Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ιωάννης Χαραλάμπους: Ένας ποιητής σεφ με σκηνοθετικές προθέσεις. Συνέντευξη στον Άρη Νότη

Ένας διαφορετικός Σεφ, με σκηνοθετικές και ζωγραφικές προθέσεις, όπως αυτοαποκαλείται έρχεται στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ για να ανατρέψει τα όσα ξέραμε για τον ορισμό του σεφ, αλλά και του ηθοποιού, αλλά και του ποιητή. Τέλος πάντων να ανατρέψει πολλά από τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τα διαφορετικά είδη της δημιουργίας και να τα κάνει όλα ένα. Ή μήπως δεν είναι όλα ένα;

Μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο χώρο της μαγειρικής αλλά και του θεάματος είναι ο νεαρός Κύπριος σεφ και ηθοποιός Ιωάννης Χαραλάμπους. Η εμβληματική μορφή του αλλά και ο ποιητικός λόγος του δεν μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητα, κατά το πέρασμά του από το τηλεοπτικό πρόγραμμα Master Chef το 2020, και σε συνδυασμό με τις γαστρονομικές δεξιότητές του δημιούργησαν έναν χαρακτήρα αλησμόνητο. Γνωστή αλυσίδα υπεραγορών τον ξαναφέρνει στο προσκήνιο, μέσα από μια σειρά βίντεο μαγειρικής όπου παρουσιάζει τις δικές του συνταγές, ξεδιπλώνοντας το καλλιτεχνικό του ταμπεραμένο και μπορούν να τον δουν όλοι και στο YouTube. Στην παρακάτω συνέντευξη μιλάει εφ' όλης της ύλης και εξηγεί γιατί χαρακτηρίζει τον εαυτό του "Σεφ με σκηνοθετικές και ζωγραφικές προθέσεις". Καλή όρεξη. Συγνώμη. Καλή ανάγνωση.

1. Γεια σου Ιωάννη. Οι περισσότεροι σε έχουν γνωρίσει από τη συμμετοχή σου στο Master Chef. Όμως η μαγειρική δεν είναι το μοναδικό επίτευγμα σου. Εσύ τι δηλώνεις; 

- Γεια σου Αριστείδη και ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου γι' αυτή τη συνέντευξη. Δεν μου αρέσει να δηλώνω κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα εργασίας. Η ζωή είναι ταξίδι. Ανάλογα με τον καιρό, φυσάει καινούργια μονοπάτια. Παρόλαυτα σ' αυτή τη φάση της ζωής μου, πολλές φορές για να νιώσει ασφάλεια ο περίγυρoς, επαγγέλλομαι Σεφ με σκηνοθετικές όπως και ζωγραφικές προθέσεις. 


 

Η μαγειρική είναι τέχνη αρχέγονη

2. Το καλλιτεχνικό στοιχείο μέσα σου νομίζω υπερτερεί έναντι των άλλων. Στο πλαίσιο αυτό βλέπεις και την ενασχόληση σου με τη γαστρονομία; 

- Η μαγειρική είναι τέχνη αρχέγονη και πολλές φορές ασυνείδητη. Τις υπόλοιπες τέχνες τις διαλέγεις, τη μαγειρική σου την επιβάλλει η ζωή. Τώρα είναι στο χέρι σου αν θα δεις τους πίνακες που σου προσφέρει ή θα χαθείς στην μυσταγωγία του νόστου που αφήνει η μυρωδιά των παιδικών σου χρόνων, αυτή η αναβίωση κάθε φορά της παράστασης που είναι καλά κρυμμένη στο υποσυνείδητο σου. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το νόστιμο. 

 3. Η φυσιογνωμία σου παραπέμπει σε μια διαφορετική εποχή, πώς εσύ βλέπεις τον εαυτό σου; 

- Η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια των προγόνων, μού έδωσαν μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία που παραπέμπει πολλές φορές σε άλλες εποχές. Παρόλα αυτά απολαμβάνω πολύ την εποχή που ζω με τα καλά και τα κακά της. 




4. Το παιχνίδι με τις γεύσεις και τις ισορροπίες σε βοηθάει στην υπόλοιπη ζωή σου; 

- Είναι ίσως ο μεγάλος αγώνας στην ζωή να κρατήσεις τις ισορροπίες. Έτσι σε αλληγορία με την ζωή, η μαγειρική είναι γεμάτη από συμβουλές ζωής, ειδικά όταν μιλάμε για την επαγγελματική εστίαση που έχεις να παραλάβεις και κοινωνικές συμβουλές όπως και ταξικές. 


Η καινούργια τάση στην κουζίνα

 5. Κάποιοι θεωρούν το επάγγελμα του μάγειρα απ' τα πιο βαριά και ανθυγιεινά, που όμως προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Πώς το εξηγείς αυτό; 

- Το επάγγελμα του μάγειρα είναι όντως μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία, αν δεν ξέρεις να δουλεύεις σωστά έτσι ώστε να προστατεύεις τον εαυτό σου. Η καινούργια τάση όσον αφορά την κουζίνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από φωτεινούς σεφ αναιρεί πολλούς από τους παλιούς κανόνες κι αυτό είναι ένα φως στο δύσκολο έργο της εστίασης. 

Ο χώρος ασθενεί από κόσμο που είναι πρόθυμος πραγματικά να δουλέψει. Αν και προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό το επάγγελμα, λόγω της προβολής της μαγειρικής τα τελευταία χρόνια μέσα από τα ΜΜΕ, τα παλιά κατάλοιπα των σεφ στις κουζίνες και οι κακές συμπεριφορές από ιδιοκτήτες σκοτώνουν την προοπτική και τον ρομαντισμό αρκετών νέων στο χώρο ακόμη κι από την πρώτη μέρα. 


Η μαγειρική στην τηλεόραση 

6. Η μαγειρική έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στα ΜΜΕ και ειδικά στην τηλεόραση, κυρίως ως ψυχαγωγία, και ως πλήρωση τηλεοπτικού χρόνου και λιγότερο ως μάθηση. Δικαιολογείται αυτή η εκμετάλλευση που της γίνεται; 

- Το κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, αν και πολλές φορές συμβαίνει αυτό που προανέφερες, είναι ένας λόγος πλέον που ο κόσμος γνωρίζει αρκετά πράγματα για την μαγειρική, βλέπει το επάγγελμα του σεφ με άλλα μάτια και έσπρωξε την αγορά σε καινούργια πράγματα. Όλα κάνουν το κύκλο τους. Ελπίζω ότι από αυτή την έξαρση θα μας μείνουν μαζί με τα κακά και μπόλικα καλά. 

 7. Την διάβαση μέσω προκλήσεων κι όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο πως την παρακολουθείς; 

- Η ζωή μας είναι μια πρόκληση καθημερινή, έτσι το μόνο που σου μένει είναι να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις. 

 8. Πώς οραματίζεσαι το απώτερο μέλλον σου και ποιους στόχους θέτεις, αν θέτεις, προς επίτευξη του; 

- Αλήθεια δεν μπορώ να περιγράψω πόσα πράγματα οραματίζομαι μέσα σε μια μέρα. Είμαι ταξιδιάρης κι έτσι πορεύομαι, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι σιγά-σιγά θα περάσω απ' όλα αυτά που με γεμίζουν. Σίγουρα ο ένας και μοναδικός μου στόχος είναι να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. 


Μαγειρική ποίηση από τον Ιωάννη Χαραλάμπους 

Ιντρις 
Μεσοσεζόν καταμεσήμερο, κάπου στους κόλπους της Μεσσηνίας, οι τζίτζικες δίνανε συναυλία για όσους περίμεναν τες ρόδες τής δουλειάς. 
Ήταν εκεί απέναντι μου, έστεκε αγέρωχος, ίσα με δύο μέτρα γίγαντας, ντύνοντας το σκούρο δέρμα του και την λευκή ψυχή του το Χριστουγεννιάτικο στολισμένο με πιγκουίνους πουκάμισο, ενώ ολόγυρα τύμπανα μουρμούρισαν αφρικανικούς ρυθμούς. 
Τον πρόσμενε η ατέλειωτη βαθιά λάντζα  με ταψιά, καζάνια, μαρμίτες, τηγάνια κάθε λογής φονικό εργαλείο και οι ξεθεωμένοι μάγειροι να του ψιθυρίζουν φαστ μορ, μορ φαστ, αυτός μην έχοντας επιλογή που και που μαζεύει τες λαμαρίνες τον μακαρόνς καθώς εγώ τες άδειαζα, φέρε ζακε ψιθύριζε αυτός, φέρε ζακε του έλεγα εγώ και έτσι κατά τη μια σήμανε το τιν ταν ντοκ, καληνύχτα του έλεγα αδερφέ και αυτός καληνύχτα μοναμί.


Δύσμοιρε αστακέ
Δύσμοιρε αστακέ αφορισμένος από κάποιο Ρώσο μεγιστάνα καταλήγεις στην εξορία που βασιλεύουν καυτές μαρμίτες, με δεμένες τες δάγκανες, αφοπλισμένος να παρακολουθείς τον αργό θάνατο σου στον καυτό ζωμό, που με μεράκι προετοίμασαν στην πρωινή μίζα άπλας οι δολοφόνοι σου. 
Θύμα της νοστιμιάς καταδικασμένο το γένος σου σε αιώνια γενοκτονία, να σε βαφτίζουν στο παγκόσμιο καθημερινά ανά εκατομμύρια, ζητώντας μια κάποια Σαλώμη από κάποιο Ηρώδη το κεφάλι σου στο τραπέζι.

--------------------------

Ο Ιωάννης Χαραλάμπους είναι γεννημένος στις 10 Μαρτίου 1990, πουδραρισμένος με αρκετή αστερόσκονη στην αλλαγή πάνας. 
Διάνυσε την παιδική και εφηβική του ηλικία στο Royal Academy of Αληταριό, τελειώνοντας τα δύο μαύρα χρόνια του στρατού και επιβιώνοντας ακόμη με σώας τας φρένας, έτσι πιστεύει τουλάχιστον, βούτηξε στην αγκαλιά του προβολέα σπουδάζοντας και δουλεύοντας αρκετά χρόνια στο θέατρο με ενεργητικό ρόλο μέχρι σήμερα. 
Παράλληλα σέρβιρε αλκοολικούς φιλοσόφους κάνοντας διατριβή στον ανθρώπινο πόθο και πάθος. Με αυτά τα εφόδια ανακατεύει την κουτάλα του εδώ και 7 χρόνια και ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι του μαγειρεύει το μέλλον.  Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου