Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

6 τρόποι για να είμαστε απίστευτα ευτυχισμένοι καθημερινά. Της Kristina Mänd Lakhiani


Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει κάποτε "Η ζωή είναι πολύ σημαντική για να λαμβάνεται στα σοβαρά". Το ερώτημα που αναδύεται είναι απλώς, γνωρίζετε τι είναι ευτυχία; ΄

Στην ομιλία της στο Mindvalley University City Campus στοTallinn 2018, η Kristina Mänd Lakhiani αναφέρεται στο θέμα που συχνά συζητιέται στην προσωπική ανάπτυξη αλλά σπάνια διευθετείται στις καθημερινές συζητήσεις.

Το ακόλουθο είναι το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Kristina Mänd Lakhiani συνιδρυτού της Mindvalley:


1. Ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα μακροπρόθεσμης στρατηγικής έναντι της αυτόματης ικανοποίησης, επειδή το πράγμα είναι όταν εκφράζεις ευγνωμοσύνη, νιώθεις λίγο καλύτερα. Όμως γενικά δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ευφορία, έκσταση, χαρά. Σε κάνει να νιώθεις λίγο καλύτερα. Αλλάζει την οπτική σου.

Αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει μια έρευνα που δείχνει ότι αν εκφράζεις ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση για 30 ημέρες, η αντίληψή σου για την ευτυχία σου αυξάνεται κατά 25%. Κι αυτό είναι ακριβώς αυτό για το οποίο μιλάω. Χρειάζεται να βλέπουμε τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές που μπορεί αυτόματα να μην είναι τόσο αποτελεσματικές αλλά μακροπρόθεσμα μας βοηθούν να ανεβάζουμε τους βαθμούς της ευτυχίας.

Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που είμαστε ευγνώμονες στην εργασία, στην αποστολή μας, στον σκοπό μας, στην προσωπική μας ζωή και για τα πράγματα που είμαστε ευγνώμονες για τον εαυτό μας. Άρα η ευγνωμοσύνη είναι μια άσκηση που κάνουμε καθημερινά για ανυψώσυμε τους βαθμούς της ευτυχίας.


2. Το να ζούμε στο παρόν.
Μια άλλη μεθοδολογία που πραγματικά αγαπώ είναι η ιδέα του να είμαστε στο παρόν. Και η ιδέα εδώ είναι ότι στην πραγματικότητα ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν υπαρχει μέλλον, και δεν υπάρχει παρελθόν. Και τα πιο πολλά από τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθουμε σχετίζονται είτε με το μέλλον είτε με το παρελθόν. Αν φοβόμαστε, αν είμαστε αγχωμένοι, είναι συνήθως επειδή ανησυχούμε για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, συνήθως.

Και αν νιώθουμε, ας πούμε, πικρία ή θυμό, αυτού του είδους το αρνητικό συναίσθημα έχει επίσης τις ρίζες του στο παρελθόν. Και η ευτυχία είναι το συναίσθημα που νιώθουμε στο παρόν. Αν μετακινήσουμε την ευτυχία στο μέλλον θα γίνει ενθουσιασμός. Αν μεταφέρουμε την τυτυχία στο παρελθόν θα γίνει συνήθως νοσταλγία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία, η πραγματική αγνή χαρά, είναι στην παρουσα στιγμή και μόνο σε αυτήν.

Έτσι αν εξασκείτε την συνειδητότητά σας και μεταφέρετε τον εαυτό σας πίσω στην παρούσα στιγμή, αυτό πραγματικά με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί θαυμαστά αποτελέσματα. Οι βαθμοί της ευτυχίας σας ανέρχονται. Περπατάτε στη φύση και νιώθετε τη φρεσκάδα του αέρα. Αυτή είναι η στιγμή για την οποία είσαστε ευτυχισμένοι, επειδή πόσες φορές ούτε καν παρατηρούμε πώς αναπνέουμε, ή τι βλέπουμε γύρω μας. Και όταν βλέπουμε αυτά τα πράγματα γύρω μας, αν δεν φέρουμε τον εαυτό μας πίσω στο παρόν για να παρατηρήσουμε, η ζωή μπορεί απλώς να προσπεράσει χωρίς εμείς να έχουμε μάθει τι είναι ευτυχία.





3. Σχέσεις.
Στην προσωπική ανάπτυξη έχουμε την ιδέα ότι ο μετασχηματισμός αρχίζει με το να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη του εαυτού μας. Και υπάρχει αυτό το υπέροχο πράγμα που λέει ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι μέσα μας αλλά αν είχατε ποτέ ένα παιδί άρρωστο, ή ένα γονέα άρρωστο ή μια διαμάχη με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, έναν φίλο ή τον σύντροφό σας, ξέρετε ότι είναι πραγματικά δύσκολο αυτή η σοφία να έχει νόημα εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Και τη στιγμή που κάτι συμβαίνει σε σας ή στους αγαπημένους σας είναι εντάξει να μην νιώθετε ευτυχισμένοι. Είναι απολύτως εντάξει. Επειδή είστε ένα κοινωνικό ον.

Και τι είμαστε εμείς; Είμαστε μόνο αυτό το φυσικό σώμα ή είμαστε όλα; Η αντίληψη του εαυτού μου περιλαμβάνει εσένα, ή περιλαμβάνει μόνο εμένα; Έτσι εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι ναι, από τη στιγμή που έχω εμένα, θα είμαι εντάξει. Αλλά είναι επίσης σωστό το να μην νιώθουμε τόσο ευτυχισμένοι όταν κάτι δεν πάει καλά με το άτομο που είναι πραγματικά δίπλα σου. Χρειάζεται να περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους που αγαπούμε, που νοιαζόμαστε, που συνδεόμαστε ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να είμαστε λίγο δυστυχισμένοι αν κάτι τους συμβαίνει.

Άρα απλώς για να συνοψίσουμε αυτή η ιδέα για τις σχέσεις, οι επιστήμονες έχει δείξει ότι άνθρωποι σε σχέση είναι πιο υγιείς, θεραπεύονται καλύτερα, και ζουν περισσότερο. Και το αντίθετο ισχύει. Όπως έχει πει ο Vishen (σσ ο πρώην σύζυγός της και ιδρυτής της Mind Valley) η κοινωνική απομόνωση είναι επιδημική στη σύγχρονη κοινωνία κι αυτό ασχέτως Facebook και Instagram. Αλλά εγώ θα έλεγα και εξαιτίας αυτών. Έχουμε ξεχάσει πώς να αλληλεπιδρούμε. Λησμονούμε τι είναι η αληθινή επαφή του ενός με τον άλλο.

Το Facebook και το Instagram είναι ένα ακόμη επίπεδο που θέτουμε τον εαυτό μας. Είναι ακόμη ένα πράγμα που χρειάζεται να μάθουμε να χειριζόμαστε για να μη χάσουμε την κοινωνική επαφή.

Κι έχω επίσης ακούσει ότι η κοινωνική απομόνωση είναι προφανώς ο υπ' αριθμόν ένα εκτελεστής της σημερινής κοινωνίας, επειδή η κοινωνική αποξένωση σε κάνει λιγότερο ιάσιμο σε αυτήν, ας πούμε σαν τον καρκίνο ή μια καρδιαγγειακή νόσο. Έτσι οι σχέσεις είναι σημαντικές, όχι μόνο για την ευτυχία αλλά επίσης για την υγεία και την μακροβιότητα. Η δύναμη των κοινωνικών σχέσεων είναι πάρα πολύ σημαντική για την ευτυχία.


4. Αυτο-αγάπη.
Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι, παρά μόνο αν είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας. Και ξέρω την πρώτη ερώτηση που ακούω όταν μιλάω για αυτό το θέμα είναι "Mα που να ξέρω τη διαφορά ανάμεσα στην υγιή αυτο-αγάπη και τις πραγματικά εγωιστικές και ανθυγιεινές σχέσεις για τον εαυτό μου ή τον εγωκεντρισμό;

Και δεν έχω ζήσει μια μεγάλη ζωή, μόνο 40 χρόνια, αλλά αυτά τα χρόνια μου έχουν διδάξει ένα πράγμα, ότι σχεδόν κάθε άσχημο πράγμα που κάνουμε στους άλλους είναι επειδή δεν αγαπάμε αληθινά τον εαυτό μας. Επειδή αν αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας και τον αποδεχόμαστε, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα σε κανένα. Δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε λάθος τον οποιοδήποτε, να αποδείξουμε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Κι εδώ είναι όπου όλο αυτό το ανθυγιεινό υλικό συμβαίνει είναι αν όταν πραγματικά δεν έχεις αυτο-αγάπη.

Και οι άνθρωποι που φαίνεται ότι είναι εγωκεντρικοί, είναι το δικό τους αντιστάθμισμα για την έλλειψη αγάπης προς τον εαυτό τους. Αυτό είναι για το οποίο ο Vishen μιλάει - συγνώμη πραγματικά παιδιά μου - αλλά αναμφισβήτητα, είναι ακριβώς όταν δεν χρειάζεσαι την έγκριση κάποιου για να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Και αρκετές φορές όταν ακούω κάποιον να λέει "Είναι τόσο μέσα στον εαυτό του (σσ είναι στην κοσμάρα του) αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν βλέπουμε - βλέπουμε μόνο την μάσκα και βλέπουμε μόνο αυτό που μας δείχνουν τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν βλέπουμε το κενό και τον πόνο αυτών των ανθρώπων.

Είμαστε μόνο κακοί αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας αληθινά, το οποίο είναι ο λόγος που νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στο να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως πολύ αγάπη για τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι παρά μόνο αν πραγματικά αποδεχόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας.


5. Αντιμετώπιση του αρνητικού.
Όταν μιλάμε για ευτυχία, συχνά αναφερόμαστε στην μεταβολή της αντίληψής, να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, να βλέπουμε το φως αντί το σκοτάδι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και τα δύο. Υπάρχει φως, υπάρχει σκοτάδι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα υπάρχει το αρνητικό στη ζωή μας. Και η τέχνη της μάθησης  του πώς να είμαστε ευτυχισμένοι είναι όχι να το αγνοήσουμε, ή να μην παρατηρούμε το αρνητικό αλλά να είμαστε εντάξει με το αρνητικό. Είναι στην πραγματικότητα να μάθουμε να δουλεύουμε με αυτό.

Τι κάνετε όταν νιώθετε ένα αρνητικό συναίσθημα; Πρώτα από όλα αναγνωρίζετε ότι υπάρχει. Του δίνετε ένα αληθινό και δίκαιο και τίμιο όνομα χωρίς πνευματική υπερπήδηση. Αναγνωρίζετε πραγματικά ότι αυτό είναι αυτό που νιώθω. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να το νιώσει., και κάθε συναίσθημα βιώνεται στο σώμα σας με συγκεκριμένο τρόπο που πραγματικά βοηθάει.

Μου αρέσει η σύνδεση ανάμεσα στα συναισθήματα και το φυσικό σώμα, επειδή με την ερμηνεία των συναισθημάτων μας στο φυσικό σώμα είναι πιο εύκολο να δουλέψουμε με αυτά.

Έτσι ας πούμε ότι νιώθουμε φόβο και είναι αυτός κάπου στο στομάχι μας, η χαλάρωση απλώς αυτού του μέρους του σώματος πραγματικά βοηθά. Ή αν νιώθουμε κάτι σαν θυμό και είναι κάπου εδώ προς το στήθος, η βαθύτερη αναπνοή πραγματικά βοηθά. Και μετά, αφού το αφήνεις να υπάρχει, είναι τότε που είσαι έτοιμος να το απομακρύνεις και να μετασχηματίσεις αυτό το συναίσθημα, αλλά χρειάζεται να το αφήσεις να υπάρξει.


6. Συγχώρεση.
Ένα πράγμα που η ζωή θα σου φέρει είναι αρνητικά συναισθήματα με τη μορφή του να είσαι ταραγμένος με κάποιον. Και νομίζω ότι το θέμα είναι ότι μερικές φορές σκεπτόμαστε ότι η συγχώρεση σημαίνει "ξέρεις, αν συγχωρέσω το κακό δεν θα τιμωρηθεί. Έτσι δεν θέλουμε να συγχωρέσουμε, επειδή θέλουμε κάποιου είδους μάθημα από αυτό, ή το κακό να τιμωρηθεί. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγχώρεση δεν είναι μια άσκηση για οποιοδήποτε άλλο αλλά μόνο για μας.

Το να είμαστε ταραγμένοι με κάποιον είναι σαν να παίρνουμε δηλητήριο ελπίζοντας ότι το άτομο που μας αναστάτωσε θα υποφέρει. Αν είσαστε αναστατωμένοι με κάποιο, αν είσαστε θυμωμένοι με κάποιο, το μόνο πλάσμα που υποφέρει είσαστε εσείς. Και μόνο εσείς.

Και μόλις το συνειδητοποιήσετε, όταν αντιληφθείτε ότι η συγχώρεση δεν έχει σχέση με το άλλο άτομο που σας έχει πληγώσει αλλά έχει σχέση μόνο με τον εαυτό σας, έχετε μεγαλύτερο κίνητρο να εργαστείτε επάνω σε αυτό.

Να είστε ευτυχισμένοι, σας ευχαριστώ.
----------
Η Kristina Mänd Lakhiani είναι συνιδρύτρια της Mind Valley Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου