ιών, εκτός του κορωνοϊού. Δεν θεωρώ υπερβολή επίσης την απόσταση, ούτε προφανώς το πλύσιμο των χεριών. Όσον αφορά το καθολικό lock down (σ.σ. απαγόρευση κυκλοφορίας) έχει τη λογική του και την κατανοώ, αλλά δυνητικά μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, και να έχει οικονομικές, ψυχολογικές και άλλες επιπτώσεις. Οπότε πρέπει αυτό να γίνεται όταν όλες οι άλλες επιλογές αποτύχουν! 

Ενώ δόθηκε όμως, πολλή έμφαση στον αριθμό των κρουσμάτων και στα περιοριστικά μέτρα, μέσα από τα ΜΜΕ, δεν δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. 

Καλός και ποιοτικός ύπνος, καλός καθαρισμός και αερισμός των χώρων, καλό και ποιοτικό φαγητό, επαρκής ενυδάτωση, άσκηση χωρίς όμως υπερβολές, επαρκής ξεκούραση και προπάντων θετική ψυχολογία μέσω της προσευχής, του διαλογισμού, της παρακολούθησης ψυχοφέλιμων πολιτιστικών συμβάντων, θεαμάτων κ.λπ. είναι τα πιο σημαντικά από τα μέτρα διασφάλισης του καλού ανοσοποιητικού συστήματος. 

Επίσης, διακοπή του καπνίσματος, ελάττωση του αλκοόλ, αποτελεσματικός έλεγχος του βάρους, αποτελούν υγιείς στρατηγικές βελτίωσης της υγείας και εν γένει της άμυνας.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των εργαζόμενων σε αυτά καθώς και την οικονομική ενίσχυση του πληθυσμού. Αυτά όμως έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές και την πολιτική βούληση του κάθε κράτους, του οποίου τις ευθύνες δεν πρέπει να απεμπολούμε.


Η ασφάλεια του νέου εμβολίου

-Μία απ' τις παρεχόμενες υπηρεσίες σου είναι και η διενέργεια εμβολιασμών. Θεωρείς ότι το εμβόλιο θα είναι η λύση στο πρόβλημα με τον κορωνοϊό; Ποια η άποψη σου για την ασφάλεια του νέου δοκιμαζόμενου εμβολίου, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, που θα επιδρά στο γενετικό μας κώδικα;

Δεν γνωρίζω εάν θα επιδρά στον γενετικό μας κώδικα. Θεωρώ όμως ότι δεν θα είναι το μόνο. Υπάρχουν τόσα άλλα που το κάνουν. Η διατροφή μας που εν πολλοίς είναι επεξεργασμένη, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η τρύπα του όζοντος, το κάπνισμα, η ραδιενέργεια που εκπέμπεται με πολλαπλούς τρόπους, τα πάμπολλα χημικά φάρμακα για ανθρώπους, για ζώα, για φυτά, για την καθαριοτητα κ.ο.κ. 

Κατά συνέπεια ακόμη κι αν είναι έτσι, κάτι που δεν το γνωρίζω, δεν θα είναι το μόνο. Από την άλλη, τα εμβόλια είναι αυτά που έχουν προσθέσει χρόνια ζωής, μαζί με την υγιεινή, το καθαρό νερό, την ύδρευση και την αποχέτευση. 

Το να θεωρούμε δεδομένο ή να υπονοούμε ότι τα εμβόλια δημιουργούνται με στόχο να βλάψουν τους ανθρώπους αποτελεί αδικία για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που αν μη τι άλλο, έχει διαχρονικά προσφέρει αποδεδειγμένα και στην παράταση της ζωής. Θα έλεγα δε
ότι μια τέτοια θεώρηση μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη!

Πιστεύω πως σε όλα πρέπει να θυμόμαστε το αρχαίο ρητό «μέτρον άριστον». 

Πριν από όχι πολλά χρόνια, συζητούσαμε ανάλογα για το εμβόλιο της γρίπης, ή για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αλλά αμφισβητεί κανείς το εμβόλιο του τετάνου ή της ιλαράς; 

Πιθανόν ναι, αλλά η πλειονότητα του παγκοσμίου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί γι' αυτά! 
Κατά συνέπεια και ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση μου, θα πω αρχικά το εξής: Ας γίνει πρώτα το εμβόλιο, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται, και μετά η ζωή θα δείξει το δρόμο.


"Οι πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν είναι γνώσεις" 

-Βλέπουμε, στο διαδίκτυο κυρίως, μία μεγάλη αντιπαλότητα στις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο στα θέματα υγείας, με φανατικούς ακόλουθους, που δεν ξέρω πόσο βοηθάει στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων. Τελικά, μήπως η υπερπληροφόρηση οδηγεί στην παραπληροφόρηση;

-Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πληροφορίες που δίδονται από το διαδίκτυο δεν είναι γνώσεις. Και εννοώ ότι για να γίνουν γνώσεις πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προϋπάρχουσας μάθησης . Για να αξιολογήσει κάποιος σωστά ένα άρθρο με στοιχεία π.χ. ιολογίας, θα πρέπει να γνωρίζει ιολογία. 

Άρα, η κριτική ικανότητα ελαττώνεται όταν δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο, και αυτό που αποκομίζουμε τελικά δεν είναι παρά απλώς εντυπώσεις. Απ' την άλλη, δυστυχώς, δεν είναι συχνά δυνατό να ελέγξουμε τις προθέσεις αυτών που δίνουν τις πληροφορίες. 

Πολλές φορές είναι δυνατόν να υποκρύπτονται άλλα συμφέροντα, άγνωστα σε μας. Τέλος, ο φανατισμός ποτέ δεν έφερε καλά αποτελέσματα. Ούτε και ο πανικός!

Τι προσφέρει αυτή η κρίση

-Είσαι της άποψης ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο ή ότι τα πάντα είναι τυχαίες καταστάσεις; Της συγχρονικότητας και των ευτυχών συγκυριών ή της ασυγχρονικότητας;

-Προσωπικά πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο στη ζωή και πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε τι έχει και θετικά και αρνητικά επακόλουθα αλλά και αιτίες. Εννοώ, μέσα απ' αυτή την κρίση αναλογιζόμαστε την αξία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Ενισχύεται ο κοινωνικός προβληματισμός σε κοινωνικές επιλογές όπως ο ρατσισμός έναντι της αρρώστιας και όχι μόνο, τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και πολλά-πολλά άλλα. 

Κάποιος άλλος μπορεί να σας έλεγε όλα αυτά μέσα όμως από ένα απολύτως αρνητικό πρίσμα φόβου και μοναξιασμού. Είναι τα επονομαζόμενα «γυαλιά» που φοράει ο καθένας μας.


"Επέλεξα την Ιατρική για να βοηθάω τους ανθρώπους"

-Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον, και πως το οραματίζεσαι;

-Αναμφίβολα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση εξέλιξης και αναδιαμόρφωσης της ανθρώπινης κοινωνίας, του πολιτισμού μας και του πλανήτη που ζούμε. 

Είμαι όμως αισιόδοξη. Ναι. Θεωρώ ότι η δύναμη βρίσκεται στις επιλογές μας. Εάν θεωρούμε ότι ως άνθρωποι δεν έχουμε καμία δύναμη, αναμφίβολα δεν θα έχουμε. Αν όμως επιλέξουμε τον δρόμο της ενότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς με παράλληλη ενσυνείδητη ανάπτυξη της γνώσης μέσα από την ανάπτυξη του νου μας και των ασύνειδων δυνατοτήτων το μέλλον μπορεί να γίνει φωτεινό!

-Οι δικοί σου προσωπικοί στόχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο ποιοι είναι;

-Προσωπικά επέλεξα την Ιατρική για να βοηθάω τους ανθρώπους. Νομίζω το μέγιστο καθήκον του γιατρού, είναι ακριβώς αυτό. 

Στόχος μου είναι να επιτελώ το λειτούργημα-επάγγελμά μου με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο τα επόμενα 5 χρόνια. 

Προσωπικά, είμαι έγγαμη με 2 ενήλικα πλέον παιδιά. Επιθυμία μου είναι να είμαστε όλοι υγιείς και να προχωράμε στη ζωή με αισιοδοξία, προκόβοντας κατά το καλύτερο δυνατό!

-Σε ευχαριστώ

-Κι εγώ σε ευχαριστώ!
--------------------------
H Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γενική ιατρός στο ΓΕΣΥ, στο Ιάσειο Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου