Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Καλοκαίρι: 8 τροφές που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο. Της Μαρίνας Σεραφειμίδου


Έχετε ακούσει για τα εσωτερικά αντηλιακά; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνετε μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το σώμα σας να προστατευθεί από τις ακτίνες UV από μέσα προς τα έξω. 


Και είμαστε ευτυχείς να διακηρύξουμε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης νόστιμα: σκέφτεστε τα κόκκινα φρούτα, τη μαύρη σοκολάτα και τα αναζωογονητικά φυλλώδη χόρτα,όπως το σπανάκι. Η επόμενη σαλάτα ή λεμονάδα μπορεί να αυξήσει τη φυσική άμυνα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί επίσης να επισκευάσει τις υφιστάμενες ηλιακές αιτίες που προκαλούνται από τη βλάβη του δέρματος.

Αυτό δεν σημαίνει ΌΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!!!

 ΡΟΔΙ Το ρόδι όχι μόνο συμβάλλει στη δημιουργία της προστασίας, αλλά επίσης ενισχύει τη φυσική άμυνα του δέρματος από τις επιβλαβείς ακτίνες UV!

 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩ!ΤΙΚΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ …SMOOTHIE ΜΕ ΡΟΔΙ ! Συστατικά 1 ρόδι, μόνο σπόρους 1 μικρό παντζάρι σε κύβους 1/2 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια 1 ώριμη μπανάνα (χρησιμοποίησα κατεψυγμένη μπανάνα για κρεμώδη υφή) 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης κακάο 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας 1 φλιτζάνι μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου 1 κομματάκι μαύρη σοκολάτα, τριμμένο- για γαρνίρισμα Οδηγίες Συνδυάστε όλα τα συστατικά εκτός από τη μαύρη σοκολάτα μέχρι να έχετε ένα ωραίο κρεμμώδες smoothie. Ρίξτε σε ένα ποτήρι, γαρνίρετε με τη σοκολάτα και πίνετε αμέσως.

 ΝΤΟΜΑΤΕΣ Το λυκοπένιο, το οποίο απαντάται φυσικά στις τομάτες, αυξάνει τη φυσική άμυνα του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και προστατεύει από τη ζημία από τον ήλιο. Όπως θα περίμενε κανείς, η ωμή έκδοση του φρούτου είναι η πιο αποτελεσματική, οπότε ρίξτε μερικές ντομάτες σε κομματάκια στα ζυμαρικά ή την πίτσα σας, αντί σάλτσα,ή φάτε μία ντοματοσαλάτα για βραδυνό.

 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ Πίνετε τσάι! Το πράσινο, το μαύρο και το άσπρο τσάι έχουν όλα πλεονεκτήματα για την καταπολέμηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά το πράσινο τσάι παίρνει το στέμμα με την υψηλή περιεκτικότητα σε επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλικό και L-θεανίνη. Τα δύο συστατικά καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος που σχετίζεται με τον ήλιο, αφενός, και εμποδίζουν την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προκαλείται από το στρες, που ωριμάζει το δέρμα, από την άλλη.

 ΚΟΚΚΙΝA ΦΡΟΥΤΑ Δύο καλοκαιρινά φαγητά, καρπούζι και κόκκινα μούρα περιέχουν αμφότερα ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του δέρματος να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις ακτίνες UV. Όταν πρόκειται για εσωτερική αντηλιακό, το κόκκινο είναι MUST!

 ΣΟΛΟΜΟΣ Όπως και τα άλλα ψάρια (ρέγγα, σαρδέλες, σκουμπρί), ο σολομός αποτελεί σημαντική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα. Επιπλέον, ο άγριος σολομός περιέχει ασταξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προσθέτει μόνο στην εσωτερική προστασία από τον ήλιο.

 ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει ότι η σοκολάτα περιέχει τόνους αντιοξειδωτικών. Αλλά τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά (φαινόλες και κατεχίνες) βρέθηκαν να προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος και το ηλιακό έγκαυμα! Συνεχίστε, να τρώτε σε μικρές δόσεις εκείνη τη DARK σοκολάτα, βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον 70% κακάο! Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε γάλα, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η απορρόφηση των ευεργετικών συστατικών.

 ΜΠΡΟΚΟΛΟ Η σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο μπρόκολο, προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από την ακτινοβολία UV. Το συνιστώμενο μέρος είναι μισό φλιτζάνι την ημέρα! Μπρόκολο με Ταχίνι

 Συστατικά: 1 μεγάλο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια λίγο ελαιόλαδο 1/4 φλιτζάνι ταχίνι 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικό) 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοαλεσμένο κύμινο 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα πιπέρι πιπέρι καγιέν αλάτι,

 Οδηγίες: Τοποθετήστε τα μπουκετάκια μπρόκολου σε ένα χαρτί ψησίματος . Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο να πάει παντού έτσι ώστε κάθε μπουκετάκι να επικαλύπτεται ελαφρά με το λάδι. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Ενώ το μπρόκολο ψήνεται, χτυπάτε τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, αν χρειάζεται. Σερβίρετε στο πλάι του μπρόκολου σαν σάλτσα και βουτάτε εκεί το μπρόκολο. Καλή όρεξη!

 ΣΠΑΝΑΚΙ Τα Φυλλώδη πράσινα είναι ένας θησαυρός για το σώμα σας! Αν βάλετε σπανάκι στην πρωινή ομελέτα γίνετε τόσο ευεργετική για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση της ζημίας από τον ήλιο, οπότε βεβαιωθείτε ότι τρώτε σπανάκι κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών.

--------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις».Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου