Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Διατροφή και υγεία κατά την περίοδο του lockdown. Της Σοφίας Δημοπούλου

 


Οι αλλαγές του τρόπου ζωής μας με το lockdown και ειδικά στις διατροφικές μας συνήθειες είναι μερικές από τις επικίνδυνες παρενέργειες της εποχής του κορωνοϊού. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ανταπεξέλθουμε και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις τους στην υγεία μας;  


Δεν υπάρχει σπίτι και οικογένεια που να μην έχει επηρεαστεί, διατροφικά, κατά την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, τόσο κατά την πρώτη φορά όσο και τώρα. 

Και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι λογικό και αναμενόμενο, εφόσον ένα από τα κύρια πράγματα που κάνει κάποιος, όταν είναι συνέχεια στο σπίτι είναι να ανοίγει διαρκώς το ψυγείο και να τρώει κυριολεκτικά ότι βρει, ανά πάσα ώρα και στιγμή το επιθυμεί. 

Τα πολλαπλά τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων, τα πλούσια γεύματα που όλοι έχουμε επιδοθεί στην παρασκευή τους, με άλλοτε άλλο ζήλο, η αγορά όλων των ανθυγιεινών, πλην όμως «νόστιμων» και άμεσα φαγώσιμων εδεσμάτων όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, μπισκότα κ.λπ. από τις υπεραγορές είναι μερικές μόνο από τις αιτίες αυτού του φαινομένου. 

Η ψυχολογική επιβάρυνση που πολλές φορές εκτονώνεται στο φαγητό, η αναζήτηση ενός είδους ευχαρίστησης λόγω του ότι «δεν μπορούμε να πάμε κάπου έξω για φαγητό ή καφέ κ.λπ.» είναι μερικές ακόμη. 

Και έτσι χάνεται το μέτρο και η αυτοσυγκράτηση και μαζί τους έρχονται τα θλιβερά επακόλουθα της επιβάρυνσης τής υγείας. Ειδικά σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, που συνυπάρχει εν πολλοίς με τις πολλές ώρες μπροστά σ' έναν υπολογιστή, είτε για μαθήματα, είτε για τηλεργασία, είτε για διασκέδαση. 

Με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ήδη προυπάρχουσες νοσηρές καταστάσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο και εν γένει καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οστεοαρθρίτιδα κ.α. 

Αλλά και νοσηρές καταστάσεις να μην υπάρχουν, η αύξηση του βάρους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γέννησή τους. Για να μη μιλήσουμε για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία… Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το lockdown βλάπτει σοβαρά πέρα από την οικονομία και την υγεία, την προστασία της οποίας υπερασπίζεται, μέσα από τις προαναφερόμενες οδούς. 

Θα το επιτρέψουμε; Πως θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε; Αρχικά, καλό είναι να βάλουμε ένα μέτρο στις αγορές μας, με επιλογές τροφίμων περισσότερο υγιεινών και λιγότερο επεξεργασμένων, με λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. 

Αποφυγή, κατά το δυνατόν, όλων των άμεσα και εύκολα φαγώσιμων που βρίσκονται σε σακουλάκια, φακελάκια κ.λπ. 

Προγραμματισμός του καθημερινού διαιτολογίου και τήρησή του μαζί με αποφυγή των πολλαπλών ενδιάμεσων σνακ. 

Επίσης είναι σημαντικό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί και όχι μεμονωμένα και σίγουρα όχι την ώρα της παρακολούθησης τηλεόρασης και διαδικτυακών προγραμμάτων. Τρώμε πολύ περισσότερο όταν δεν το συνειδητοποιούμε γιατί το μυαλό μας είναι απασχολημένο. 

Επίσης είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα πολύ νόστιμα, «καλομαγειρεμένα» φαγητά που είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά δεν είναι λιγότερο επιβαρυντικά όσον αφορά τις θερμίδες! Αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος παίζει το ρόλο του, γιατί άλλο τα ψητά και βραστά και άλλο τα τηγανητά φαγητά… 

Η ισορροπημένη διατροφή είναι από τα ισχυρότερα όπλα αντιμετώπισης τόσο της πανδημίας, όσο και του lockdown. Διαφορετικά θα υποστούμε τα αποτελέσματα και δεν θα είναι ευχάριστα!

Προσέχουμε λοιπόν, για να έχουμε την υγεία μας!
--------------------------
Σοφία Δημοπούλου είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι γενική ιατρός στο ΓΕΣΥ, στο Ιάσειο Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία. Υπηρέτησε την υγεία από διάφορες θέσεις μέσα από το ΕΣΥ για 23 χρόνια, ως γενική ιατρός και ως συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας. Είναι ιδρύτρια της Ακαδημίας Υγιών Πολιτών και τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από το 2001. Είναι ακόμη ομιλήτρια σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας και υπήρξε εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών αγωγής σε θέματα διατροφής. Για το πλήρες βιογραφικό της πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου