Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η Μουσική είναι Οξυγόνο, Συνέντευξη Ρούλας Λουκούμη

Ρούλα
Λουκούμη
Η μουσική που έχει προσωπικότητα και κρύβει κάτι δικό της μέσα της, δίνει με τα δικά της πινέλα, χρώματα και φως...



1. Γεια σου Ρούλα, τι είναι η μουσική για σένα; 

- Είναι το οξυγόνο της ψυχής και του μυαλού. Η μουσική βέβαια που έχει "προσωπικότητα", που κρύβει δηλαδή κάτι δικό της μέσα. Ένα σπόρο αλήθειας, ομορφιάς, δεν ξέρω. Αυτή που πάντως κάτι έχει να σου πει. Και δεν αναφέρομαι σ' αυτό που λέμε κλασική μουσική, αλλά σ’ όποιοδήποτε είδος. Γιατί αυτό το κάτι, μπορεί να το συναντήσεις σε κάθε μουσικό είδος. Απ’ την πρωτόγονη δημιουργία έως την πλέον σύγχρονη. Αρκεί αυτός που ακροάται να έχει τη διαύγεια του νου και τη δυνατότητα, να αντιλαμβάνεται αυτό το κάτι. Και είναι επίσης οξυγόνο για την ψυχή και το μυαλό, η μουσική, κυρίως στις μέρες μας, που τα πάντα έχουν οξειδωθεί από "μολυσμένες" αξίες και τα παράγωγα τους. Με τα δικά της "πινέλα" δίνει χρώματα και φως στη σκοτεινιά που μας περιβάλλει. 

2. Γιατί κάποιος να σταματήσει και να ακούσει τα τραγούδια σου; 

 -Κατ' αρχήν, θα πρέπει να πέσει στην αντίληψη του. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα σταματήσει να τα ακούσει αλλά να τον κερδίσεις και να τα ακούσει ξανά και ξανά... Ωστόσο, για νάρθω στο ερώτημα, θα πρέπει να σταματήσει να τ'ακούσει και να τα ξανακούσει, διότι πιστεύω ότι διαθέτουν τουλάχιστον καλαισθησία. 

 3. Το παραδοσιακό στοιχείο υπάρχει πάντα μέσα στις μουσικές δημιουργίες σου. Τι μεταφέρει αυτό και γιατί το διατηρείς έτσι πιστά; 

 - Αν εννοείς παραδοσιακό με την έννοια του αρχέγονου, ναι το διατηρώ πιστά, γιατί μεταφέρει τα στοιχεία της φύτρας μου και τη φύτρα σου δεν μπορείς να την αποχωριστείς. Αν πάλι εννοείς με την έννοια του κλασικού, ναι το ακολουθώ γιατί το κλασικό είναι πάντα πιο μοντέρνο απ' το μοντέρνο. Και πάντα έχεις το περιθώριο να προσθέσεις στο κλασικό και μια δική σου μικρή η μεγάλη καινοτομία. Αυτό που λέμε, προσωπικό ύφος η στιλ. 

 4. Η τελευταία δουλειά σου «Ο Έρωτας Ποτάμι» που θα κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι μοιάζει σαν να βγαίνει μέσα από έναν κόσμο όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ανακατεύονται δημιουργικά για να δώσουν ένα μήνυμα. Ποιο είναι το μήνυμα αυτό; 

- Το μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει το μέλλον, χωρίς το παρόν και προπάντων χωρίς το παρελθόν. Γιατί το παρόν μπορεί να σταματήσει ξαφνικά να καταγράφεται στη μνήμη. Το παρελθόν όμως έχει ήδη καταγραφεί στις κυψελίδες του νου. Και δε σβήνει από εκεί, παρά μόνο όταν παραδώσεις το πνεύμα. Ανθίζει το δέντρο χωρίς τη ρίζα του; Το μέλλον μας γράφεται και χρωματίζεται και με όσα κουβαλάμε στην πλάτη μας από τα γεννοφάσκια. 

 5. Είσαι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη με την εποχή που διανύουμε ατομικά και συλλογικά; 

 - Απαισιόδοξη διότι αυτοί που κουμαντάρουν τις τύχες της χώρας μας - και όχι μόνο - είναι στην πλειονότητα τους ανίκανοι, φαύλοι και πουλημένοι για μια φτηνή ευημερία και αισιόδοξη και μάχιμη, παρά το ότι μας έχουν καταρρακώσει ψυχικά, γιατί πιστεύω ότι το δίκιο και η δικαίωση έρχονται πάντα έστω και αργά, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και γιατί δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα. 

 6. Εσύ πιστεύεις ότι όσοι βρίσκονται στη ζωή μας είναι για να μας διδάξουν ή να τους διδάξουμε εμείς κάτι; 

 - Και για να μας διδάξουν και για να διδαχθούν από εμάς. Γιατί κάθε άτομο είναι μια ολότητα που έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Και υπάρχει ένα αποθεματικό στοιχείων που συναλλάσονται και διαπλέκονται μεταξύ τους, ερήμην μας, αλληλοδιδασκόμενοι όλοι μας κι έτσι προχωρά η ζωή. 

 7. Αν είχες τη δύναμη να αλλάξεις κάτι στον κόσμο και κάτι στον εαυτό σου ποιο θα ήταν αυτό;  

- Σε ότι αφορά στον κόσμο, να εξαφανίσω τους πολιτικούς και την πολιτική - από μόνη της η λέξη μου κάθεται στο στομάχι - και τους μεταπράτες των αξιών της ζωής και σε ότι αφορά τη Σωτηρούλα, δηλ. εμένα, να δυνάμωνα ακόμα πιο πολύ τα κουράγια και τις αντοχές μου, να αγόραζα λίγη σεροτονίνη - την ορμόνη της χαράς - για τη ζωή μου... να έπαιζα πιάνο σαν τον Λιστ και να χόρευα μπαλέτο σαν την Γεκατερίνα Μαξίμοβα. 

-------------------------
Η Ρούλα Λουκούμη γεννήθηκε στη Θάσο και είναι καθηγήτρια της Μουσικής στην Μέση εκπαίδευση. Εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια στο δεύτερο πρόγραμμα της ΝΕΤ και έχει συμμετάσχει σε πολλά γνωστά μουσικά φεστιβάλ. Έχει κυκλοφορήσει 2 δίσκους με παραδοσικά τραγούδια της Θάσου («Για βρέξ' Απρίλη μ», «Xορόν Χαράν Χαρείτε»), 1 cd single με 3 συνθέσεις («Nυχτογλέντισσα») και το φθινόπωρο πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο CD «Ο Ερωτας ποτάμι» από το οποίο το τραγούδι «Ο Μύθος Έρωτας» έχει γίνει ήδη αγαπητό στο διαδίκτυο.
Eπιστροφή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου