Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Αντιφλεγμονώδη Τρόφιμα. Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Η διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας που συντελεί σε φλεγμονώδεις συνθήκες. Ποια είναι τα τρόφιμα που λειτουργούν ενάντια στις φλεγμονές αλλά και ποιοι είναι οι κύριοι "ένοχοι". Στο άρθρο αυτό η λίστα των μεν και των δε. 

Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που ανακαλύφθηκε και τεκμηριώθηκε ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού συστηματική φλεγμονή αποτελεί μία συνήθη εκδήλωση του πρόωρου γήρατος. 

Η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συντελεί σε φλεγμονώδεις συνθήκες, αλλά σίγουρα είναι ένας από τους βασικούς. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι κύριοι «ένοχοι» είναι: η ζάχαρη, τα trans λιπαρά και τα φτηνά μαγειρικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, ορισμένα πουλερικά και το χοιρινό (ανάλογα με το πώς εκτρέφονται), τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πρόσθετα των τροφίμων και η γλουτένη. 

Αναφέρομαι και στη γλουτένη διότι ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δυσανεξία σ' αυτή ούτε κάποια πάθηση, όπως η κοιλιοκάκη –όπου δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γλουτένης– αρκετά συχνά θα παρατηρεί κάποια συμπτώματα (π.χ. φούσκωμα ή αέρια) έχοντας φάει ψωμί, ζυμαρικά ή άλλο τρόφιμο με γλουτένη. 

Αν αισθάνεστε ότι η ενέργειά σας μειώνεται, αν το δέρμα σας αντιμετωπίζει θέματα όπως εξανθήματα ή υπερβολική ευαισθησία, ίσως πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη. 

Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τρόφιμα στα οποία μπορεί να έχετε αλλεργία, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν εξαιρετικά μια φλεγμονώδη κατάσταση. 

Το 90% των διατροφικών αλλεργιών σε όλο τον κόσμο οφείλονται σε: φιστίκια, καρύδια, γάλα, αβγά, σιτάρι, σόγια, ψάρι και οστρακοειδή. 

Ποια είναι τα τρόφιμα που λειτουργούν ενάντια στις φλεγμονές; Ιδού μια περιεκτική λίστα: 

• Φαιοφύκη (είδος θαλάσσιων φυκιών που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά ή ασιατικά προϊόντα και να το προσθέσετε σε σούπες και σαλάτες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης συμπληρώματα με το συγκεκριμένο συστατικό.) 

• Κουνουπίδι και μπρόκολο 

• Μύρτιλα 

• Κουρκουμάς 

• Σκόρδο 

• Γλυκοπατάτες 

• Ασιατικά μανιτάρια μαγειρευμένα (π.χ. maitake και shiitake).

---------------------------------------


Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου