Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Γιατί χτύπησε τόσο πολύ την Ιταλία ο κορωνοϊός; Συνέντευξη του Βαγγέλη Κουρούκλη στον Άρη Νότη



Μετά τις αναρτήσεις του στο Facebook (με σωρεία αντιδράσεων και κοινοποιήσεων) για τον κορωνοϊό, ο γιατρός Βαγγέλης Κουρούκλης ανοίγει τα χαρτιά του στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ και απαντάει σε όλα τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από το κύμα των ημερών.  

Με τον γιατρό Βαγγέλη Κουρούκλη είχα την τύχη να συναντηθώ πριν πολλά χρόνια στην Αθήνα, όταν το ενδιαφέρον μου για την Ιριδολογία με είχε φέρει κοντά του, αφού ήταν το πεδίο εφαρμογής του. Με αρχική ειδικότητα στην Παθολογοανατομία και αρκετά "χιλιόμετρα" σε νοσοκομεία της Ελλάδας στράφηκε και αφοσιώθηκε στην Ιριδολογία, με την οποία ασχολήθηκε και συγγραφικά. Του είχα πάρει μια συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό "Άλφα Συν" της εφημερίδας "Αλήθεια" της Κύπρου, όπου εργαζόμουν τότε. Πρόσφατα κάποιες αναρτήσεις του στο Facebook, με αφορμή τον κορωνοϊό με πολλές αντιδράσεις, αποτέλεσαν την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη. Α.Ν.


Aρης Νότης: -Χαίρομαι που τα ξαναλέμε και θα ήθελα να μιλήσουμε αυτή τη φορά με αφορμή την πρόσφατη σειρά αναρτήσεων σου στο Facebook, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση και κοινοποιήσεις από το κοινό, σε σχέση με τον κορωνοΐο. 

Υποστηρίζεις ότι τα μέτρα του αυτοπεριορισμού που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών έχουν ως στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης ώστε να αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και να μην καταρρεύσουν όπως στην Ιταλία όπου διαλέγουν ποιους θα περιθάλψουν και ποιους όχι. 

Θεωρείς, απ' την άλλη, ότι αυτό θα καθυστερήσει πολύ την απενεργοποίηση του ιού απ' ότι αν αντιμετωπιζόταν, αν αντιλαμβάνομαι σωστά, όπως περίπου μια γρίπη, δηλαδή χωρίς να σταματούσαν τα σχολεία, χωρίς κατ οίκον απομόνωση κ.λπ. 

Όμως βλέποντας τις εξελίξεις στην Ιταλία, η οποία αντέδρασε αρχικά χωρίς μέριμνα, παρατηρούμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές να είναι τεράστιο. Τι έχεις να πεις για αυτό; 

Bαγγέλης Κουρούκλης: -Η μετάδοση των κορονοϊών σταδιακά εξασθενεί όταν μολύνεται ο υγιής πληθυσμός, (που κατά το πλείστον, θα παρουσιάσει από καθόλου έως και πολύ αμυδρά συμπτώματα) και όταν φθάσει σε ποσοστό 50% με 60% αδρανοποιείται καθώς δημιουργείται η «ανοσία αγέλης» όπως ονομάζεται. 

Αν όμως περιοριστεί η εξάπλωσή τους σε υψηλού κίνδυνου άτομα τότε η παθογένειά τους αυξάνεται και οι η θνησιμότητα τής επιδημίας εκτοξεύεται, καταλαμβάνοντας ψηλότερα ποσοστά και από την ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Στην Ιταλία συνέβη το δεύτερο καθώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία με ογκολογικούς ασθενείς και νοσηλευόμενους με χρόνια νοσήματα. Έτσι θρηνήσαμε δυστυχώς και νεώτερα άτομα καθώς αρκετά από αυτά ήταν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Και σταματημό δεν έχει... 

Αντίθετα ο ιός μεταδόθηκε στην Ελβετία στις 10/3/2020 σε ένα χειμερινό θέρετρο, οι αθλητές που έκαναν σκι και συναθροίζονταν σε ένα μπάρ που σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα σερβιριζόταν ένα ποτό που έπρεπε όλοι να πίνουν από το ίδιο δοχείο, και βρέθηκαν όλοι θετικοί (περίπου 150 άτομα μαζί με το προσωπικό του μπάρ) αλλά δεν νόσησε κανένας και η περιοχή αυτή αν και τέθηκε σε ιχνηλάτηση και πάρθηκαν μέτρα, μέχρι σήμερα (15 μέρες αργότερα) υπάρχουν περίπου 800 θετικοί και μόνο ένας θάνατος. 

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του Π.Ο.Υ. (29/03/2020) Η Σουηδία (που είναι η μόνη σχεδόν χώρα χωρίς αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας) απαριθμεί 3.447 κρούσματα με 102 θανάτους, η Ιαπωνία απαριθμεί 1.693 κρούσματα με 52 θανάτους και το Βέλγιο απαριθμεί 2.134 κρούσματα με 335 θανάτους, όποτε το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου το ίδιο. 


Γιατί τα εμβολιασμένα άτομα δεν είναι απόλυτα προστατευμένα

Α.Ν.: -Ισχυρίζεσαι πως ο ιός, άσχετα αν προέρχεται από φυσική ή τεχνητή μετάλλαξη, σε μερικές γενιές επιστρέφει-εκπίπτει στην αρχική του κατάσταση. Από πού αντλείται αυτή η πληροφορία και τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον κορωνοΐο; 

Β.Κ.:  -Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν με τυχαίο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπόκεινται και στην επίδραση του περιβάλλοντος. 

Ειδικότερα, είναι τυχαίες με την έννοια ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια μεταλλαγή δε σχετίζεται με το βαθμό χρησιμότητάς της. Ανάλογα με τη σημασία τους στην εξέλιξη, διακρίνονται σε ευνοϊκές, επιβλαβείς ή ουδέτερες. 

Οι ευνοϊκές μεταλλάξεις στο γονότυπο ενός οργανισμού είναι σπανιότερες και ευνοούνται από τη φυσική επιλογή. Συχνότερες είναι οι ουδέτερες, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον φαινότυπο. Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαλείφονται με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν όμως να επιζήσουν αν είναι υπολειπόμενες. 

Τα περισσότερα όντα που είναι προϊόντα μετάλλαξης στην φύση αν δεν βρουν γόνιμο έδαφος για να επιβιώσουν εξαφανίζονται. Μέσω των μεταλλάξεων επιτυγχάνεται η Εξέλιξη των ειδών στην Φύση. Αυτό είναι νόμος στην βιολογία. Η μία στις 900.000 ή στις 100.000 μεταλλάξεις δίνουν στο είδος κάποιο προτέρημα που το κάνει βιώσιμο. 

Οι ιοί επίσης, όπως κάθε άλλο είδος μεταλλάσσονται και κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέοι, που σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώνονται και σιγά-σιγά εξασθενούν και εξαφανίζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και τα εμβολιασμένα (με τα εμβόλια των γνωστών παθογόνων ιών) άτομα δεν είναι απόλυτα προστατευμένα και μπορούν να νοσήσουν από έναν νέο ιό γρίπης. 

Έτσι από τα επιδημιολογικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι οι νέοι ιοί που είναι προϊόντα μετάλλαξης έρχονται και παρέρχονται, ακόμα και οι ισχυρότεροι, όπως αυτός της γρίπης H1N1 που προξένησε την πανδημία γρίπης που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η επιδημία είχε μεταβληθεί σε πανδημία. 

Στις 10 Αυγούστου του 2010, ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε πως ιός Η1Ν1 ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 1918 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο του 1920. Το 2003, ο SARS είχε μολύνει πάνω από 8.000 ανθρώπους και οδήγησε στον θάνατο άλλα 774 άτομα. Το ξέσπασμα του SARS έληξε τον Ιούλιο του 2003.





Π.Ο.Υ. και σύγκρουση συμφερόντων

Α.Ν.: - Κάτι που έχει αμφισβητηθεί από κάποιους είναι η ακρίβεια και εγκυρότητα των στοιχείων που δίνονται από την Κίνα, κι ότι αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος. 

Επίσης αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων που μας παρέχονται από τον Π.Ο.Υ. με τον ισχυρισμό ότι εντάσσονται στα θύματα του κορωνοϊού και θύματα από άλλες αιτιολογίες. Έχει αμφισβητηθεί ακόμη και η μεθόδευση του Π.Ο.Υ. να ονομάσει πανδημία αυτό που συνέβη ευθύς εξαρχής, όταν ακόμη τα θύματα ήταν ελάχιστα. Ποια η γνώμη σου πάνω σε όλα αυτά; 

Β.Κ.: -Δεν μπορώ να εκφράσω κάποια γνώμη για την ακρίβεια ή την εγκυρότητα των στοιχείων που δημοσιεύονται, δεν έχουμε εξ' άλλου κάποια άλλα πιο αξιόπιστα για να στηριχθούμε σε αυτά. Παίρνω υπόψη μου όμως και κάποια στοιχεία από την μέχρι τώρα δράση του Π.Ο.Υ. 

Το 2010 μετά την πανδημία της Ισπανικής γρίπης ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη και ακολούθησε έρευνα σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των ειδικών του Π.Ο.Υ. 
Η έρευνα αποκάλυψε ότι επιστήμονες σε θέσεις κλειδιά για την πανδημία εργάζονταν για φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες συνέφεραν οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την αντιμετώπιση της γρίπης. 

Ο Π.Ο.Υ παραδέχτηκε αντιφάσεις στην πολιτική για συγκρούσεις συμφερόντων (κάτι σαν το σκάνδαλο SIEMENS στην Ελλάδα). Κανένα από τα στελέχη που κατηγορήθηκαν δεν έχασε την θέση του ούτε υπέστη κάποιες συνέπειες. Είναι τα ίδια πρόσωπα που συμβουλεύουν σήμερα τις κυβερνήσεις, και τους κατά τόπους φορείς υγείας. 

Τη χρονική περίοδο 2014-2016 κατά την επιδημία του ιού Έμπολα o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (και μάλιστα κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη του) κατηγορήθηκε για χρηματισμό από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά το σκάνδαλο αποσοβήθηκε. 


Α.Ν.:  -Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ένα θέμα που κατ' εμέ "πλήττει" μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Όπως σε περιόδους δοκιμασίας, έτσι και τώρα, έχουν ξεσπαθώσει. 

Ένα σενάριο λέει ότι είναι στημένο όλο αυτό για να δεχτούμε εμβολιασμό με αλλαγή του γενετικού κώδικα με σκοπό την αλλοίωση της ελεύθερης βούλησης μας, άλλο σενάριο λέει ότι γίνεται από τις φαρμακευτικές για να μας πουλήσουν εμβόλια, άλλο λέει ότι επίτηδες γίνεται αυτός ο χειρισμός της νόσου από τον Π.Ο.Υ. προκειμένου τα κράτη να εισπράξουν χρήματα από την διεθνή κοινότητα και οι κυβερνήσεις να φανούν ως οι ευεργέτες του κόσμου, αγνοώντας ότι αν τελικά τραβήξει σε μάκρος η ιστορία κανένα ταμείο και κανένα αποθεματικό δεν θα είναι σε θέση να σώσει την κατάσταση. Ποια είναι η θέση σου σε όλο αυτό; 

Β.Κ.: -Οι θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον φόβο και την υποταγή της κοινωνίας. Φτιάχνουν πολλά σενάρια καθημερινά χωρίς να στηρίζονται εύκολα. Δεν είμαι φιλικά διακείμενος προς αυτές. 

Θα πρέπει όμως να εξετάζονται τα πραγματικά γεγονότα, χωρίς προσκολλήσεις και υπερβολές. Φυσικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ποτέ δεν έδωσαν ένα τέτοιο τεράστιο ποσόν, της τάξης μερικών τρισεκατομμυρίων (όπως ανακοινώνεται) στις κυβερνήσεις χωρίς αντάλλαγμα.





Φιμώνονται εσκεμμένα οι αντίθετες απόψεις

Α.Ν.: -Τι πιστεύεις για τον χειρισμό των Μ.Μ.Ε. σε ότι αφορά την ενημέρωση περί κορωνοϊού; Είναι ο ενδεδειγμένος; 

Β.Κ.: -Πάντα τα Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να μας μεταδώσουν τρομακτικές ειδήσεις, καθώς τα τρομακτικά γεγονότα αποσπούν την προσοχή και την προσήλωση του μέσου ανθρώπου και έτσι αποκτούν μεγαλύτερη ακροαματικότητα. 

Παρατηρείστε ότι το 90% των ειδήσεων ή των προγραμμάτων εκπέμπουν αρνητικά γεγονότα ή κουτσομπολιά (για αυτό εγώ έχω καταργήσει την τηλεόραση από το 1997). Στην περίπτωση αυτή όμως πιστεύω ότι εσκεμμένα καθοδηγούνται στην μονόπλευρη ενημέρωση, καθώς βλέπω να φιμώνονται οι αντίθετες απόψεις κάποιων αξιόλογων επιστημόνων, τους οποίους κοινοποιώ στο Facebook. 

Α.Ν.: -Υπάρχει η μομφή στα Μ.Μ.Ε. για διασπορά αχρείαστου πανικού λόγω του κορωνοϊού. Εκ των πραγμάτων όμως η απόφαση για κλείσιμο σχολείων, αναστολή εργασιών, παύση κυκλοφορίας και άλλα πράγματα πρωτόγνωρα για τους περισσότερους πώς μπορούν να ανακοινωθούν χωρίς να δημιουργήσουν τουλάχιστον ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας; 

Β.Κ.: -Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τα Μ.Μ.Ε. με αρκετά εκατομμύρια (βλέπε ακόλουθο έγγραφο) και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι γιατί;;; Μήπως γιατί κάνουν καλά την «δουλειά τους»;   ( https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-erhontai-pio-aystira-metra-gia-ton-koronoio-peraitero-enishysi-se-epiheiriseis-kai )

Νέα εικόνα.bmp

Α.Ν.: -Στις εισηγήσεις σου για αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προσλήψεις προσωπικού, αναβάθμιση υποδομών και συνθηκών αλλά και άμεσες επιτάξεις όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων, γιατρών, νοσοκόμων. 

Από την άλλη κάποιοι λένε πως τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας τους. Αν γίνονταν αμέσως οι επιτάξεις που εισηγείσαι δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος δημιουργίας μεγαλύτερου πανικού, κι επίσης να ρωτήσω από μια χώρα με τόση πολυετή οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα αλλά και άλλα κράτη της Ευρώπης, πού θα βρεθούν οι πόροι για προσλήψεις προσωπικού, αναβάθμιση υποδομών και συνθηκών κ.λπ.; 

Β.Κ.: -Οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών σε πολλά κράτη της Ευρώπης αλλά πολύ περισσότερο τής Ελλάδας, καταρράκωσαν τόσο πολύ το εθνικό σύστημα υγείας, την δημόσια υγεία σε όλα τα επίπεδα και όλες τις βαθμίδες περίθαλψης, ώστε δεν υπήρχε επάρκεια ούτε σε προσωπικό ούτε και σε υλικά. 
εικόνα_Viber_2020-03-28_22-58-19.jpg
Όλοι οι γιατροί το βλέπαμε αυτό και πολλοί προτίμησαν να βρουν την τύχη τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Φυσικά δεν είχαν και καμιά προετοιμασία, καμιά εφεδρεία ή ετοιμότητα για έκτακτες καταστάσεις. Η Δημόσια περίθαλψη ήταν χρόνια πάσχουσα, και προσπαθούσε να πριμοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, και συνεχίζει εν μέσω κρίσης κορωνοϊού να τον πριμοδοτεί (βλέπε διπλανό πίνακα). 


Ο κατ' οίκον εγκλεισμός θα δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα

Α.Ν.: -Υποστηρίζεις ότι η συνθήκη του κατ' οίκον εγκλεισμού εφόσον παραταθεί για αρκετό διάστημα είναι δυνατόν να δημιουργήσει άλλα προβλήματα και παρενέργειες στην κοινωνία που άπτονται της οικονομίας και της εργασίας πέραν της υγείας. Αν ήσουν εσύ στην αρμόδια θέση αποφάσεων τι θα πρότεινες αντ' αυτού; 

Β.Κ.: -Εγώ σαν γιατρός, θεωρώ ότι ο εγκλεισμός κατ' οίκον και ο φόβος και ο πανικός που δημιουργήθηκε, θα δημιουργήσει πρωτίστως πολύ περισσότερα προβλήματα υγείας στους ανθρώπους και μάλιστα στους νεώτερους, σωματικά, καθώς εξασθενεί το αμυντικό σύστημα, αλλά και ψυχολογικά (stress αυτοκτονίες), που θα είναι πολύ χειρότερα και μακροχρόνια από αυτά της ίωσης του κορονοϊού. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία έχει όχι μόνο σωματικό αλλά και ψυχικό και νοητικό παράγοντα. Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω μια κοινωνία «ζωντανή μεν αλλά άρρωστη δε». Αυτός θα ήταν ο λόγος που θα πρότεινα μόνον τον κατ' οίκον εγκλεισμό και την αυξημένη φροντίδα των ατόμων υψηλού κίνδυνου και την παραπέρα προσοχή και απομόνωση των οίκων ευγηρίας και των μονάδων με ογκολογικούς ασθενείς και νοσηλευόμενους με χρόνια νοσήματα. Ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα των άλλων υπηρεσιών και δεν υπεισέρχομαι σε αυτά τα ζητήματα.


Α.Ν.: -Μπορείς να κάνεις κάποια πρόβλεψη για την διάρκεια του προβλήματος με τον κορωνοΐο; 

Β.Κ.: -Όχι!!! Ευελπιστώ όμως ο ιός να έχει την ίδια συμπεριφορά με τους άλλους κορωνοϊούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, οπότε το καλοκαίρι να μας αφήσουν γεια. Σας παραθέτω μια δημοσίευση με ευχάριστα νέα: 
https://parianostypos.gr/kosmos/kosmos-koinonia/item/46649-pos-antedrase-o-koronoios-se-6-xores-me-%20thermokrasia-ano-ton-27-c?fbclid=IwAR2yNl6mK288THThNb0FScojCVMRwWt-YEqvNF6EzbJmYHUdPynHvVDL20Q

Α.Ν.: -Σ' ευχαριστώ...
--------------------------------
Ο Βαγγέλης Κουρούκλης γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του. Σπούδασε Ιατρική στη Βουλγαρία, έλαβε ειδικότητα Παθολογικής - Ανατομικής και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Ιριδολογία στη Μόσχα. Έχει εργαστεί στα Νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Σωτηρία, Απολλώνιο Ηρακλείου Κρήτης, και ως ιδιώτης τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της Ιριδολογίας. Έχει συγγράψει βιβλία για την Ιριδολογία και έχει κάνει μεταφράσεις σε βιβλία όπως το 'ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΦΟ' του Ζόζεφ Β. Ματζαλάνι (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.)






4 σχόλια:

  1. Μπράβο Άρη με τις στοχευμένες σνεντεύξεις σου και 1000 μπράβο σε σένα Βαγγέλη για τις τοποθετήσεις σου - χαιρετίσματα και τιτιβίσματα στο παπαγαλάκι σου, τόσο αθώο σε σχέση με τα χιλιάδες "παπαγαλάκια" της ζούγκλας των πόλεων. αντρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ! Ο ΤΕΧΘΕΙΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή