Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα να Λάμψετε! Συνέντευξη Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Μαρία-Μαρίνα
Σεραφειμίδου
Ο κόσμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πραγματικά σημαντικά θέματα της ζωής του. Αλλά εγώ θέλω να του τα υπενθυμίσω.
1. Γεια σου Μαρίνα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σου παίρνω συνέντευξη για την "Προσωπική Ευεξία" και αφορμή γι’ αυτήν είναι το νέο σου βιβλίο "Ώρα να λάμψεις" που κυκλοφόρησε πριν λίγο διάστημα από τις εκδόσεις "Παπαδόπουλος". Τι σημαίνει ο τίτλος αυτός, κατ' αρχάς;

-Σε ευχαριστώ που για δεύτερη φορά απαντάω σε κάποιες ερωτήσεις σου για την «Προσωπική Ευεξία». Με αυτό το βιβλίο ήθελα να δώσω ένα νόημα σ’ όλα αυτά που γράφω. 
Είναι μια ολιστική προσέγγιση της φιλοσοφίας μου. Μιας φιλοσοφίας που δυσκολεύει μέσα σ’ όλα αυτά που ζούμε. 
Έχουμε το «έξω», που μπορούμε να φτιάξουμε, και να γίνουμε όμορφοι και όμορφες, με τα φυσικά καλλυντικά από το «Μαγειρεύω Καλλυντικά», και έχουμε και το «μέσα», επειδή από τον οργανισμό μας έρχονται στην επιφάνεια όλα τα θρεπτικά συστατικά, μας κινητοποιούν, μας δίνουν ενέργεια και υγεία ή αντιθέτως μας παίρνουν την ενέργεια αν δεν τρεφόμαστε καλά. 
Έτσι βγήκε κι ο τίτλος «Ώρα να λάμψεις». Δίνω εύκολα, οικονομικά, μεσογειακά και οικεία τον τρόπο να κάνουμε πιο αποδοτικό και πιο υγιεινό αυτό που θα φτιάξουμε για να φάμε κάθε μέρα. 
Το βιβλίο περιέχει και συνταγές μαγειρικής και αναλύουμε κάποια υγιεινά προϊόντα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας που τα έχουμε δίπλα μας.
Οπότε πιστεύω ότι αυτό ήταν και το όραμα του «Ώρα να λάμψεις»: Μέσα κι έξω και βέβαια με θετική σκέψη.

 2. Σε σχέση με το πρώτο σου βιβλίο "Μαγειρεύω Καλλυντικά", που επίσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Παπαδόπουλος", ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που υπάρχει;

-Όπως είπα και πριν, είναι πιο ολοκληρωμένο και πιο ολιστικά φερόμενο αυτό το βιβλίο. Περιέχει δηλαδή και τις δύο πλευρές του ανθρώπου. Και το «μέσα» και το «έξω». Εδώ δίνουμε σημασία και στο άτομο ως οργανισμό, ως υγεία, ως πεπτικό σύστημα αφού από εκεί ξεκινάει και η απορρόφηση των τροφών.

3. "Στο ώρα να λάμψεις" μεταξύ άλλων μεταφέρεις τρόπους και στάσεις ζωής. Κατά πόσον ακολουθείς εσύ αυτά τα πρότυπα, στη δική σου ζωή;

-Φαντάζομαι θέλεις να με ρωτήσεις αν κάποιος μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη φιλοσοφία στη ζωή του. Ε, λοιπόν μπορεί, αρκεί να ξέρει τι θέλει και που προβλέπει να πάει. Τι θέλει από τον εαυτό του και από τους γύρω του. Είναι δύσκολο βέβαια αλλά όχι ακατόρθωτο. Σίγουρα είναι μια καθημερινή πάλη. Εγώ πάντως δεν θέλω να έχω πρότυπα με την έννοια του να ακολουθώ μόνο ένα δρόμο γι’ αυτό και είμαι ανοικτή. Αν ακούσω κάτι θα το φιλτράρω, θα το προσαρμόσω και αν είναι καλό θα το δοκιμάσω. Αν δω αποτελέσματα θα το υιοθετήσω. Αλλά πάντα αλλάζω και λιγάκι. 

4. Σε μια εποχή υπερπληροφόρησης πιστεύεις ότι ο κόσμος γνωρίζει πραγματικά τα σημαντικά θέματα της ζωής του;

-Ο κόσμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει, ειδικά στο σημείο που βρισκόμαστε, στο σημείο μηδέν, δεν ξέρει τα πραγματικά σημαντικά θέματα της ζωής του. Αλλά εγώ θέλω να τα υπενθυμίσω, με τον δικό μου τρόπο, με τη δική μου στάση, σ’ αυτόν αλλά και σε μένα γιατί καμιά φορά ξεχνιόμαστε, κι εγώ μαζί με όλους. Γιατί το σημαντικό είναι η επιβίωση με κάποιους καλύτερους όρους.

5. O θετικός τρόπος σκέψης και διάθεσης είναι από εκείνα που προτείνεις στο βιβλίο σου. Τι έχεις να πεις για τον αντίποδα, που υποστηρίζει ότι στην σύγχρονη κοινωνία είναι λάθος και οδηγεί σε εκμετάλλευση και απογοήτευση τον άνθρωπο, κι ότι αντίθετα θα πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί και μετρημένοι.

-Δεν θα διαφωνήσω με αυτό. Δυστυχώς το βλέπω και το βιώνω καθημερινά. Όλο και δυσκολεύουν τα πράγματα για πραγματικούς ανθρώπους, για πραγματικά αισθήματα. Δυστυχώς πρέπει να κάνουμε μια ολική επαναφορά. Και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό. Μας το ζητάει ο τρόπος ζωής, μας το ζητάνε όλα. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε. Από την άλλη θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και μετρημένοι, αλλά όχι μόνο αυτό. Διότι θα χάσουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που είμαστε, κι αυτό που αισθανόμαστε. Πρέπει να μπορέσουμε να τα βάλουμε σε μια συζυγία…

6. Ποια είναι τα πράγματα για να βασίζεται και να ελπίζει ο άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή;

-Ο εαυτός του. Σίγουρα αν μπορεί να στηρίζει και κάτι, μια θέση, μιαν άποψη, μια ομορφιά, το χρειαζόμαστε σ’ αυτήν την εποχή. Δεν υπάρχουν και πολλά όμορφα πράγματα γύρω μας. Οπότε καλό είναι να μπορούμε να βρούμε μέσα μας αλλά και στους άλλους ωραία πράγματα. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

7. Τι περικλείει το ατομικό αλλά και το συλλογικό σου όραμά σου για το μέλλον;

-Πολλές φορές δεν είμαι αισιόδοξη, παρότι είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος. Μερικές φορές πέφτω κι εγώ, αλλά εμείς οι άνθρωποι «πιάνουμε πάτο» και ξανασηκωνόμαστε. Ας μην χάσουμε αυτήν την έμφυτη αισιοδοξία μας. Τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες, ας έχουμε ένα όραμα, ότι θα είναι στο τέλος όλα καλά, σε ατομικό, και ας ελπίσουμε, και σε πιο συλλογικό επίπεδο και για τις πατρίδες μας, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη ολόκληρη.
--------------------------------------------
Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr  Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr  Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις».Eπιστροφή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου