Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ψυχική Υγεία: Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Tης Χριστίνας Αρχοντούς

Ιστορικά, δεν διδαχθήκαμε ως κοινωνία να δώσουμε στην ψυχική μας υγεία την προσοχή που της αξίζει. Ως αποτέλεσμα, μάθαμε να βάζουμε κάποια ζητήματα κάτω από το χαλί, να χαμογελάμε, να το αντέχουμε, να παραμένουμε σε τοξικές σχέσεις και να υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα μας επειδή φοβόμαστε να πούμε «όχι»...

Ο καθένας βιώνει μια σειρά από στρεσογόνες καταστάσεις. Στη δουλειά, στο σπίτι, στις σχέσεις του και στο μυαλό. Όταν πρόκειται να σκεφτείτε και να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, η επίγνωση της παρούσας κατάστασης και η αυτοφροντίδα συμβαδίζουν. 

Πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε μέτρα για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το μυαλό σας αντιδρά στο «χάος» και σε δύσκολες καταστάσεις, είναι σημαντικό να μάθετε ΠΩΣ να αναγνωρίζετε το χάος και ΠΩΣ σας επηρεάζει. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε ή να επαναπροσδιορίσετε την παρούσα κατάσταση και τον τρόπο που την αντιλαμβάνεστε. Ιστορικά, δεν διδαχθήκαμε ως κοινωνία να δώσουμε στην ψυχική μας υγεία την προσοχή που της αξίζει. 

Ως αποτέλεσμα, μάθαμε να βάζουμε κάποια ζητήματα κάτω από το χαλί, να χαμογελάμε, να το αντέχουμε, να παραμένουμε σε τοξικές σχέσεις και να υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα μας επειδή φοβόμαστε να πούμε «όχι». 

Είτε έχουμε γεννηθεί σε οικογένειες με ανθρώπους που μας δυσκολεύει η σχέση μας μαζί τους, είτε οδηγούμαστε σε τέτοιες σχέσεις μέσω των φίλων, συνεργατών ή συναδέλφων, καλούμαστε εδώ, κάτι που σίγουρα είναι πρόκληση, να γνωρίζουμε πώς να ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε κάποιον που φέρνει αρνητικότητα και δυστυχία στην ζωή μας. 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε ότι οι συμπεριφορές που παρουσιάζονται ή αντανακλώνται σε εσάς δεν είναι δικό σας λάθος. Ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους είναι μέρος της ψυχικής τους υγείας και δεν αντικατοπτρίζει το ποιος είσαι εσύ. 

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε αλληλεπίδραση που έχουμε, είναι όμως δική μας δουλειά να αναπτύξουμε σταθερά και σαφή όρια για το τι δεχόμαστε και το τι δεν ανεχόμαστε. Σίγουρα είναι δύσκολο να χωριστούμε από κάποιους φίλους, και ακόμη πιο δύσκολο από κάποια μέλη της οικογένειας. 

Μία από τις καλύτερες εισηγήσεις που μπορώ να προσφέρω είναι, να θέσετε όρια στον χρόνο που θέλετε να αφιερώνετε στην αλληλεπίδραση σας με τοξικά άτομα. Επίσης, φροντίστε να διατηρήσετε οποιαδήποτε συζήτηση σας θετική, ευχάριστη και επικεντρωμένη σε αυτό το άτομο. 

Διατηρώντας το επίκεντρο των συνομιλιών στο άτομο του, κρατάτε σκόπιμα τον εαυτό σας ασφαλή από το ανεπιθύμητο δράμα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση - αν αυτό θέλετε να κάνετε. Για να περιορίσετε ακόμη περισσότερο το χάος στη ζωή σας, πρέπει να κάνετε προτεραιότητα "να διατηρείτε το πιάτο σας γεμάτο" με τη σωστή δουλειά που μπορείτε να χειριστείτε ώστε να προστατεύετε την ψυχική σας υγεία. 

Τι σημαίνει αυτό; Πολλές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να λέτε «όχι». Μέσα στο κομμάτι της αυτοφροντίδας συμπεριλαμβάνονται και πιο πρακτικές τεχνικές. Η άσκηση είναι ιδανική για το σώμα και αν θέλετε να κάνετε ένα επιπλέον βήμα για να συνδέσετε το σώμα και το μυαλό, η γιόγκα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε. 

Εάν η γιόγκα δεν είναι κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε, αυτό είναι εντάξει! Βρείτε κάτι που λειτουργεί ως διέξοδος, κάτι στο οποίο μπορείτε να εστιάσετε το μυαλό σας τη δεδομένη στιγμή για να μπορείτε να στραφείτε σε αυτό όταν αισθάνεστε άγχος. Είτε πρόκειται για μαγείρεμα, χειροτεχνία, ζωγραφική, χάιδεμα μιας γάτας, να φτιάξετε τον κήπο σας ή να φροντίσετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου. 

Επιπλέον σημαντική παρότρυνση είναι να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθείτε στο πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας είναι να μάθετε πώς να απολαμβάνετε τη δική σας παρέα. Έτσι, πάρτε τον εαυτό σας σε μια ταινία ή ένα δείπνο, ή αν είναι δυνατόν – μία εκδρομή. Μόλις μάθετε πώς να αγαπάτε, πώς να λατρεύετε τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε την αξία σας, όλα τα άλλα θα μπουν στη θέση τους.

Αυτό είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού σας προς μια πιο θετική και όμορφη ζωή. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ανησυχίες ή θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
---------------------------

Η Χριστίνα Αρχοντούς είναι Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη
Εκπαιδεύτρια, Coach και Ομιλήτρια από την ομάδα του John Maxwell και κάτοχος των Διπλωμάτων Κλινικής Υπνοθεραπείας και Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού. 

Τα τελευταία χρόνια ιδιωτεύει, συνεργάζεται με Κέντρα Στήριξης και Επιχειρήσεις. Μέσω της εξειδίκευσής της, παρέχει αξιολόγηση, διάγνωση και παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους για να τους καθοδηγήσει στο να πετύχουν ακαδημαϊκά, κοινωνικά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά. 

Επιπλέον βοηθά ατομικά και ομαδικά εφήβους και ενήλικες να εντοπίζουν δυνατότητες και περιορισμούς τους, να φθάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σκοπός της είναι να οδηγήσει τον καθένα που επιθυμεί να απελευθερώσει το δυναμικό του. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική
διεύθυνση archontouschristinasp@gmail.com ή να επικοινωνήσετε στον αριθμό 00357-
99259088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου