Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Μην πιστεύετε τα κοινωνικά δίκτυα. Του Άρη Νότη


Ναι. Μην πιστεύετε τα κοινωνικά δίκτυα. Ψεύδονται. Η πραγματική ζωή είναι έξω από αυτά. 

Μην πιστεύετε
τα κοινωνικά δίκτυα . Δεν λένε την αλήθεια. Ψεύδονται. Δείχνουν ένα πολύ μικρό μέρος της εικόνας μας. Η υπόλοιπη εικόνα δεν υπάρχει πουθενά, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτή είναι η "μεγάλη" εικόνα.

 Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί θέλουμε να εντυπωσιάζουμε δημιουργώντας θετικούς συνειρμούς για τον εαυτό μας.

Το πρόβλημα που εμφανίζεται εδώ είναι ότι πολλοί "αγοράζουν" αυτό το τμήμα της εικόνας μας, θεωρώντας το ως την "μεγάλη" εικόνα.

Πιστεύοντας σε ένα πρότυπο εξωπραγματικό προσπαθούν κι εκείνοι να κάνουν την εικόνα τους εξωπραγματική, για την οποία εικόνα έχει καλλιεργηθεί προηγουμένως το έδαφος από τους διαφημιστές.

 Έβλεπα ένα βίντεο στο YouTube από μια κοπέλα που ανέλυε την απάτη που υπάρχει σ' αυτό το μέσο, από την στιγμή που μπήκανε σε αυτό οι χορηγοί και τα προϊόντα τους.

Κι εξηγούσε το πώς μπορεί μια κοπέλα στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα προϊόντα που προωθούνται μέσω άλλων κοριτσιών από τα βίντεο τους στο YouTube, η οποία λόγω κρίσης μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, και αν.

Το πώς νιώθουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το καθορίζουμε εμείς. Η τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαμε την απαραίτητη αυτογνωσία για να το καθορίζαμε εμείς. Όμως το πώς νιώθουμε καθορίζει ολόκληρη τη ζωή μας.

Δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι στα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους άλλους ανθρώπους όση αυτογνωσία κι αν διαθέτουμε. Πολλοί δαπανούμε πολλές ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή ή το έξυπνο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Αίφνης (;) οι ανάγκες μας άλλαξαν. Χρειάζεται να έχουμε ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρχουμε. Η μήπως δεν είναι έτσι; Μήπως δεν χρειάζεται να υπάρχουμε στα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρχουμε πραγματικά; Μήπως χρειάζεται να αφιερώνουμε ελάχιστο ή καθόλου χρόνο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να συναντιόμαστε περισσότερο πρόσωπο με πρόσωπο με τους άλλους, να κάνουμε πράγματα μαζί και να χαιρόμαστε την κοινωνική συνύπαρξη;

 Έχουμε χορτάσει ψευτιά με πολλές και ποικίλες μορφές. Τώρα η ψευτιά έχει προοδεύσει με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Νέου είδους ψέματα γεμίζουν το κεφάλι μας με σχόλια, αναρτήσεις, άρθρα και με αχίλλειο πτέρνα την περιέργεια.

 Θέλοντας να καλύψουμε την ανάγκη της περιέργειας - μια ζωτικής σημασίας ανάγκη κι ας λένε ότι αυτή σκότωσε τη γάτα - δεχόμαστε πληροφορίες και μηνύματα που μας αποπροσανατολίζουν και μας βγάζουν από τον δρόμο μας.

 Και θέλω να σταθώ στο παλαιό ρητό ότι η τεχνολογία προχώρησε τόσο που έδωσε την δυνατότητα στον καθένα να πει τη γνώμη του ακόμη κι αν δεν είναι σε θέση να έχει γνώμη.

Ναι. Μην πιστεύετε τα κοινωνικά δίκτυα. Ψεύδονται. Η πραγματική ζωή είναι έξω από αυτά. Αν αλλοιωθήκατε από την τεχνολογική αλλαγή και εγκλωβιστήκατε σε ένα τρόπο ζωής περιορισμένο, ώσπου να περάσει την παιδική του ασθένεια το διαδίκτυο, έχετε όλο το χρόνο να επιστρέψετε στην κανονικότητα και την φυσιολογική ζωή περνώντας ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που αγαπάτε.
----
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου