Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ιαση: Προσφορά και Αλληλεγγύη, Συνέντευξη Θεοδωρίδου, Ξεπαπαδάκη

Σόνια
Θεοδωρίδου
Γρηγόρης
Ξεπαπαδάκης
 Στη φιλανθρωπική συναυλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., την Παρασκευή 7/6, στις 21.00 στο Λυκαβηττό, όλοι θα στηρίξουμε τη δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ ιατρικής περίθαλψης των ανθρώπων. Για τη συναυλία πατήστε εδώ.

1.Πιστεύετε ότι περνάμε μια περίοδο όπου η ενότητα και αλληλεγγύη αποκτούν νέο νόημα; 

Σόνια Θεοδωρίδου: Nαί, σίγουρα. Ευτυχώς ο λαός μας δεν έχει απολέσει την ανθρωπιά του και σε δύσκολες στιγμές ο ένας συμπαραστέκεται στον άλλον. Εξάλλου η αλληλεγγύη είναι μια αρετή που δεν απωλέσαμε ποτέ πιστεύω, απλά τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πιο εμφανής.

Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης: Η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων δεν έχει σχέση με χρονικές περιόδους και ιδιαίτερες συνθήκες. Θα πρέπει να είναι πάντα σταθερή και συνεχής.

 2. Γιατί οι επίσημοι θεσμοί φαίνεται να αδυνατούν να καλύψουν το βάθος των κοινωνικών αναγκών; Κι αν οι ανθρώπινες πρωτοβουλίες υποκαθιστούν το λόγο ύπαρξης ενός κράτους τότε ποιος είναι ο ρόλος της επίσημης πολιτείας;

Σ.Θ.: Γιατί η πολιτεία και γενικά το πολιτικό σύστημα κι αυτούς που εκλέξαμε προφανώς δεν νοιάζονται για το κοινό καλό. Για μένα είναι μια αγέλη εγωιστών, που το μόνο που επιζητούν είναι την προσωπική τους προβολή. Ακόμη και τα δήθεν κοινωνικά ξεσπάσματά τους με αφήνουν παντελώς αδιάφορη, γιατί εάν υπήρχε κράτος μέριμνας δεν θα κάναμε εμείς οι ιδιώτες αυτά τα φιλανθρωπικά κοντσέρτα, αλλά αυτοί θα είχαν φροντίσει ώστε ο κόσμος να έχει μια αξιοπρεπή περίθαλψη και να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια.

Γ.Ξ. Δεν αδυνατούν, φταίει η κακή διαχείριση των πόρων. Οι ανθρώπινες πρωτοβουλίες δεν υποκαθιστούν ποτέ το κράτος, απλά το συνεπικουρούν.

3. Στην Κύπρο ξεκίνησε μια πρωτοβουλία από εθελοντές γιατρούς που προσφέρουν κάθε Σαββατοκύριακο δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε άνεργους, χαμηλόμισθους και παιδιά. Στην Ελλάδα η δική σας πρωτοβουλία μαζί με άλλες δείχνει ότι το ρεύμα βοήθειας απόρων και αδυνάτων στον τομέα της υγείας ολοένα μεγαλώνει. Πιστεύεται ότι η υγεία θα έπρεπε να προσφέρεται δωρεάν; 

Σ.Θ.: Όπως είπα και προηγουμένως η υγεία είναι κοινό αγαθό. Πρέπει να προσφέρεται δωρεάν. Τουλάχιστον σε πολιτισμένα κράτη έτσι γίνεται. Εμείς εδώ στην Ελλάδα όχι μόνο πληρώνουμε για χρόνια οργανισμούς που αντί να μας βοηθούν μας κατακλέβουν και από την άλλη χωρίς φακελάκι μέχρι πρότινος, και ίσως και τώρα, δεν έβρισκες κρεβάτι στο νοσοκομείο. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά κι ευτυχώς που υπάρχουν και οι γιατροί που μόλις αναφέρατε αλλά κι αυτοί της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρείας Ίασης-Στήριξης «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.» που βοηθούν ουσιαστικά.

Γ.Ξ.: Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε να προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους μη έχοντες .

 4. Θεωρείτε ότι υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό στην κοινωνία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, έστω κι αν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, φαίνονται πρωτόγνωρες; 

Σ.Θ.: Φυσικά και υπάρχει. Υπάρχουν πολλά ταλέντα, άνθρωποι με ιδέες και δημιουργικότητα. Αλλά υπάρχει ένα σύστημα που δεν επιτρέπει να αξιοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία. Διότι αυτός που έχει «βύσμα» προχωρά. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κι αυτοί που αψηφούν αυτό το σύστημα και προχωρούν και καταξιώνονται κι αυτό το βλέπουμε από έλληνες που φεύγουν από την Ελλάδα.

Γ.Ξ. Σαφώς και συμβαίνει αυτό. Υπάρχει αξιόλογο δυναμικό στην κοινωνία το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

 5. Μιλήστε μας λίγο για τη πρωτοβουλία σας να οργανώσετε συναυλία στο Λυκαβηττό στις 7 Ιουνίου προς στήριξη οικονομική και ιατρική των απόρων γυναικών με καρκίνο του μαστού και για τα κίνητρά της. 

Σ.Θ.: Η Τέχνη την οποία υπηρετώ μου χάρισε απλόχερα πολλά και πολύτιμα δώρα. Ένα από αυτά είναι και η χαρά της προσφοράς. Θέτω τη φωνή μου, την ψυχή μου και όλο μου το είναι στην υπηρεσία του συνανθρώπου μου. Έτσι όπου μπορώ κι εγώ να συνεισφέρω το κάνω με χαρά. Για μένα αυτό είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Είναι η προσωπική μου αντίσταση στα δύσκολα του καιρού μας αλλά και το μήνυμά μου πώς όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι και πάμε χέρι-χέρι.

Γ.Ξ.: Η πρωτοβουλία μας αυτή ξεκινά από τη διάθεση της προσφοράς που πάντα υπήρξε ακόμα και στις καλές οικονομικά εποχές. Ξέρετε οι οικονομικά αδύναμοι υπήρχαν πάντοτε. ΕΜΕΙΣ αυτή την κατηγορία ανθρώπων τη βοηθούσαμε ανέκαθεν. Τώρα τελευταία το πρόβλημα οξύνθηκε και θεωρήσαμε ότι η προσπάθεια μας έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα. Επίσης εκτός από τις ασθενείς στηρίζουμε και την εκπαίδευση νέων γιατρών στο γνωστικό αντικείμενο του καρκίνου του μαστού.

 6. Υπάρχει ελπίδα μέσα στην απελπισία; Kι αν ναι σε τι συνίσταται αυτή; 

Σ.Θ.: Ναι υπάρχει φυσικά και αυτή είναι τα παιδιά μας και η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι η φτώχεια που θα μας φτωχύνει αλλά ο πολιτιστικός ξεπεσμός που θα μας αφανίσει. Έτσι νομίζω πώς ο κόσμος αρχίζει και συνειδητοποιεί πως και με λιγότερα είμαστε καλά αν όχι και καλύτερα και δεν θα μας κάνει ομορφότερους μια τσάντα της τάδε μάρκας αλλά ο τρόπος που ακτινοβολεί κανείς φορώντας κάτι απλό.

Γ.Ξ.: Η ελπίδα είναι το συστατικό που δυναμώνει την προσπάθεια.

7. Tελικά ποιο είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας, αν αυτή έχει κάποιο νόημα; 

 Σ.Θ.: Θα μιλήσω για μένα. Αυτό που με κάνει πλήρη και ευτυχισμένη είναι πως κάθε μέρα που ξυπνώ κοιτάζω με περιέργεια και προσδοκία την καινούργια μέρα και λειτουργώ με τις αρχές του οικουμενικού καλού και όταν πάω για ύπνο ευχαριστώ το Θεό που έζησα άλλη μια μέραμε τον άντρα μου και το παιδί μου και όλους αυτούς που αγαπώ, χωρίς να βλάψω ηθελημένα κάποιον. Όταν τα μάτια μπορούν να δουν παντού ομορφιά τότε η ζωή μας είναι πλήρης.

Γ. Ξ. Αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.
-------------
Η Σόνια Θεοδωρίδου είναι σοπράνο. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν 3 cd της: “La Calisto” (Harmonia Mundi), “Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζηδάκι” (Σείριος) και το “Recital” (Σείριος). Για περισσότερα δείτε εδώ

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης είναι M.D., Ph.D., Χειρουργός Μαστού και Πρόεδρος του Δ.Σ. της μη κερδοσκοπικής Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρείας Ίασης Στήριξης Ε.Μ.Ε.Ι.Σ που συστάθηκε προκειμένου να εγχειρίζει άπορες γυναίκες με καρκίνο του μαστού καθώς επίσης να στηρίζει και την εκπαίδευση νέων γιατρών στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο.
Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου