Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Με τι ταΐζετε το μυαλό σας; Του Άρη Νότη


Ποτέ πριν η πρόσβαση σε βιβλία και συγγράματα δεν ήταν πιο προσιτή από ότι είναι σήμερα. Πώς λοιπόν εμπνεόμαστε από εκείνες τις ιδέες που θα μας πάνε στο επόμενο στάδιο; 


Το μυαλό όπως και το σώμα χρειάζεται τροφή και όπως το πρώτο τρέφεται με διάφορες τροφές το μυαλό τρέφεται με πνευματική τροφή, δηλαδή με ιδέες, ερεθίσματα, εντυπώσεις. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτού του είδους η τροφή είναι η καλύτερη δυνατή;

Αν είσαστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, τότε δεν σας καίγεται καρφί για το τι δίνετε στο μυαλό σας ως τροφή για σκέψη. Βιβλίο ίσως να έχετε να ανοίξετε από τότε που πηγαίνατε στο σχολείο, ή που δώσατε τελευταία φορά εξετάσεις για την πρόσληψή σας στη δουλειά σας. Από εκεί και πέρα μπορεί να τρέφεστε νοητικά με δελτία ειδήσεων, συζητήσεις και σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και συζητήσεις του τύπου απλώς κουβέντα να γίνεται.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν κι αυτοί, οι ασυνήθιστοι, που συνεχίζουν να ανατρέχουν σε βιβλιοθήκες, στο διαδίκτυο και παντού για νέο υλικό, βιβλία, προγράμματα, συγγράμματα που θα εμπλουτίσουν το νου τους με νέες ιδέες και θα αυξήσουν τις δυνατότητές τους, σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Αυτοί προχωρούν συνεχώς μην αφήνοντας τον εαυτό τους να βυθιστεί στο τέλμα της καθημερινότητας.

 Η στάση ζωής μας είναι το συνολικό άθροισμα όλων όσων γνωρίζουμε κι εκείνων που αποφασίζουμε ότι μας είναι πολύτιμα, υποστηρίζει ο δάσκαλος της προσωπικής ανάπτυξης Τζιμ Ρον.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να ενταχθούμε σε αυτούς που συνεχίζουν να μαθαίνουν και να διατηρήσουμε την όρεξή μας για διαρκή ενασχόληση αναζήτησης καλών ιδεών. Ένας τρόπος για να καλλιεργήσουμε το νου μας και να εκπαιδεύσουμε την στάση μας είναι μέσω των γραπτών, ανθρώπων που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη εξέλιξη της ζωής μας.

Ο Αριστοτέλης ή ο Γκάντι για παράδειγμα μπορεί να μην υπάρχουν, όμως οι ιδέες τους είναι εκεί και συνεχίζουν να υπάρχουν. Ανατρέξτε σε οποιαδήποτε πηγή σάς είναι διαθέσιμη, επειδή κάθε πηγή είναι γεμάτη δυνατότητες για νοητική τροφοδότηση.

Από την άλλη πλευρά χρειαζόμαστε όλοι την σχέση με ανθρώπους ουσίας, για να επηρεάσουμε σημαντικούς τομείς όπως είναι η κοινωνία, η οικονομία, η εργασία, η οικογένεια, το κράτος, η αγάπη, η φιλία, ο πολιτισμός, οι ευκαιρίες, η κοινότητα.

Μιλήστε λοιπόν με ανθρώπους ουσίας και βάλτε τους - αν δεν τους έχετε βάλει ήδη - στη ζωή σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν με τα σημαντικά ερωτήματα της ύπαρξής σας. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το προφίλ σας, να ζυγίσετε τις αξίες σας και να ξανασκεφτείτε τις ερωτήσεις σας περί επιτυχίας και τρόπου διαβίωσης. 

Το να αναζητάτε τις καλές ιδέες και να μην μένετε στις "καμένες" ιδέες μπορεί να βελτιώσει πολύ τη ζωή σας. Ψάξτε τις και θρέψτε το νου σας με αυτές, οπουδήποτε μπορείτε να τις βρείτε. Πάντα να είστε σε φάση ετοιμότητας για μια καλή ιδέα (επιχειρηματική, προσωπικής ανάπτυξης ή οτιδήποτε άλλου είδους) και πολύ σύντομα θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο, να "φωτίζεται".

-----
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου