Να μερικές υγιεινές προτάσεις συνταγών, κατάλληλες όχι μόνο για περιόδους γιορτών, που θα σας χαρίσουν γεύσεις χωρίς να σας γεμίσουν... τύψεις. Καλή Χρονιά!
Εύκολο, υγιεινό και νοστιμότατο φαγητό, κατάλληλο και για περιόδους εκτός Χριστουγέννων!
Υλικά
- 1 γαλοπούλα (4.200-4.500 γρ.), περίπου
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
- μουστάρδα,
- ρίγανη,
- πάπρικα γλυκιά,
- θυμάρι,
- αλάτι,
- πιπέρι,
- χυμό από 1 πορτοκάλι,
- μερικές φέτες πορτοκαλιού
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190-200ο C. Πλύνετε τη γαλοπούλα και στεγνώστε τη καλά με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ, αναμείξτε τα υλικά εκτός από τα πορτοκάλια.
Χρησιμοποιώντας πινέλο κουζίνας, αλείψτε καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω. Περιχύστε με τον χυμό πορτοκαλιού και βάλτε στην κοιλιά της τις φέτες πορτοκαλιού. Κλείστε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήστε για περίπου 3 ώρες.
Συγκεντρώστε το ζουμί από τη γάστρα και δέστε το σε μια ωραία συνοδευτική σάλτσα!!!!
Φιλέτο Σολομού με Ανανά
Ο σολομός είναι μία άπαχη πηγή πρωτεϊνών που σας βοηθά να αισθάνεστε πλήρεις, χωρίς την προσθήκη λίπους. Αποτελεί ιδανική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ανανά,
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο,
- 1 κουταλιά ξίδι,
- 1/8 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι,
- λίγο λάδι,
- 4 φιλέτα σολομού,
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
Σε ένα μπολ, αναμείξτε τον ανανά, το κρεμμύδι, το κόλιανδρο, το ξίδι και το πιπέρι και αφήστε τα κατά μέρος. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι γκριλ με λίγο λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Αλατίστε τα φιλέτα και μαγειρέψτε τα για 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή ώσπου να ξεκολλούν εύκολα από
το τηγάνι. Βάλτε σε κάθε πιάτο ένα φιλέτο, περιχύστε με λίγη σάλτσα και σερβίρετε.
Λαχταριστό Γλυκό Χριστουγεννιάτικο Ψωμί.
Μία συνταγή για λαχταριστό και ευωδιαστό ψωμί που θα λατρέψετε και το οποίο περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά διατροφικά στοιχεία!
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι κίτρινο,
- 350 ml χυμό πορτοκαλιού,
- 1/2 φακελάκι μαγιά,
- 3 κουταλιές ηλιόσπορο καθαρισμένο,
- 2 κουταλιές λιναρόσπορο κομμένο,
- 1 χούφτα καρύδια (σε κομμάτια, όχι τριμμένα),
- αλάτι,
- λίγο λάδι,
- 1 κουταλιά μέλι
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε όλα τα στερεά υλικά και το λάδι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια ζεστάνετε λίγο τον χυμό πορτοκαλιού και διαλύστε σε αυτόν το μέλι. Ρίξτε τον χυμό στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώστε καλά για περίπου 10 λεπτά.
Πρέπει να έχετε μία ζύμη που να μην κολλάει ούτε στα χέρια ούτε στο σκεύος. Προσθέστε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα. Ανάψτε τον φούρνο στους 50ο C και βάλτε μέσα τη ζύμη για 30 λεπτά – έτσι, θα φουσκώσει πιο γρήγορα. Στη συνέχεια, βγάλτε τη, ρίξτε από πάνω μια γεμάτη κουταλιά αλεύρι και ζυμώστε τη σε καρβελάκι.
Πασπαλίστε με λίγο ακόμα αλεύρι και χαράξτε την επιφάνειά του σε δύο σημεία. Τοποθετήστε το καρβέλι σε πυρέξ στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βάλτε το στον φούρνο να ξαναφουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180-190ο C και ψήστε για 45-60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).
Για χειροποίητα καλλυντικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου στο 00306937136888.
--------------------------------------
Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 17 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Massage and balance beauty spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα https://marinaserafimidou.gr/ και κάνει παρουσιάσεις στην τηλεόραση και στο YouTube μέσω του καναλιού της https://youtube.com/c/marinamariaSerafimidou Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.> Eπιστροφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου