Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

H σκληρή δουλειά οδηγεί στην επιτυχία ή όχι; Του Vishen Lakhiani

Αποτέλεσμα εικόνας για hard work
Πιστεύεις ότι η σκληρή δουλειά είναι αυτό που χρειάζεσαι για γίνεις επιτυχημένος; 
Ξέρω ότι ακούγεται άσχημο αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ηλιθιότητες που αναδύονται στη σημερινή εργασιακή κουλτούρα μας. Η σκληρή δουλειά πάρα πολύ λίγο έχει να κάνει με την επιτυχία. 

Aν ανοίξεις το instagram και ακολουθήσεις τα περισσότερα επιχειρηματικά κανάλια θα δεις ότι αυτές οι κουταμάρες (περί σκληρής δουλειάς) ξεπροβάλλουν συνεχώς με παρακινητικές εικόνες για εργασία 100 ωρών την εβδομάδα, για να εργαστούμε σκληρότερα από τον ανταγωνισμό.
Ένα απόσπασμα από τον Elon Musk λέει: "Δούλευε σαν κολασμένος, εννοώντας ότι πρέπει να αφιερώνεις 80 με 100 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα. Αυτό βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας". Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν το κάνει!

Η επιστήμη δείχνει ότι μετά από περίπου 50 ώρες παραγωγικού χρόνου η παραγωγικότητά σου πέφτει. Αλλά τι συμβαίνει αν συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας; Συχνά λόγω έλλειψης ύπνου, και λόγω έλλειψης φροντίδας της υγείας σας έχετε αποτυχημένες κοινωνικές σχέσεις.

Έχετε στέρηση ύπνου η οποία μειώνει τις γνωστικές σας ικανότητες που σημαίνει ότι η απόδοσή σας αρχίζει να μειώνεται. Αρχίζετε να γερνάτε περισσότερο. Κι έτσι, αυτή η όλη ιδέα της σκληρής δουλειάς ως μέσο επιτυχίας είναι μια από τις πιο ηλίθιες ιδέες που ακολουθούν οι επιχειρηματίες.

Την πίστευα αυτήν την ιδέα και με κατέστρεψε, και επιβράδυνε την ανάπτυξή μου.Τώρα υπάρχει μια εναλλακτική ιδέα και αν έχετε διαβάσει το βιβλίο του Michael Singer "To Πείραμα της Παράδοσης" (The Surrender Experiment) βρίσκεται στο εντελώς άλλο άκρο. Ο Michael Singer είναι ο συγγραφέας του "The Untehtered Soul" που είναι best seller στους New York Times, αλλά προτιμώ το βιβλίο του "Το πείραμα της παράδοσης" (The Surrender Experiment).

Ο Michael Singer δημιούργησε μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω αυτού που ονομάζει  "Η Τέχνη της Παράδοσης", του τακτικού διαλογισμού, της "εισόδου σε ροή". Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Πώς έχουμε αυτές τις δύο αντιτιθέμενες σκέψεις από ανθρώπους που χτίζουν τεράστιες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μαζικά παραγωγικές και η μια αφορά τη σκληρή δουλειά και η άλλη την παράδοση;

Σκεφτόμουν πολύ αυτό το θέμα τα τελευταία 5 χρόνια, επειδή είναι σημαντικό για μένα. Ως επιχειρηματίας θέλω να είμαι σε θέση να κάνω πολλά, αλλά δεν θέλω να διαλύσω τον εαυτό μου κάνοντάς τα. Και ανάμεσα σε αυτά που συνειδητοποίησα - και μοιράστηκα μερικά από αυτά στο βιβλίο μου "O κώδικας του ασυνήθιστου Νού" The Code of the Extraordinary Mind - είναι ότι δεν είναι δυαδικό το ζήτημα.

Δεν πρόκειται για σκληρή δουλειά, ούτε για παράδοση. Υπάρχει μια διαβάθμιση. Στην δική μου θεωρία δηλώνω ότι υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας. Και αν είσαστε στο πρώτο επίπεδο χρειαζόσαστε τη σκληρή δουλειά.

Αλλά πολύ γρήγορα μπορείτε να μεταβείτε στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή στο δεύτερο επίπεδο κι εκεί αρχίζετε να μαθαίνετε συγκεκριμένα εργαλεία που σας επιτρέπουν να κάνετε περισσότερα με λιγότερη εργασία.

Θέλοντας να ανεβείτε υπάρχει ένα τρίτο επίπεδο συνειδητότητας το οποίο οι περισσότερο άνθρωποι ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει. Σ' αυτό οι στόχοι σας ούτε καν είναι σημαντικοί. Σε αυτό το επίπεδο συνειδητότητας έχετε μετακινηθεί σε κάτι άλλο.

Και υπάρχει κι ένα τέταρτο επίπεδο συνειδητότητας που είναι εκεί όπου μερικοί από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους στον κόσμο έχω δει να βρίσκονται, και απλώς φαίνονται ευλογημένοι από την τύχη και δεν συνθλίβουν τον εαυτό τους με τη σκληρή δουλειά.

Έτσι με λίγα λόγια, αυτή η δυαδική ιδέα, σκληρή δουλειά έναντι παράδοσης δεν είναι πραγματικά δυαδική. Μπορείτε να την αντιστρέψετε και αυτό που χρειάζεται να κάνετε εξαρτάται από το σε ποιο από τα τέσσερα επίπεδα συνειδητότητας βρίσκεστε στην τρέχουσα φάση και λειτουργείτε μέσω αυτού επί του παρόντος.

Έτσι, αν βρίσκετε αυτήν την ιδέα συναρπαστική, αν έχετε αναρωτηθεί γι αυτήν την ιδέα της σκληρής δουλειάς, όπως εγώ δείτε αυτό το μάθημα που κάνω. Είναι περίπου μια ώρα και 10 λεπτά όπου εγώ εμβαθύνω σε αυτές τις θεωρίες και μοιράζομαι μαζί σας τα τέσσερα επίπεδα συνειδητότητας και τα πρωτόκολλα και τα εργαλεία που έχω εισάγει σε αυτά τα τέσσερα επίπεδα.για να μεγιστοποιήσω την επίδρασή μου στον κόσμο και νομίζω ότι θα βρείτε πραγματικά ενδιαφέροντα.

Όπως ξέρετε είμαι έναν επιθετικός "χάκερ" της συνείδησης και από τη διδασκαλία του διαλογισμού πέρασα στο λανσάρισμα εφαρμογών διαλογισμού τοποθετώντας τον εαυτό μου σε πολλά διαφορετικά συστήματα του "παιχνιδιού" της συνειδητότητάς. Προσπάθησα να ξεκαθαρίσω πώς να αποκτήσω πρόσβαση σε τροποποιημένες νοητικές καταστάσεις για να μεγιστοποιήσω την παραγωγικότητά μου και πραγματικά όλο αυτό το θέμα για την σκληρή δουλειά είναι σκουπίδια.

Είναι απολύτως σκουπίδια. Είναι μια κουταμάρα που πρέπει να απορριφθεί από τον κάλαθο της ιστορίας επειδή ισχύει μόνο για τους ανθρώπους που είναι και λειτουργούν στο πιο βασικό επίπεδο ευαισθητοποίησης.


-------------------------
Αποτέλεσμα εικόνας για vishen lakhianiΟ Vishen Lakhiani είναι Ινδός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλητής. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εκπαιδευτικής εταιρείας προσωπικης ανάπτυξης Mindvalley, και ο συγγραφέας του βιβλίου "Ο κώδικας του ασυνήθιστου μυαλού " (The Code of the Extraordinary Mind).Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου