Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η πιο Σημαντική Δουλειά είναι να Σώσουμε την Ανθρωπότητα, Συνέντευξη Ελένης Ανδρεάδη

Ελένη
Ανδρεάδη
Δεν είναι η σημαντικότερη δουλειά μας να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά την ανθρωπότητα. Είμαστε μέρος ενός πολύ πιο ισχυρού πλανητικού συστήματος...

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη ανοίγει τα χαρτιά της στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε, λίγο πριν την έλευσή της στην Κύπρο, για την παρουσίαση του βιβλίου της "Πράκτορες του Πλανήτη: η εκδίκηση του Πουφ".


1. Πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη αναγνώρισης των εποχών, έτσι όπως τις ξέραμε, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον;


 -Είναι απολύτως αποδεκτό εδώ και πολλά χρόνια από την επιστημονική κοινότητα ότι η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί άμεσα την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. 

 Η συζήτηση πλέον έχει προχωρήσει στο πόσο γρήγορα θα δούμε τις επιπτώσεις και σε τι βαθμό, καθώς το σύστημα είναι πάρα πολύ πολύπλοκο. Βέβαια πρέπει να ειμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για πράγματα όπως έλλειψη αναγνώρισης της εποχής - η κλίματική αλλαγή έχει να κάνει με αλλαγές στο κλίμα μας, όχι καθημερινές αλλά σε μεγάλες περιόδους σε περιοχές, όπως δεκαετίες. 

 Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς ένα συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως έναν τυφώνα, στην κλιματική αλλαγή, αλλά μπορεί να μιλήσει για τάσεις και συχνότητα στο γενικότερο πλαίσιο που αναφέρω.

2. Υπάρχει η θεωρία της Γαίας, με τον παραλληλισμό της Γης με ένα ζωντανό οργανισμό του οποίου τμήμα είναι και ο άνθρωπος. Και υπάρχει ακόμη και η άποψη ότι το ανθρώπινο είδος έχει εξαφανιστεί κάμποσες φορές προηγουμένως επειδή δεν κατάφερε να σκεφτεί και να δράσει συλλογικά, προς την ορθή κατεύθυνση. Θεωρείτε ότι όλα αυτά σχετίζονται με αυτά που ζούμε σήμερα; 

-Πρόσφατα διάβαζα μια συνέντευξη του σημαντικού επιστήμονα James Lovelock, που δημιούργησε τη θεωρία της Γαίας, ο οποίος λέει, με το γνωστό του αντιδραστικό στιλ στα 97 του χρόνια πια, ότι θεωρεί πως δεν είναι η σημαντικότερη δουλειά μας να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά την ανθρωπότητα. Είμαστε ένα δυνατό είδος του πλανήτη αλλά είμαστε μέρος ενός πολύ πιο ισχυρού πλανητικού συστήματος. 

 Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε, να αναλύουμε σωστά τις πληροφορίες και να προσπαθούμε να καταλάβουμε το περιβάλλον μας. Γι αυτό χρειάζεται συλλογική δράση, σαφώς. Τα συμφέροντα είναι πολύ δυνατά προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά βλέπουμε πλέον και ελπιδοφόρα νέα όπως τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.


3. Θέλω να πάμε στην οικογένεια, που είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Πόσο εύκολα πιστεύετε ότι μια σύγχρονη οικογένεια λαμβάνει σωστή πληροφόρηση και διαμορφώνει σωστή γνώση καθοδηγώντας και το παιδί της σωστά; 

-Το βρίσκω αρκετά απλό, αρκεί κανείς να έχει σεβασμό προς τους συνανθρώπους του, το κοινωνικό σύνολο, νοικοκυροσύνη, κάποια ενημέρωση και περιέργεια να μάθει περισσότερα, αλλά και σωστές κρατικές υποδομές. Δεν μιλάμε για κάτι πάρα πολύ πολύπλοκο. Μιλάμε για πράγματα που απλά έχουμε ξεχάσει σε μια κοινωνία όπου θεωρούμε ότι οι πόροι του πλανήτη είναι ατελείωτοι, ενώ δεν είναι. 

4. Θα έπρεπε να ενταχθεί το μάθημα της περιβαλλοντικής συνείδησης περισσότερο στα σχολεία; 

-Εξαρτάται από το σχολείο και τη χώρα. Υπάρχουν σχολεία που κάνουν εξαιρετική δουλειά, άλλα που πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα ακόμα. 

 5. Γιατί βρίσκει τόσο μεγάλες δυσκολίες εφαρμογής η έμφαση σε ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας; 

-Γενικά έχουμε μια αδυναμία να ενσωματώσουμε το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων στην οικονομία μας. Αν θέλετε, τα οικονομικά μας, είναι λανθασμένα και δεν έχουμε βρει τον πιο πετυχημένο τρόπο να ενσωματώσουμε τα λεγόμενα negative externalities. Έτσι έχουμε στρεβλά κίνητρα και φαινόμενα όπως ακόμα και επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα. 

6. Οι οικολογικές καταστροφές έχουν να κάνουν πιο πολύ με: την απληστία, την άγνοια, την ανοησία, την έλλειψη εκπαίδευσης ή τι; 

 -Ίσως το σημαντικότερο, που ενσωματώνει όλα αυτά, είναι ότι η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο ραγδαία χωρίς αντίστοιχα πνευματικά σαν ανθρώπινο είδος και κοινωνικό σύνολο να έχουμε προχωρήσει στον ίδιο βαθμό. 

 7. Πώς ονειρεύεστε οι επόμενες γενιές να σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα και με τον πλανήτη στο σύνολό του;

-Ονειρεύομαι μια αφύπνιση σχετικά με αυτά τα θέματα - και το θετικό είναι οτι δεν νομίζω ότι είναι απλά όνειρο. Το βλέπω ήδη στην πράξη. Το ερώτημα είναι αν θα προλάβουμε να δράσουμε αποφασιστικά πριν να είναι μη αναστρέψιμα τα προβλήματα.
-----------------------------
Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. 
Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου επιμελείται τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green. Το 2009 ίδρυσε την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη. 
Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Το σχολικό έτος 2015-16 οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαίδευσαν 12.000 παιδιά ως νέους πράκτορες αλλά και γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης www.planetagents.org , διακρίθηκε στα Ermis Awards 2016. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου