Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Που μπορεί να βοηθήσει η ύπνωση. Του Άρη Νότη



Που πραγματικά βοηθάει η ύπνωση και πώς μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από αυτήν;


Πολλές φορές μου τίθεται το ερώτημα σε διάφορες συζητήσεις για το που μπορεί να βοηθήσει η ύπνωση. Ο ακόλουθος κατάλογος είναι από το βιβλίο "Η Δύναμη της Ύπνωσης" των Josie Hadley - Carol Staudacher (που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ) και δίνει με τον καλύτερο τρόπο την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

 Απώλεια βάρους. Κινητοποιεί για την απώλεια βάρους, επαναπρογραμματίζει τις διατροφικές συνήθειες και καθιερώνει μια διαδικασία για τη διατήρηση του βάρους.

Κάπνισμα.Εξαλείφει τη συνήθεια του καπνίσματος και παρέχει τρόπους για μια μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς.

Άγχος. Χρησιμοποιεί τεχνικές για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί το άγχος, ενισχύει τη χαλάρωση και επαναπρογραμματίζει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς.

Φοβίες. Εξαλείφει φοβίες για συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να μπαίνει κανείς σε ασανσέρ, να ταξιδεύει με αεροπλάνο, την αγοραφοβία ή την υποχονδρία.

Ανώδυνος τοκετός. Υποστηρίζει και ενισχύει της μεθόδους Μπράντλεϊ και Λαμάζ, προγραμματίζει τον έλεγχο του πόνου, καθιερώνει την επικοινωνία με το παιδί, και προωθεί μια θετική μεταγγενητική φάση.

Σημαντικά προβλήματα υγείας. Ανακουφίζει τα συμπτώματα και μειώνει την ένταση χρόνιων προβλημάτων όπως κολίτιδα, μυικοί σπασμοί και έλκη.

Πόνος.  Ελέγχει τον πόνο σε χρόνιες καταστάσεις όπως αρθρίτιδα ή πόνους στην πλάτη, εισάγει τεχνικές για τη μείωση του πόνου από χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμούς ή ασθένειες.

Αυτοεκτίμηση και απόκτηση κινήτρων. Βελτιώνει την εικόνα που έχει κανείς για τον εαυτό του, επαναπρογραμματίζει την παλιά αρνητική συμπεριφορά, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή του εαυτού, προγραμματίζει για συγκεκριμένους στόχους, ενσταλλάζει συναισθήματα θάρρους και άνεσης όσον αφορά την επιτυχία.

Μάθηση. Βελτιώνει τις συνήθειες μελέτης, ενισχύει τη μνήμη, ενσταλάζει μια θετική στάση προς τη μάθηση και ενσωματώνει την επιβράβευση.

Άθληση. Βοηθάει τις αθλητικές επιδοσεις με το να επιτρέπει ισχυρή εστίαση σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση, δημιουργεί αίσθηση επιτυχίας στην εφαρμογή ικανοτήτων, αυξάνει την αντοχή και τον συντονισμό, θέτει το πνεύμα του συναγωνισμού σε προοπτική και ενισχύει τη συνολική διάθεση.

Δημιουργικότητα. Απελευθερώνει το μπλοκαρισμένο δυναμικό στους τομείς της συγγραφής, της ζωγραφικής και των τεχνών του θεάματος, δίνει κίνητρα για παραγωγικότητα και προωθεί τη χρήση της κατάστασης ύπνωσης ως βοήθημα για περισσότερη διορατικότητα.

Ύπνος. Κόβει τις κακές συνήθειες ύπνου, αναδιαρθρώνει τη νοητική δραστηριότητα πριν την ώρα του ύπνου.

Ανησυχία και πανικός. Διδάσκει πώς να χαλαρώνει κανείς στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, να σταματάει τις σκέψεις που προκαλούν κρίσεις πανικού, να αντικαθιστά σκέψεις με θετικές δηλώσεις επιτυχίας, να αποδέχεται όλα τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις.

Κακοποίηση παιδιού. Απομακρύνει τα αρνητικά πρότυπα, αυξάνει τα συναισθήματα της προσωπικής αξίας, θεραπεύει τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού.

Απώλεια και χωρισμός. Αντιμετωπίζει τα σωματικά συμπτώματα της αντίδρασης στο χωρισμό, απομακρύνει τα εμπόδια στην ανάρρωση, απελευθερώνει τα καταπιεσμένα συναισθήματα, θεραπεύει τις συναισθηματικές πληγές.

Χειρουργικές επεμβάσεις. Ανακουφίζει από το άγχος για επικείμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ερευνά την πιθανότητα για χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς χημική αναισθησία.

Κατάθλιψη. Υπερβαίνει τις αρνητικές σκέψεις που ενισχύουν την κατάθλιψη, οδηγεί σε μια θετικότερη προοπτική των πραγμάτων.
----
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου