Παναγιώτης Μεταξάτος |
Για να δούμε κάτι θετικό πρέπει να κοιτάξουμε έξω από το πρόβλημα για να ανακαλύψουμε λύσεις. Όσο είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ αυτό παθαίνουμε ότι και ο ποδηλάτης που βλέπει μπροστά του μια λακούβα. Όσο εστιάζεται σ’ αυτήν τόσο οδηγεί το ποδήλατό του μέσα της. Για να την αποφύγει είναι αναγκαίο να κοιτάξει έξω από αυτήν.
Ας δούμε λοιπόν πιο δημιουργικά το ζήτημα. Δηλαδή να βάλουμε τη φαντασία μας να δώσει τρόπους να κάνουμε τα πράγματα με λιγότερα χρήματα αφού αυτό είναι το πρόβλημα.
Όταν μιλάμε για χρήματα, καλό είναι να σκεπτόμαστε πρώτα τους ειδικούς. Κι αυτοί είναι οι τραπεζίτες.
Πηγαίνετε λοιπόν σε μια τράπεζα που διαφημίζει όλες τις κάρτες σε μια και διαπραγματευτείτε τη μηνιαία δόση, αν συγκεντρώσετε όλες σας τις κάρτες σ’ αυτήν και όλες τις τραπεζικές σας δραστηριότητες αν είστε συνεπής, θα διαπιστώσετε ότι κι αυτοί θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας.
Υπάρχουν προγράμματα που πιθανόν να είναι πιο ευνοϊκά από αυτά που χρησιμοποιείτε τώρα. Ενημερωθείτε. Οικονομία βεβαίως μπορούμε να κάνουμε με πολλούς τρόπους γι’ αυτό ξεκινάμε από τα βασικά: Αν μένετε στα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορείτε να καθιερώσετε μια επίσκεψη στις κεντρικές αγορές για ψώνια της εβδομάδας.
Υπάρχουν όντως αρκετά χαμηλές τιμές – ιδίως στην ψαραγορά το μεσημέρι. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν γείτονα ή φίλο ή συνάδελφο στο γραφείο και να ψωνίζετε εκ περιτροπής.
Ας αρχίσουμε από τους οργανισμούς κοινής ωφελείας, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, νερό, κοινόχρηστα. Είναι σίγουρο ότι μεγάλη σπατάλη κάνουμε, όταν αφήνουμε τις συσκευές σε αναμονή, όταν έχουμε φώτα αναμμένα άσκοπα ή δεν χρησιμοποιούμε οικολογικούς λαμπτήρες.
Η βρύση μας σίγουρα “τρέχει” περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, ενώ χρησιμοποιούμε για πλάκα τα ποτήρια και τα πιάτα με το παραμικρό. Το καζανάκι μας θα έκανε αρκετή οικονομία αν είχε δύο σκάλες και το μπάνιο μας πολλές φορές μπορεί να αντικατασταθεί με ένα δροσιστικό ντους, που θα μας δώσει ευεξία και λιγότερη σπατάλη σε νερό και ρεύμα.
Η τηλεόραση δεν υπάρχει λόγος να είναι αναμμένη όταν δεν την παρακολουθεί κανείς. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η επικοινωνία μας μέσω τηλεφώνου. Τα κινητά μάς επέτρεψαν να μιλάμε ότι ώρα θέλουμε, με όποιον θέλουμε, για ότι θέλουμε. Οι περισσότεροι το παρακάνουμε γιατί είναι εύκολο στη χρήση, γιατί θυμηθήκαμε κάτι να πούμε, γιατί νιώθουμε μόνοι, γιατί πάντα κάποιος μπορεί να ακούσει τον “πόνο” μας, γιατί είναι μόδα, γιατί έτσι κάνουν όλοι. Και όμως δεν ήταν τόσο χάλια η ζωή μας όταν δεν τα είχαμε.
Λιγότερη χρήση πιο σύντομη και ουσιαστική επικοινωνία, θα έδειχνε σεβασμό στο πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτή τη ζωή όλοι μας, τον χρόνο. Μιας και ανέφερα το χρόνο και πολλοί όπως φαίνεται, θέλουν δεν θέλουν θα έχουν περισσότερο στη διάθεσή τους, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτόν.
Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ημέρας και δείτε πώς μπορεί να τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα προσθέτοντας 2 ώρες που θα τις ονομάσετε “Οι καλύτερες στιγμές μου”. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι δύο ώρες συνεχόμενες, αν όμως θα μπορούσε να γίνει θα ήταν καλύτερο. Ας δούμε τώρα τι θα σας άρεσε να κάνετε και θα μπορούσατε να το βάλετε στο δίωρο. Μερικές ιδέες είναι:
1.Mια εικοσάλεπτη άσκηση χαλάρωσης και διαλογισμού.
2.Ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα γυμναστικής οργανωμένο (με όργανα-βάρη-συγκεκριμένες ασκήσεις, αερόμπικ, τάϊ τσι, γιόγκα).
3.Ένα εικοσάλεπτο διάβασμα βιβλίων που θα μπορούσαν να σας κάνουν καλύτερο σε οτιδήποτε σας αρέσει.
4.Ένα εικοσάλεπτο να ασχοληθείτε με ένα χόμπι σας, όπως να θέλετε να γράψετε κάτι, να θέλετε να φτιάξετε κάτι, να θέλετε να ζωγραφίσετε κάτι.
5.Ένα εικοσάλεπτο να σκεφτείτε ποια περιοριστικά πιστεύω σας εμποδίζουν να έχετε περισσότερη αφθονία, χαρά, δημιουργικότητα, ευτυχία, υγεία κ.α. στη ζωή σας. Να ξέρετε ότι σε όποιον τομέα τα καταφέρνετε λιγότερο δεν σας λείπει η ικανότητα αλλά η πίστη γι’ αυτήν. Να ξέρετε ακόμη ότι οι ατυχίες, δηλαδή τα γεγονότα με αρνητική ή περιορισμένη εξέλιξη που συμβαίνουν στη ζωή μας ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο, δεν είναι τυχαία. Μάλλον, για να μην πώ σχεδόν σίγουρα, τα προκαλούμε.
6.Σκεφτείτε για άλλα είκοσι λεπτά τι είναι σημαντικό για σας, την οικογένειά σας και τους άλλους. Δείτε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε να γίνει η ζωή τους καλύτερη. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε κάτι στους άλλους που δεν το χρειάζονται. Αν τους είσαστε χρήσιμος με οποιοδήποτε τρόπο θα σας αναζητήσουν εκείνοι.
Τα 6 εικοσάλεπτα που εγώ προτείνω είναι ενδεικτικά, θα μπορούσατε να τα σχεδιάσετε και διαφορετικά. Για παράδειγμα θα μπορούσε το 5 και το 6 να συγχωνευθούν και να προσθέσετε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας η να αυξήσετε τον χρόνο για σπορ.Θα εκπλαγείτε αν εφαρμόσετε αυτό το 2ωρο πρόγραμμα για μια εβδομάτα μετα αποτελέσματα που θα έχετε όσον αφορά τα συναισθήματά σας. Θα νιώσετε τόσο όμορφα κάθε μέρα μόλις τελειώνει το δίωρό σας, που θα θελήσετε να το αυξήσετε.
Μην το κάνετε τουλάχιστον στην αρχή. Περάστε το σαν πρόγραμμα στην καθημερινοητά σας και επωφληθείτε από το σχεδιασμό σας. Να θυμάστε ότι τα σχέδια όταν δεν γίνονται πράξεις παραμένουν σχέδια και βοηθούν κάποιον άλλον να τα αντιληφθεί όταν συντονιστεί στο ίδιο επίπεδο πληρφοριών που συντονιστήκατε κι εσείς για να τα φτιάξετε.
ΔΡΑΣΗ λοιπόν, αυτή είναι η επόμενη κίνηση. Αλλά μη βιαστείτε. Απολαύστε το δίωρό σας για λίγο καιρό. Δείξτε στο μυαλό σας ότι εσείς είστε το αφεντικό και πειθαρχήστε να τα κρατήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου