Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο περίπλοκος. Του Χαράλαμπου Σολέα

Το ζητούμενο της εποχής μας είναι η αλλαγή. Αλλαγή προσωπική, κοινωνική, εργασιακή, επιχειρηματική. Αλλαγή συμπεριφορών και νοοτροπίας, αλλαγή από τα μοντέλα του παρελθόντος σε νέα που θα μας οδηγήσουν μπροστά. 


Και η αλλαγή έχει ένα στόχο, ένα καλύτερο μέλλον για μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία και τον κόσμο που ζούμε. Είναι όμως εύκολο να κάνουμε αυτήν την αλλαγή ή αλλαγές; Αν και ξέρουμε ότι η αλλαγή είναι αναγκαία εντούτοις εμφανίζονται δυσκολίες, δυσκολίες στην αποδοχή και την διαχείριση της όποιας αλλαγής. 

Μπορεί να υπάρχει η επιθυμεί για αλλαγή και να είναι πραγματική αυτή η επιθυμία, ακόμα και επιτακτική μερικές φορές, για την υγεία μας, για την επιβίωση μας, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πολλές φορές παραμένει ως όνειρο και δεν πραγματοποιείτε ποτέ. 

Ακόμα και μικρές καθημερινές αλλαγές έχει αποδειχτεί ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Η προσέγγιση είναι απλή, η αλλαγή επιτυγχάνεται όταν αλλάζουμε συμπεριφορές. 

Οι συμπεριφορές μας τώρα καθοδηγούνται από 3 παράγοντες:
 
1. Την λογική, την σκέψη μας δηλαδή 
2. Το Υποσυνείδητο που μας μιλάει με τα συναισθήματα 
3. Και το περιβάλλον στο όποιο ζούμε και κινούμαστε  

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε οποιαδήποτε αλλαγή είναι το λογικό να κατευθύνει και να παρακινήσει το υποσυνείδητο, αφού έχει διαμορφώσει το περιβάλλον.  

Ξέρετε πάντα λέμε ότι οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή και όμως καθημερινά γεννιούνται παιδιά που είναι μια τεραστία αλλαγή για ένα ζευγάρι. 

Πόσοι έχουν αλλάξει την συσκευή του τηλεφώνου τους, τους τελευταίους 6 μήνες; 

Μεγάλη αλλαγή είναι να μάθουμε κάτι καινούργιο, δεν είναι; 

Και όμως κάποιες συμπεριφορές τις κάνουμε με χαρά, ενώ κάποιες άλλες συνεχίζουν να μας ενοχλούν και να μην μπορούμε να τις αλλάξουμε. 

Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε την αλλαγή αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι. 

Ποιοι είναι αυτοί και πως μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε κάθε αλλαγή που θέλουμε; 

Αν ελέγξουμε την κατάσταση και το περιβάλλον μερικές φορές έχουμε αλλαγή, όπως όταν κλείσουμε κάποιον στην φυλακή ή έναν χρηστή σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης. Τι γίνεται όμως όταν βγουν έξω; Οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παλινδρομούν στην προηγούμενη συμπεριφορά τους.

 Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψουμε και με τους άλλους δύο παράγοντες, την λογική και το υποσυνείδητο.  

Καθοδηγήστε το υποσυνείδητο σας. Αυτό που μοιάζει με αντίσταση είναι συχνά έλλειψη σαφήνειας, επικοινωνίας και γνώσης. Προσφέρετε ξεκάθαρη κατεύθυνση. 

Η λογική λατρεύει τον στοχασμό και την ανάλυση (την σκέψη δηλαδή) αναλύει συνεχώς τις αποτυχίες, σπάνια τις επιτυχίες. 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτσατε και σκεφτήκατε γιατί καταφέρατε αυτό που καταφέρατε; 

Αυτό γίνεται γιατί η λογική μας είναι προγραμματισμένη να σκέπτεται το κακό ακόμα και πριν το κακό γίνει για να το προλάβει, αυτό μας βοήθησε να επιβιώσουμε. 

Είμαστε προγραμματισμένοι να επιλύουμε προβλήματα, εστιάζουμε όμως πολύ σε αυτά και χάνουμε την λύση τους. 

Είναι καλό να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε, η υπερβολική ανάλυση όμως είναι παραλυτική. 

Χρειάζεται το άλογο μας ξεκάθαρη κατεύθυνση. Οι θεραπείες που είναι εστιασμένες στην λύση των προβλημάτων (όπως η Υπνοθεραπεία και το Coaching) έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις θεραπείες που είναι εστιασμένες στην ανάλυση των προβλημάτων. 

Τις περισσότερες φορές μικρές τροποποιήσεις στην συμπεριφορά μας είναι αρκετές για να γίνει η αλλαγή. Αποφασίστε και δείξτε την κατεύθυνση στο υποσυνείδητο σας. 

 Δείξτε την κατεύθυνση – Σχεδιάστε τις κινήσεις – Βάλτε πρόγραμμα στην καθημερινότητα σας 

Δώστε κίνητρο στο υποσυνείδητο, αυτό που μοιάζει με οκνηρία είναι συχνά εξάντληση. 

Η λογική δεν μπορεί να επιβάλει για πολύ τη θέληση της δια της βίας. Επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει συναίσθημα για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Στόχος είναι να κάνουμε το υποσυνείδητο μας να συμφωνήσει και να συνεργαστεί. 

Αυτό που παρακινεί το υποσυνείδητο σας είναι το συναίσθημα. Βρείτε το συναίσθημα που θα ενισχύσει την αλλαγή σας. Μικρύνετε την αλλαγή. Μικρά βήματα είναι πιο κατανοητά και πιο εύκολα για σας. 

Όταν θέτουμε μικρούς, ορατούς στόχους και τους πετυχαίνουμε, τότε το μυαλό θα πιστέψει ότι μπορείς να πετύχεις και άλλους κι αυτό σιγά-σιγά σου δημιουργεί την συνήθεια της επιτυχίας. 

Όταν κάτι μας φαίνεται βουνό, λογικό είναι το άλογο να μας φέρει αντίσταση. Σκεφτείτε ποιο είναι το πρώτο βήμα; Κάτι μικρό πολλές φορές γεννάει την ελπίδα ότι η αλλαγή είναι εφικτή και αυτό παρακινεί το υποσυνείδητο σας να συνεχίσει να κινείται προς τον επόμενο στόχο. 

Με κάθε βήμα θα αισθάνεστε λιγότερο φοβισμένοι επειδή βλέπετε αποτελέσματα και νιώθετε ωραία για αυτά. Ένα ταξίδι που ίσως αρχίσει με φόβο μετατρέπεται σιγά-σιγά σε συναισθήματα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. 

 Βρείτε το συναίσθημα – Εξελιχθείτε κλιμακωτά, βήμα βήμα. Αποκτήστε Νοοτροπία εξέλιξης. 

 Διαμορφώνουμε το περιβάλλον και το πρόγραμμα μας. Αυτό που μοιάζει τις περισσότερες φορές με πρόβλημα δεν είναι τίποτα άλλο από μη χάραξη του μονοπατιού, των θέλω μου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος μου σύμφωνα με της αλλαγές που επιδιώκω. 

 Όταν διαμορφώσουμε το μονοπάτι, κάνουμε την αλλαγή πιο πιθανή, ανεξαρτήτως τι συμβαίνει με τον αναβατή και το άλογο.  

Δημιουργήστε Συνήθειες – Τροποποιήστε το περιβάλλον 

 Για να αλλάξουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά θα πρέπει να αποφασίσει ο αναβάτης, να διαμορφώσει το μονοπάτι και να κινητοποιήσει το άλογο. 

 Δείτε – Νιώστε- Αλλάξτε
-------------------

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων NLP- Coaching, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη και προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρου, φαγητού, για ενδυνάμωση του εγώ, για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για ενδυνάμωση της μνήμης, για διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακού, μαθησιακού κ.α.), για εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, για βελτίωση σεξουαλικής ζωής, για απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα στο τηλ. 70005750 ή στο email hypnosis@soleas.eu ή στο http://www.soleas.eu/ Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου