Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Σoύπες κατά των Ιώσεων. Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Αποτέλεσμα εικόνας για healthy soups
Η περίοδος που διανύουμε κάνει επιτακτική την ενίσχυση του οργανισμού μας με φυσικό τρόπο. Και τι πιο φυσικό από μια σειρά από σούπες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την υγεία μας όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Λαχανόσουπα για τις ιώσεις 

Υλικά: 
1/2 κεφάλι λάχανο ψιλοκομμένο
500 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα με τον χυμό τους,
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1800 ml νερό
2 κύβοι κοτόπουλο (κατά προτίμηση βιολογικοί), αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Σοτάρετε για 5 λεπτά το σκόρδο και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, ρίξτε το νερό, τους κύβους, αλάτι και πιπέρι, ανακατέψτε, αφήστε να πάρει 2 βράσεις και προσθέστε το λάχανο.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε να βράσουν για 15-20 λεπτά ακόμα. 

Φακόσουπα με βιταμίνη C για ενίσχυση του οργανισμού 

Φτιάξτε τις φακές σούπα όπως συνηθίζετε, προσθέτοντας τα εξής υλικά:
3 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια
1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι τριμμένο κουρκουμά
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά και (προαιρετικά) λίγο μπούκοβο

 Vegan κρεμώδης σούπα για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού

Υλικά:
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (συν κουταλιές για το σερβίρισμα)
Αποτέλεσμα εικόνας για ωρα να λαμψεις2 λευκά κρεμμύδια μετρίου μεγέθους κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 κουταλάκι αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι (περίπου 2 κιλά) καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια
4 & 1/2 φλιτζάνια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ζωμό λαχανικών ή νερό
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
1 & 1/4 κουταλάκια αλεσμένο κύμινο
1 φλιτζάνι γάλα καρύδα, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ψημένα κάσιους κομμένα στη μέση
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόκκινο πιπέρι (τα 3 τελευταία υλικά προορίζονται για γαρνίρισμα και είναι προαιρετικά)

Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια με 1/4 κουταλάκι αλάτι, ώσπου να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (8-9 λεπτά).

Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε το κουνουπίδι, τον ζωμό ή το νερό, το κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το κύμινο και το υπόλοιπο αλάτι (1/4 κουταλάκι).

Αφήστε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια κατεβάστε τη φωτιά σε χαμηλή. Σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 15 λεπτά.

Πολτοποιήστε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή στον κάδο του μπλέντερ, ώσπου να γίνει λεία, και στη συνέχεια, με την κατσαρόλα πάνω στη ζεστή εστία, προσθέστε το γάλα καρύδας. Δοκιμάστε το αλάτι, προσθέστε πιπέρι και άλλα μπαχαρικά αν θέλετε.

Σερβίρετε, μοιράζοντας σε μπολ, πασπαλίστε με πάπρικα και γαρνίρετε με μια χούφτα ψημένα κάσιους, λίγες κορφές μαϊντανό και λίγο ελαιολάδο στην κορυφή.

Κοτόσουπα για το κρυολόγημα 

Υλικά: 
1 στήθος κοτόπουλου βρασμένο κομμένο σε κομματάκια
2 κούπες νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξαφρισμένο το νερό όπου βράσατε το κοτόπουλο)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κολοκυθάκι σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο
1 κύβο κοτόπουλο (κατά προτίμηση βιολογικό)

Βάλτε το νερό να πάρει βράση, ρίξτε τα καρότα, το κολοκυθάκι και το σκόρδο και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά.

Προσθέστε τον κύβο και το ψαχνό του κοτόπουλου και αφήστε να βράσουν 10-15 λεπτά ακόμα.

Ψαρόσουπα για ενίσχυση του αναπνευστικού (βήχας, άσθμα) 

Υλικά: 
1 κιλό ψάρι της επιλογής σας (βακαλάο, λαυράκι, σολομό, πεσκανδρίτσα κ.λπ.)
230 γρ. γαρίδες μεγάλες
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
2 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 πρέζα μπούκοβο
200 γρ. άσπρο κρασί, αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης

Βάλτε το ψάρι, τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και το δαφνόφυλλο σε κατσαρόλα, με νερό να τα σκεπάζει, να βράσουν.

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε με το λάδι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέστε τις πατάτες και τις ντομάτες και το κρασί και αφήστε να βράσουν για 10 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Μόλις βράσουν, αφαιρέστε τα ψάρια και τις γαρίδες και καθαρίστε τα ψάρια από τα κόκαλα και τις γαρίδες από το κέλυφος.

Ρίξτε το νερό, όπου βράσατε τα ψάρια, στα λαχανικά, προσθέστε το μπούκοβο, προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται και αφήσε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τα ψάρια και τις γαρίδες και αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά ακόμα.
---------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου