Μια βιντεοσυνομιλία του εκδότη της Προσωπικής Ευεξίας Άρη Νότη με τον τραγουδοποιό, ερμηνευτή και στιχουργό Δημήτρη Μεσημέρη, και τον ποιητή Βασίλη Χαρίση με αφορμή την νέα δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μεσημέρη "Έχω του κόσμου ποιήματα". Μιλούν για όλα. Και για την ιστορία πίσω από την περίφημη "Προφητεία"όπου ο Δημήτρης Μεσημέρης τραγουδά ντουέτο με τον Παντελή Θαλασσινό.
Άρης Νότης: Σήμερα φιλοξενώ δύο ανθρώπους της τέχνης, τον Δημήτρη Μεσημέρη, τραγουδοποιό, ερμηνευτή και στιχουργό, και τον Βασίλη Χαρίση, ποιητή. Kαι θα μιλήσουμε για την δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο "Έχω του κόσμου ποιήματα". Δίνω λοιπόν το λόγο πρώτα στο Δημήτρη.
Δημήτρης Μεσημέρης: - H δουλειά "Έχω του κόσμου ποιήματα" κυκλοφόρησε μια βδομάδα περίπου, από τώρα που μιλάμε, και περιέχει δέκα τραγούδια. Ο Βασίλης Χαρίσης έχει στίχους σε τέσσερα κομμάτια σ' αυτήν, εγώ έχω στίχους σε τρία, ο Αντρέας ο Παράσχος σε δύο κι υπάρχει κι ένα τραγούδι το "Δεν γίνεται να σ' αγαπώ" σε στίχους και μουσική του Παναγιώτη Τσαμπή. Τα υπόλοιπα εννέα είναι σε μουσική δική μου και έχει κυκλοφορήσει από την Heaven Music.
Μπορείτε να το βρείτε παντού στο διαδίκτυο, σύντομα θα έχουμε και τα βινύλια και το φυσικό προϊόν σε cd. Είναι μια δουλειά που ασχολούμαι μαζί της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πιστεύω ότι έχει υλοποιηθεί πολύ σωστά. Είμαι χαρούμενος γι αυτή τη δουλειά, για όλους τους συνεργάτες που έχω, για τα άτομα που έχουν συμβάλει σ' αυτή και ελπίζω να ταξιδέψει και στις ψυχές του κόσμου όπως ταξιδεύει και στη δική μας ψυχή.
Άρης Νότης: Πόσο είπες ότι σου πήρε για να ολοκληρωθεί;
Δημήτρης Μεσημέρης: -Είναι λίγο περίεργο, επειδή μόλις φτάσαμε να βρούμε τα τραγούδια που θα έμπαιναν σε αυτό το άλμπουμ ήταν στην ουσία έξι ημέρες στούντιο. Όμως λέω ενάμιση χρόνο επειδή είναι το γράψιμο, η επιλογή τραγουδιών -κάποια τραγούδια ήταν γραμμένα αρκετό καιρό πριν όσο ήμουν σε σπουδές- αλλά είχα περάσει αρκετά εμπόδια ψάχνοντας πώς θα προωθήσω τα κομμάτια ή να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες. Συγκεκριμένα έπρεπε να είχαν χρόνο να ασχοληθούν κι αυτοί με τη συγκεκριμένη δουλειά. Αλλά σημασία έχει ότι υλοποιήθηκε και είναι εδώ, την ακούμε, τραγουδάμε τα τραγούδια και είμαι χαρούμενος.
Βασίλης Χαρίσης: -Yλοποιήθηκε και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Oι κριτικές που έχω εγώ προσωπικά για όλα τα τραγούδια, είναι πάρα πολύ καλές. Πιστεύω ότι θα ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο και θα αγγίξουν την ψυχή του κόσμου και σύντομα οι άνθρωποι θα τα τραγουδάνε μαζί με τον Δημήτρη σε συναυλίες.
Αρης Νότης: -Δημήτρη ήθελα να σου ζητήσω να μας πεις και για τους συνεργάτες σου, γιατί όπως είδα έχεις πάρα πολλούς...
Δημήτρης Μεσημέρης: - Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που συμμετείχε σ' αυτόν το δίσκο. Πέραν των προαναφερθέντων είναι πολλοί μουσικοί και άτομα βασικά. Όπως - και τιμή μας - ο Παντελής Θαλασσινός στο τραγούδι "Προφητεία", σε στίχους του Βασίλη, που τραγουδάμε εγώ κι ο Παντελής ντουέτο. Την ενορχήστρωση γι' αυτό και γι' άλλα επτά κομμάτια έχει κάνει ο Φώτης Σιώτας, Τα δύο έχουν ηχογραφηθεί στην Αθήνα στο Sierra και κυκλοφόρησαν ως singles προπομποί.
Τα υπόλοιπα οκτώ ηχογραφήθηκαν στην Κύπρο σε ενορχήστρωση του Φώτη Σιώτα. Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχει ο Φώτης γιατί είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, πολύπλευρος μουσικός με πολλά στοιχεία που σου δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.
Αρης Νότης: - Και να έρθουμε στον Βασίλη Χαρίση, που είναι ένας από τους συνεργάτες του δίσκου. Σε πόσα τραγούδια Βασίλη έχεις γράψει τους στίχους;
Bασίλης Χαρίσης: - Ο Δημήτρης με τίμησε με το να επιλέξει στίχους μου για τέσσερα τραγούδια. Ουσιαστικά τον συνάντησα μέσα από το διαδίκτυο. Ήμουν στη δουλειά και γράφοντας ένα στίχο, τον άκουσα σε ένα κομμάτι στο ραδιόφωνο. Του έστειλα μήνυμα στο Facebook κι ανταποκρίθηκε αμέσως. Του έστειλα κάποιους στίχους και συμπτωματικά επέλεξα για να συζητήσουμε τους στίχους που είχα τελειώσει στη δουλειά. Όχι δεν ήταν οι στίχοι της "Ιθάκης". Οι στίχοι για τους οποίους μιλήσαμε δεν έχουν γίνει ακόμη τραγούδι. Θα γίνουν στο μέλλον. Μόλις βρεθήκαμε με το Δημήτρη και μιλήσαμε είδα έναν άνθρωπο πολύ προσγειωμένο και αφοσιωμένο στη δουλειά του που μου έκανε φοβερή εντύπωση.
Το μουσικό ταξίδι που είχε ξεκινήσει ήδη τον είχε συνεπάρει. Κι εγώ στην ηλικία του - παρότι έχουμε μια διαφορά ηλικίας - είχα τέτοια οράματα. Όταν έφυγα το σίγουρο ήταν ότι υπήρξε χημεία μεταξύ μας και είπαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει. Του έδωσα στη συνέχεια σε χειρόγραφο τους στίχους για την "Ιθάκη". Του είπα "αυτό το τραγούδι είναι για σένα, για το ταξίδι που θέλεις να κάνεις". Και αφού το πήρε σε μισή ώρα το είχε μελοποιήσει.
Η ιστορία της "Προφητείας"
Άρης Νότης: - Εγώ θέλω να σταθώ, στους στίχους του άλλου τραγουδιού που έγραψες, της "Προφηγείας". Κάπου μιλάς για τα "μεγάλα τα παιδιά". Θες να μας πεις λίγο περισσότερα;
Βασίλης Χαρίσης: -Καταρχάς να πω ότι έχω γράψει και τραγούδια ερωτικά. Όμως εμένα μου αρέσει να γράφω κάτι ξεχωριστό. Γι αυτό δεν έχω γράψει πολλά. Ξεκίνησα από ελεύθερο στίχο. Έχω ήδη δύο ποιητικές συλλογές και άλλες τρεις έτοιμες, σε ελεύθερο στίχο. Δεν έχω πρόβλημα να εκφραστώ ποιητικά, όμως μου αρέσει όταν θα γράψω ένα τραγούδι να έχει και ποιητικά χαρακτηριστικά.
Και η "Προφητεία" έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα είναι ποίημα και μετά τραγούδι. Και όπως ακριβώς άγγιξε το Δημήτρη η "Ιθάκη" τον άγγιξε και η "Προφητεία". Διαβάζοντας τους στίχους είπε ότι είναι υπέροχο ποίημα και θέλει να το κάνει τραγούδι.
Για τα "μεγάλα τα παιδιά", να πω ότι είναι στην ευχέρεια του ποιητή, να χρησιμοποιεί τις λέξεις.
Άλλωστε αυτό σημαίνει ποιητής. "Καρφώνουμε" τις λέξεις με τον τρόπο που θέλουμε. Η "Προφητεία" είναι προς την εξουσία. Αλλά όχι μόνο όπως την γνωρίζουμε τόσα χρόνια αλλά και προς όσους ασκούν εξουσία επάνω στα παιδιά. Πολλές φορές μάλιστα κι εμείς οι μεγάλοι ασυναίσθητα κάνουμε τέτοια λάθη. Δεν τους δίνουμε με αγάπη τη δυνατότητα να εκφραστούν για να μας δώσουν το μέλλον που θέλουν να φτιάξουν.
Άρης Νότης: - Eίναι αισιόδοξο το μήνυμα ή απαισιόδοξο;
Bασίλης Χαρίσης: Είναι πάρα πολύ αισιόδοξο. Aν το δεις σε βάθος έχει χαρακτηριστικά του Σωκράτη μιλώντας για του "κόσμου τους πολίτες". Θεωρώ ότι σήμερα έχουμε ξεφύγει από τη διαδικασία όπου ήμασταν απλώς μια αγέλη ανθρώπων. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Έχουμε άποψη για τα πράγματα. Εμείς γράφουμε όλα αυτά που γράφουμε, κι αν θέλουμε να τα κάνουμε καλύτερα μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε ρότα και να γράψουμε κάτι καλύτερο. Αυτό είναι το νόημα του τραγουδιού. Και ο Δημήτρης αμέσως το κατάλαβε και κάλεσε τον Παντελή (Θαλασσινό) για να το ερμηνεύσει ως ο "πατέρας προς το παιδί". Ο Παντελής αμέσως ανταποκρίθηκε και κατάλαβε το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει μέσα στο τραγούδι...
Δημήτρης Μεσημέρης: - Tο μήνυμα του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι ξεκάθαρο. Μέσα από μια ιστορία που δημιουργεί ο Βασίλης: μια προφητεία λέει ότι κάποτε αυτός ο κόσμος θα αλλάξει. Και δεν μπορεί να τον αλλάξει κάποιος άλλος αλλά οι νέοι άνθρωποι. Τα "παιδιά". Που έχουν όνειρα. Που είναι πιο δυνατοί, είναι πιο έτοιμοι να φτιάξουν πράγματα. Και η εξουσία το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακούσει αυτά τα όνειρα για να μπορούν αυτά τα παιδιά να "αλλάξουν" τον κόσμο. Να φτιάξουν ένα κόσμο πιο όμορφο για όλους.
Τα ΜΜΕ και οι νέοι δημιουργοί
Άρης Νότης: Tώρα μου δίνεις την πάσα να σε ρωτήσω, πόση δυνατότητα έχουν τα καινούργια τα παιδιά, οι νέοι δημιουργοί όπως εσύ, να προβάλλουν το έργο τους και τη δουλειά τους μέσα από την νέα τεχνολογία και τα νέα μέσα;
Δημήτρης Μεσημέρης: - Κοίτα, παν μέτρον άριστον, αν ξέρεις να χρησιμοποιήσεις σωστά την τεχνολογία είναι πολύ καλή. Βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες και τον οποιοδήποτε. Γιατί όλοι μπορούν να γίνουν, από μόνοι τους, εταιρείες του εαυτού τους, να προωθούν τα τραγούδια και τις δουλειές τους από ένα δικό τους κανάλι που θα φτιάξουν και να τα κοινοποιούν στον ιστότοπο.
Το θέμα για μένα είναι, όμως, ότι παραμένουν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο τα πιο ισχυρά μέσα. Από τη μια είναι αυτά και από την άλλη το διαδίκτυο. Γιατί το διαδίκτυο αναπαράγει και τρέφεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Άρης Νότης: Να συμπληρώσω λοιπόν την ερώτηση, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι βοηθητικά προς τους νέους δημιουργούς;
Δημήτρης Μεσημέρης: - Eκτός από κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις που έχουν σαν στόχο να βοηθάνε τους νέους ανθρώπους και τον πολιτισμό, τα πλείστα ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές πάνε αναγκαστικά εκεί όπου είναι το χρήμα. Τα περισσότερα ραδιόφωνα αναλώνονται σε ένα playlist 30 τραγουδιών καθημερινά όπου παίζουν οι ίδιοι καλλιτέχνες γιατί λογικά από αυτούς τα παίρνουν ή αρέσουν στο κόσμο.
Κάποια είναι πολύ ωραία τραγούδια αλλά δεν αφήνουν και νέους ανθρώπους να ακουστούν μέσα σε όλη αυτή τη βαβούρα με όλα τα αναλώσιμα τραγούδια που παίζουν συνεχώς.
Δεν τα αδικούμε τα τραγούδια, προς Θεού, υπάρχουν όλα τα είδη και οφείλουμε τα να σεβόμαστε, η μουσική είναι μια και η μουσική ενώνει. Το θέμα είναι να βρεθούν οι τρόποι, που δεν λέω ότι τους ξέρω, να προωθούνται όλες οι δουλειές, είτε παλιές, είτε καινούργιες.
Άρης Νότης: Aναρωτιέμαι, αυτό το "play list" που λες, είναι τόσο αξιόλογο ποιοτικά για να το ακούμε απ' το πρωί μέχρι το βράδυ;
Δημήτρης Μεσημέρης: - Δεν έχει σημασία. Φτάνει που θέλει ο κόσμος να το ακούει ή που πουλάει.
Άρης Νότης: Μα θέλει;
Δημήτρης Μεσημέρης: - Σωστή η ερώτηση. Όταν όμως τα "μεγάλα τα παιδιά", που λέει κι ο Βασίλης, θέλουν σώνει και καλά ένα τραγούδι να γίνει πρώτο στα charts, θα γίνει. Υπάρχουν οι τρόποι και τα μέσα να σε κάνουν να σου αρέσει θες δε θες...
Βασίλης Χαρίσης: - Το ίδιο θέμα είναι κι αυτό που λέμε στην "Προφητεία", ότι δεν είναι ο κόσμος που έπρεπε να δώσουμε στα παιδιά μας. Η λογική που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια η εξουσία για να επιβάλλει κάτι, είτε τραγούδι, είτε οτιδήποτε άλλο είναι η λογική του Γκέμπελς: "πες, πες, πες κάτι θα μείνει". Αυτό ακριβώς χρησιμοποιεί και σήμερα η εξουσία και επιβάλλει αυτό που θέλει να επιβάλλει.
Αν οι σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν είχαμε βουλωμένα τα αυτιά μας θα είμαστε κι εμείς έτσι. Γι αυτό είναι οι εξαιρέσεις που θέλουν κάτι καλύτερο. Η πλειοψηφία είναι στο "πες πες πες κάτι θα μείνει" και πραγματικά τους μένει το άκουσμα. Δεν έχει σημασία αν είναι ποιοτικό ή οτιδήποτε άλλο...
Δημήτρης Μεσημέρης: - Kαι συνήθως αυτό το πράγμα που λέει ο Βασίλης δεν είναι ότι το δημιουργούμε στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, είναι μια συνταγή που έρχεται απ' έξω.
Talent Shows και νέοι καλλιτέχνες
Άρης Νότης: Μια άλλη συνταγή, που έρχεται επίσης απ' έξω, είναι και τα Τalent Shows, ποια είναι η γνώμη σου Δημήτρη γι αυτά; Είναι τρόπος για να αναδειχθεί ένας νέος καλλιτέχνης;
Δημήτρης Μεσημέρης: - Τα Talent Shows είναι ένας δυνατός τρόπος να μπορέσει κάποιος τραγουδιστής, περισσότερο, να προωθήσει τον εαυτό του. Γιατί όταν είσαι τραγουδοποιός έχεις κάτι να πιαστείς, από εσένα και να φτιάξεις την πορεία σου.
Φυσικά τα παιχνίδια αυτά αποδείχθηκε ότι γίνονται απλά για σκοπούς τηλεθέασης όπου επωφελούνται μόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί και κάποιοι άλλοι παράγοντες και όχι οι καλλιτέχνες...
Έχω μια άλλη φιλοσοφία εδώ, όμως, για κάποιους που μπορεί να μην είναι έτοιμοι να πάνε εκεί, που μπορεί να έχουν μια καλή, σωστή φωνή καθώς και άλλα καλά στοιχεία. Το πιο σημαντικό πράγμα στη μουσική για μένα είναι η εμπειρία. Αυτή σου δίνει τη δύναμη και τη γνώση να μπορείς να προχωρήσεις. Όταν δεν την έχεις και πας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και είσαι καλός και μείνεις αρκετά ξαφνικά πετάγεσαι από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αναγνωρισιμότητας.
Αυτό όμως εμπεριέχει ένα τεράστιο κενό που δεν το έχεις καλύψει ποτέ. Αυτό το κενό είναι κάποια στιγμή και ο χειρότερος εχθρός σου. Επειδή βλέποντάς το πίσω, όταν πέσεις, είναι πολύ το ύψος. Ενώ όταν ξεκινήσεις να χτίζεις μικρά βήματα, από το σημείο που βρισκόσουν, είναι μπετόν. Δεν φεύγει. Ακόμη και να πέσεις, η απόσταση θα είναι μικρή. Όλη αυτή η απόσταση που διανύεις ονομάζεται εμπειρία και μεταφράζεται σε λύπες, χαρές, αποτυχίες, επιτυχίες, γνώση, ψάξιμο. Όταν δεν τα έχεις όλα αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει η στιγμή που θα τα βρεις σκούρα...
Βασίλης Χαρίσης: Θέλω να υπογραμμίσω μια λέξη από αυτά. Το ψάξιμο! Για μένα σήμερα, σε οποιοδήποτε τομέα, δεν φτάνει απλώς να είσαι μορφωμένος και να γνωρίζεις το αντικείμενο. Πρέπει να είσαι και ψαγμένος! Να ψάχνεις πάρα πολύ βαθιά στο τι θέλεις να κάνεις. Πιστεύω ότι ο Δημήτρης είναι ένα τέτοιο άτομο. Αν δεν μπει στο στίχο, δεν γράφει μουσική...
Και να πω και για τα Talent Shows ότι έχουν τις προαναφερθείσες πλευρές, έχουν όμως κι ένα μεγάλο χαρακτηριστικό. Ότι σήμερα αυτά τα παιδιά που βγαίνουν από τα Talent Shows είναι μορφωμένα επάνω στη μουσική, με ορθοφωνίες και άλλες σπουδές - οι πιο πολλοί μουσικοί που έβγαιναν παλαιότερα ήταν αυτοδίδακτοι - είναι εκπληκτικά. Το ζητούμενο είναι τι θα τραγουδήσουν; Όταν εμείς γράψουμε κάτι ποιοτικό, κι αυτά τα παιδιά αύριο κάτι ποιοτικό θα τραγουδήσουν. Κι έτσι ακριβώς χτίζεται το μέλλον. Κι εγώ σαν ποιητής-στιχουργός έτσι ακριβώς γράφω. Να μην ξανακάνουμε κάτι που έχει χιλιοτραγουδηθεί και να είναι μια απ' τα ίδια...
Δημήτρης Μεσημέρης: Υπάρχει ο τρόπος να πεις το "σ' αγαπώ". Θέλω να σταθώ εδώ στα δύο ερωτικά τραγούδια που έχει γράψει ο Αντρέας Παράσχος στο δίσκο, που είναι με πολύ ιδιαίτερο τρόπο γραμμένα, στα οποία με άγγιξε ο στίχος. Εγώ αν και δεν συνηθίζω να γράφω στίχους έχω γράψει τρία τραγούδια σ' αυτό το δίσκο. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί γενικά στα πάντα. Είναι πολλοί τραγουδιστές, μουσικοί, συνθέτες, τραγουδοποιοί, δεν φτάνει μόνο το ταλέντο.
Το ταξίδι της μουσικής
Άρης Νότης: Πάρα πολύ μεγάλη η ποσότητα, ελάχιστη η ποιότητα είναι η δική μου άποψη. Κι εδώ να σας αφήσω να κλείσετε εσείς αυτήν την συνομιλία, όπως εσείς θέλετε...
Βασίλης Χαρίσης: Nιώθω πάρα πολύ τυχερός που συνάντησα τον Δημήτρη, επειδή πάνω από όλα γνώρισα έναν υπέροχο άνθρωπο, και είμαστε φίλοι, και ακόμη γιατί μέσω αυτού οι στίχοι μου παίρνουν τη μορφή που πρέπει να πάρουν. Γιατί πάντα έλεγα στο πίσω μέρος του μυαλού μου όταν έγραφα στίχους ότι αυτό που γράφω είναι ποιοτικό. Και χαίρομαι γιατί από τόσες επιλογές που έχει ο Δημήτρης επιλέγει και δικά μου ποιήματα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος... Και θέλω να συγχαρώ τους γονείς του επειδή τα καλά τα παιδιά δεν βγαίνουν μόνα τους...
Δημήτρης Μεσημέρης: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μουσική είναι ένα ταξίδι, δεν ξέρουμε το τέλος της αλλά θέλω να είναι όσο πιο μεγάλο μπορεί να είναι...
Άρης Νότης: - Φίλες και φίλοι, αυτή ήταν η συνομιλία με τον Δημήτρη Μεσημέρη και τον Βασίλη Χαρίση, να είστε πάντα καλά γεροί και δυνατοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου