Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα της εποχής. Του Άρη Νότη


Η αβεβαιότητα είναι γύρω μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην επιδημία του κορωνοϊού έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομία, την εργασία, τα οικονομικά, τις σχέσεις και φυσικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;

Ως ανθρώπινα όντα, λαχταρούμε την ασφάλεια. Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και να έχουμε μια αίσθηση ελέγχου πάνω στη ζωή μας και στην ευημερία μας. Ο φόβος και η αβεβαιότητα μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε αγχωμένοι, ανήσυχοι και αδύναμοι για την κατεύθυνση της ζωής μας. 

Μπορούν να μας εξαντλήσουν συναισθηματικά και να μας παγιδεύσουν σε μια πτωτική σπείρα ατελείωτων σεναρίων «τι - εάν» και της χειρότερης περίπτωσης για το τι μπορεί να μας φέρει το αύριο. 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί στο πόση αβεβαιότητα μπορούμε να ανεχτούμε στη ζωή μας. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν τους κινδύνους και να ζουν απρόβλεπτες ζωές (Vivere Pericolosamente), ενώ άλλοι θεωρούν ότι η τυχαιότητα της ζωής είναι πολύ ενοχλητική. 

Όμως όλοι μας έχουμε ένα όριο. Εάν αισθάνεστε συγκλονισμένοι από την αβεβαιότητα και την ανησυχία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είσαστε οι μόνοι. Πολλοί από εμάς βρίσκονται στο ίδιο σκάφος αυτή τη στιγμή. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ανεξάρτητα από το πόσο αβοήθητοι και απελπισμένοι αισθάνεστε, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις ανεξέλεγκτες περιστάσεις, να ανακουφίσετε το άγχος σας και να αντιμετωπίσετε το άγνωστο με περισσότερη αυτοπεποίθηση. 

Μάθετε να αντιμετωπίζετε την αβεβαιότητα 

Παρόλο που ίσως δεν επιθυμούμε να το αναγνωρίσουμε, η αβεβαιότητα είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Πολύ λίγα για τη ζωή μας είναι σταθερά ή απόλυτα σίγουρα και ενώ έχουμε τον έλεγχο σε πολλά πράγματα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε ό,τι συμβαίνει σε εμάς. 

Όπως έχει δείξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η ζωή μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και πολύ απρόβλεπτα. Μπορεί να έχετε ξαφνικά αρρωστήσει, να έχετε χάσει τη δουλειά σας ή να βρεθήκατε να αγωνίζεστε για να βάλετε φαγητό στο τραπέζι ή να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή. 

Μπορεί να ανησυχείτε για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό το σκηνικό με τον κορωνοϊό ή εάν η ζωή θα επανέλθει στην ομαλή της μορφή (εφόσον η μορφή που είχε πρίν ήταν ομαλή). Για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την αβεβαιότητα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την ανησυχία ως εργαλείο για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Η ανησυχία μπορεί να δείχνει ότι έχουμε κάποιο έλεγχο σε αβέβαιες περιστάσεις. Μπορεί με την ανησυχία να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθηθούμε για να βρούμε μια λύση στα προβλήματά μας ή ότι αυτή μπορεί να μας προετοιμάσει για τα χειρότερα. Ίσως αν απλά πονάμε για ένα πρόβλημα αρκετά, σκεφτόμαστε την κάθε πιθανότητα ή διαβάζουμε την κάθε σχετική γνώμη στο διαδίκτυο, θα βρούμε μια λύση και θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το αποτέλεσμα. 

Δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν λειτουργεί. Η χρόνια ανησυχία δεν μπορεί να μας δώσει περισσότερο έλεγχο σε ανεξέλεγκτα συμβάντα. Απλώς μας στερεί την απόλαυση στο παρόν, σπαταλά την ενέργειά μας και μας διατηρεί στο σκοτάδι. Υπάρχουν όμως υγιέστεροι τρόποι αντιμετώπισης της αβεβαιότητας - κι όλα ξεκινούν με την προσαρμογή της νοοτροπίας μας. 

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν: 

- Εστιάστε στο να ελέγξετε τα πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας 
- Προκαλέστε την ανάγκη σας για βεβαιότητα. 
- Μάθετε να ανεχόσαστε καλύτερα, ακόμη και να αγκαλιάζετε, την αναπόφευκτη αβεβαιότητα της ζωής. 
-Μειώστε τα επίπεδα του άγχους και της ανησυχίας σας.
----------------------------------------
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου