Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Θεραπευτικές Eφαρμογές του Βελονισμού

Νίκος Μπιρλής
Στο βελονισμό οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης αποστειρωμένες και η χρήση τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν έρχονται σε επαφή με το χέρι του γιατρού.

Ο βελονισμός
χρησιμοποιήθηκε από πολύ παλιά σαν θεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Ξεκίνησε από την Κίνα και αποτελεί ακόμη και σήμερα μέρος της  παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Σήμερα εφαρμόζεται στη Δύση με την μορφή του  Βιοϊατρικού Βελονισμού, σαν συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων κυρίως μυοσκελετικών, αλλά και άλλων προβλημάτων.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  κατατάσσει τον  Ιατρικό Βελονισμό στη κατηγορία των  συμπληρωματικών θεραπειών όπως και την Φυσικοθεραπεία.

Ενδεικτικά ο Βιοϊατρικός  Βελονισμός έχει  πολύ καλά αποτελέσματα στις κεφαλαλγίες, ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία-ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδες (ώμου, αγκώνα, χειρός, γόνατος κ.λ.π.), επικονδυλίτιδα του αγκώνα, περιαρθρίτιδα του ώμου, αυχενικό σύνδρομο, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις (κράμπες), αϋπνία, αγχώδεις καταστάσεις, κατάθλιψη, έξεις (παχυσαρκία-κάπνισμα-αλκοολισμός), αναστολή της όρεξης-παχυσαρκία, αντιεμετική  δράση κατά την διάρκεια χημειοθεραπείας.


Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης αποστειρωμένες και η χρήση τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν έρχονται σε επαφή με το χέρι του ιατρού. Είναι πολύ λεπτές, σαν τρίχα, από ανοξείδωτο χειρουργικό χάλυβα  συνήθως,  και εξαιρετικά εύκαμπτες.

Τα σημεία βελονισμού επιλέγονται ανάλογα με την πάθηση. Το βάθος της εισαγωγής και η κατεύθυνση τής βελόνας εξαρτώνται από το συγκεκριμένο σημείο βελονισμού και πρέπει να γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό έτσι ώστε να αποφευχθούν διάφορες επιπλοκές, που σπάνια μπορούν να είναι και σοβαρές.

Ο βελονισμός στα χέρια του ειδικού είναι μία ασφαλής μέθοδος, χωρίς παρενέργειες, όταν τηρούνται οι γενικές προφυλάξεις, που μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά σε αρκετά νοσήματα.
Πως όμως δρα ο βελονισμός; Η τοποθέτηση της βελόνας σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα παράγει ένα ειδικό σήμα που μεταφέρεται με τα νεύρα στο νωτιαίο μυελό και τελικά στον εγκέφαλο, προκαλώντας  την παραγωγή  από το Κεντρικό  Νευρικό Σύστημα ουσιών, οι οποίες  δρουν αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά.

Τέτοιες ουσίες είναι: σεροτονίνη, ντοπαμίνη, εγκεφαλίνες, ενδορφίνες κ.α.  Οι ουσίες αυτές δρουν, καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, κατασταλτικά ή διεγερτικά  ανάλογα με τις ιδιότητες τους και ανάλογα με τα σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται.

Μετά την εισαγωγή οι βελόνες διατηρούνται σε ισχύ για 10-30 λεπτά. Δεν πρέπει να οδηγούν σε πόνο. Μερικές φορές ο ιατρός μπορεί να κάνει κάποιους χειρισμούς στην βελόνα ώστε να πετύχει την καλύτερη δράση της.

Ο ασθενής δεν θα πρέπει να κινείται  κατά τη  διάρκεια αυτής της περιόδου, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο. Συνήθως χρειάζονται  10 - 12 συνεδρίες για ένα πλήρη κύκλο βελονισμού.
Υπάρχουν πολλά είδη βελονισμού. Μία ειδική περίπτωση είναι ο ωτοβελονισμός.

Στο πτερύγιο του αυτιού βρίσκονται σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται για την αναστολή της όρεξης, το κάπνισμα, τις αλλεργίες κ.ά.

Λόγω του μικρού μεγέθους του λοβού η ακριβής εντόπιση των σημείων αυτών είναι πολύ σημαντική και γίνεται  με ειδικά μηχανήματα.

Τοποθετούνται μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες παραμένουν στον ασθενή για 7-10 ημέρες και αφαιρούνται από  τον ίδιο. Συνήθως ο ωτοβελονισμός  εφαρμόζεται σε συνδυασμό με σωματικό βελονισμό χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.
--------------------------------------
Ο Νίκος Μπιρλής είναι  Χειρουργός Οδοντίατρος, απόφοιτος  της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού. Εκπαιδεύτηκε στην εφαρμογή  Βιοϊατρικού  Βελονισμού και είναι κάτοχος του Acuscience Diploma. Διατηρεί Οδοντιατρείο στη Αθήνα και ειδικεύεται σε εφαρμογές  Βιοϊατρικού Βελονισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρείο Πόνου της Α! Αναισθησιολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου  Αθηνών. Tο email του είναι drbirlis@gmail.com Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου