Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η Iκανότητα να Παίρνεις Aποφάσεις ακόμη κι Όταν δεν Θέλεις. Του Χαράλαμπου Σολέα

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ημερών μας είναι η ποικιλία επιλογών και η προσφορά τους. Αλλά αυτό είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα. Επειδή για άλλους η οδηγεί στην απόφαση κι άλλους σε παράλυση. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Αποφασίζετε ή Παραλύετε;

Απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ημερών μας είναι η ποικιλία επιλογών και η προσφορά τους. 

Αλλά αυτό είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα. Κάποιοι λένε ότι μια λάθος επιλογή είναι καλύτερη από το να μη κάνουμε καμία επιλογή. Ποια είναι η διαφορά; Μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει πώς να θέτουν στόχους και να δίνουν προτεραιότητες, ώστε να μπορούν να αναλάβουν δράση, σύμφωνα με τις επιλογές που έχουν, η οποία θα τους φέρει πιο κοντά στους στόχους τους. 

 Άλλοι φαίνεται να χάνονται στο ευρύ φάσμα των επιλογών μπροστά τους. Ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι. Σ’ αυτούς που μπλοκάρουν το διάδρομο στο σούπερ μάρκετ, που στέκονται μπροστά από 100 είδη δημητριακών, σε μια πραγματική σύγκρουση μέσα τους, χωρίς να έχουν την ικανότητα να διαλέξουν. 

Ζουν μια πραγματική παράλυση μπροστά στις απεριόριστες επιλογές. Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο αποφασιστικοί; Θυμηθείτε ότι το να κάνετε μια λάθος επιλογή είναι καλύτερο από το να μην κάνετε επιλογή. Μερικές φορές απλώς πρέπει να διαλέξουμε κάτι. 

Οι άνθρωποι παραλύουν απ’ την ανάλυση, την υπερβολική σκέψη για κάθε απόφαση, μέχρι η ζωή τους να φτάσει σ’ ένα ανυπόφορο αδιέξοδο. Η ζωή απαιτεί δράση. «Ο βράχος που δεν κυλά χορταριάζει». Πάρτε λοιπόν μια απόφαση κι αν δεν δουλέψει, πάρτε μια άλλη. Αν στέκεστε σ’ εκείνο το ράφι της υπεραγοράς για πολύ ώρα η ζωή θα σας προσπεράσει. 

Κάντε εκείνο που είναι το πιο δύσκολο. Ένας από τους λόγους που κολλάμε στο να πάρουμε μια απόφαση είναι ότι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά γυρεύουμε ένα λόγο για να κάνουμε κάτι άλλο. 

 Οι περισσότερες πράξεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως επίτευξη στόχου ή απλώς απελευθέρωση της έντασης. Αν και υπάρχει ο χρόνος και το μέρος που θα πρέπει να πάρετε τα πράγματα χαλαρά, όταν έχετε μια εσωτερική σύγκρουση, η καλύτερη απόφαση μακροχρόνια θα είναι να διαλέξετε μια ενέργεια ή συμπεριφορά που θα σας φέρει πιο κοντά σε ένα επιθυμητό στόχο. 

-Να πάω στο γυμναστήριο ή να κάτσω στον καναπέ να δω τηλεόραση; 
-Να μαγειρέψω να φάω ένα υγιεινό φαγητό ή να φάω από την διεθνή αλυσίδα ταχύ ‘σφαγείων’; 
-Να πάω δουλειά σήμερα ή να τηλεφωνήσω και να πω ότι είμαι άρρωστος. 
-Να κάνω την κατ' οίκον εργασία μου ή να περάσω τον χρόνο μου στα δίκτυα ‘κοινωνικής αποξένωσης’ στο ίντερνετ; 
-Να φύγω απ’ αυτή τη σχέση που με βασανίζει ή να την υπομείνω και μπορεί να ‘αλλάξει’; 

 Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή απάντηση, αλλά πολύ συχνά κάνουμε αυτό που θεωρούμε πιο εύκολο. Πάρτε την δύσκολη απόφαση, κάντε το δύσκολο πράγμα και παρατηρήστε τα ωφελήματα να έρχονται σε εσάς. 

Αναγνωρίστε τις Αρχές σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να παίρνετε σωστές αποφάσεις που θα σας οδηγήσουν να νιώθετε καλύτερα μακροχρόνια. Γνωρίζοντας τι είναι σημαντικό για εσάς, θα σας σταματήσει επίσης απ’ το να επηρεάζεστε από τις προσδοκίες των γύρω σας και από την κοινωνία γενικότερα. 

Αν πραγματικά εκτιμάτε την οικογενειακή σας ζωή, τότε πάρτε αποφάσεις καριέρας που θα είναι ευθυγραμμισμένες μ’ αυτήν σας την αρχή. Αν εκτιμάτε την υγεία σας, τότε πάρτε αποφάσεις που θα διατηρήσουν την υγεία σας και στο μέλλον. Αν εκτιμάτε την αυτοβελτίωση σας, τότε πάρτε αποφάσεις που θα σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε πνευματικά. 

Η ζωή είναι πολύ σύντομη, πάρτε μια απόφαση και κινηθείτε προς αυτήν. Αλλά προσέξτε μην πάρετε την απόφαση να μην κάνετε τίποτα. Ο Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός NLP είναι η επιστήμη που βοηθάει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν της επιλογές τους και να πάρουν την πιο θετική ή λιγότερο ανώδυνη από αυτές. 

Μάθετε και εσείς την τέχνη του NLP και αλλάξτε την ζωή σας. Μαθήματα και εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και εξ αποστάσεως. Τι απόφαση θα πάρεις εσύ σήμερα; Τώρα;
-------------------------------------------------------

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων NLP- Coaching, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη και προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρου, φαγητού, για ενδυνάμωση του εγώ, για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για ενδυνάμωση της μνήμης, για διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακού, μαθησιακού κ.α.), για εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, για βελτίωση σεξουαλικής ζωής, για απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα στο τηλ. 70005750 ή στο email hypnosis@soleas.eu ή στο http://www.soleas.eu/ Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου