Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Εγκώμιο: Ένα Διαμάντι του Πολιτισμού στην Έγκωμη. Tου Άρη Νότη

Αποτέλεσμα εικόνας για egomio cultural centre
Πρόσφατα, κατόπιν συγκυριών - οφείλω να ομολογήσω - επισκέφτηκα τον πολιτιστικό πολυχώρο "Εγκώμιο" στην βιομηχανική περιοχή της Έγκωμης (Νέας Έγκωμης 8).

Εξεπλάγην, μπορώ να πω, γιατί παρόλο που είμαι από το 1996 στην Κύπρο, και δη στη Λευκωσία, και σίγουρα όχι άσχετος με τον πολιτισμό, δεν είχα υπόψη μου αυτό το μέρος, που διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του (δημιουργήθηκε και ξεκίνησε να υπάρχει τον Σεπτέμβριο του 2013, ακριβώς μέσα στην καρδιά της τραπεζο-οικονομικής κρίσης).


Και εξεπλάγην θετικά επειδή το "Εγκώμιο" είναι ένα πραγματικό διαμάντι του Πολιτισμού και της Τέχνης.


Ιδέα της Έλενας Χριστοδουλίδου 

Το "Εγκώμιο" σαν ιδέα και πρόταση φέρει την υπογραφή της Κύπριας χορογράφου Έλενας Χριστοδουλίδου η οποία υποστηρίζεται από τον διαρκή συνεργάτη της, συγγραφέα και δημοσιογράφο, Αντώνη Σκορδίλη.



Ο χώρος
αποτελεί το "σπίτι" του Εργαστηριού Χορού και Θεατρικής Έκφρασης της Έλενας και της επαγγελματικής ομάδας σύγχρονου χορού ΑΜΦΙΔΡΟΜΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ.

Που απευθύνεται 


Το "Εγκώμιο", σύμφωνα με το μότο του, "απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που με συνείδηση διεκδικούν σύγχρονη προοδευτική ταυτότητα στην πολιτιστική διαδικασία και προϊόν, θέλουν να μετέχουν ενεργά στη διαμόρφωσή της και αποζητούν να κοινωνήσουν την αληθινή τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της".



Εκθεσιακός πολυχώρος 


Ως αρχιτεκτονική κατασκευή (με την σφραγίδα του διακεκριμένου κύπριου αρχιτέκτονα Ζήνωνα Σιερεπεκλή), το "Εγκώμιο" είναι ένας πολιτιστικός πολυχώρος σχεδιασμένος για να φιλοξενεί παράλληλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και διοργανώσεις (πρόβες, παραστάσεις, μαθήματα χορού, εργαστήρια, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, θεματικές συζητήσεις, ημερίδες και συνέδρια κ.ο.κ.) σε σχέση διαρκούς αλληλοτροφοδότησης μεταξύ τους.


Περιλαμβάνει δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (για μαθήματα χορού, πρόβες κ.λπ.), μια θεατρική αίθουσα χωρητικότητας 170 ατόμων (με υποδομές για παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων αλλά και για συνέδρια/ημερίδες και σχετικές εκδηλώσεις), μια βιβλιοθήκη, ένα δωμάτιο φιλοξενίας (για καλλιτέχνες επισκέπτες) κι έναν υπέροχο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης.


Το "Εγκώμιο" είναι προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία. και είναι ανοικτό σε καθημερινή βάση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Δραστηριότητες που έχουν φιλοξενηθεί

Ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο "Εγκώμιο" με μαθήματα και εργαστήρια χειροτεχνίας, χαρακτικής, δημιουργικού λόγου και γραφής, θεατρικής εκπαίδευσης και φωτογραφίας, καθώς επίσης πρόβες,σεμινάρια,θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, παρουσιάσεις επίλεκτων βιβλίων, ποιητικές βραδιές, θεματικές κινηματογραφικές προβολές και διαλέξεις σχετικές με θέματα πολιτισμού και κοινωνικών διεκδικήσεων.

Ιστολόγιο και ραδιόφωνο 

Τέλος, υποστηρίζονται και λειτουργούν ανανεώνοντας διαρκώς το περιεχόμενό τους, ενημερωτικό δημοσιογραφικό ιστολόγιο https://egomiocyprus.blogspot.com/ που επιμελείται ο Αντώνης Σκορδίλης, και διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με πρόγραμμα που φιλοδοξεί να υπηρετήσει την ανάγκη διασύνδεσης της τέχνης με τις κοινωνικές αναζητήσεις και προβληματισμούς.

Αν είστε άνθρωπος του πολιτισμού και της τέχνης τότε η επόμενη επίσκεψή σας είναι σίγουρα στο "Εγκώμιο",


ΕΓΚΩΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Website: https://egomio.eu/
E-mail: egomio@cytanet.com.cy
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 00357 99771797 και 00357 99698691
----------------------------------------
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου