Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

2021: Στοχεύστε μέσα στην εμβέλειά σας. Του Άρη Νότη


Είναι κοινή διαπίστωση με την είσοδο κάθε νέου χρόνου ότι πάρα πολλά από τα σχέδια που προγραμματίζουμε για τη νέα χρόνια τα εγκαταλείπουμε πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κάθε καινούργια χρονιά συνοδεύεται με ευχές, αισιοδοξία, αλλά και περισυλλογή και θέσπιση στόχων. Στόχων που πολλοί από αυτούς θα παραμείνουν στα χαρτιά ως ευσεβείς πόθοι.

Είναι κοινή διαπίστωση με την είσοδο κάθε νέου χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους ότι πάρα πολλά από τα σχέδια που προγραμματίζουμε για τη νέα χρόνια τα εγκαταλείπουμε πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια αιτία είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε τόσο μακριά, δηλαδή πέραν του πρότου μήνα και μια άλλη ότι βάζουμε προς επίτευξη μη ρεαλιστικούς στόχους. Δηλαδή στόχους που δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε και είναι εύκολο να τους απορρίψουμε όταν δεν επιτευχθούν.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Nα προγραμματίσουμε στόχους που βρίσκονται μέσα στην εμβέλειά μας, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Και καθώς προχωρούμε χρονικά χρειάζεται να επαναξιολογούμε τις αποφάσεις μας και να προσδιορίσουμε αν μπορούν να πραγματοποιηθούν ή όχι.

Χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο συνομιλίας με τον εαυτό μας για να δούμε αν αυτές οι αποφάσεις πράγματι μας εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς και τι άλλες αποφάσεις μπορούμε να πάρουμε στη συνέχεια.

Χρειάζεται ακόμη να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί οι στόχοι αποσκοπούν να μας εξυπηρετήσουν πραγματικά, κι όχι να εκπληρώσουνε τις προσδοκίες άλλων για τι μας κάνει ευτυχισμένους. 

Ιδού μερικές ιδέες για τον επιτυχή σχεδιασμό των στόχων μας:

1. Βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις για την επίτευξη μεγάλων στόχων.

Η έναρξη της χρονιάς με την διατύπωση ότι πρόκειται να επιτύχουμε έναν ακαθόριστο ή μη μετρήσιμο στόχο, θα κάνει τον στόχο αυτό να δίνει την αίσθηση του ανέφικτου. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι λέτε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι η χρονιά που πρόκειται να γράψετε ένα βιβλίο. Ίσως φτάσετε να περάσετε ολόκληρο το χρόνο φοβούμενοι ακόμη και να το αρχίσετε καν. Γιατί; Λόγω της αίσθησης ότι αν δεν το τελειώσετε, δεν θα έχετε επιτύχει το στόχο.

Αντ' αυτού, προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας ότι θα γράφετε ένα κεφάλαιο κάθε μήνα γι' αυτό το έτος. Ή γραφτείτε στο σεμινάριο ενός συγγραφέα για να τελειοποιήσετε τις ιδέες σας μαζί με άλλους.  

Εάν υπάρχει ένα μεγάλο επερχόμενο γεγονός στη ζωή σας που απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα των κύριων σημείων του, ώστε να συνεχίσετε να προοδεύετε.  

Αν δεν μπορείτε να το συνεχίσετε, αποταθείτε στη βοήθεια άλλων για να βεβαιωθείτε ότι όλα θα γίνουν στους σωστούς χρόνους.

2. Προσωπική ανάπτυξη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε στον εαυτό σας μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του τρόπου ζωής μου;
  • Πόσο σταθερή είναι η ψυχική υγεία και η σωματική μου ευεξία;
  • Βρίσκω την επαγγελματική μου ζωή να εκπληρώνει την αποστολή μου; 

Δεν χρειάζεται όλοι οι στόχοι μας να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένη ανταμοιβή ή σε οικονομικό όφελος. Η αξιολόγηση άλλων τομέων της ζωής μας που θα μπορούσαν να λάβουν την προσοχή μας για να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο ικανοποιημένοι είναι μια αξιόλογη δραστηριότητα.
Η δέσμευση σε κοινοφελείς δράσεις, η υιοθέτηση μιας πνευματικής άσκησης ή μιας ρουτίνας γύμνασης στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μπορούν να μας ανταμείψουν με τους δικούς τους τρόπους.

Αφήστε τον εαυτό σας να θέσει στόχους που είναι διασκεδαστικοί και βοηθούν στη δημιουργία μακροχρόνιων, υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας. Οι καθημερινές πρακτικές, όπως το γράψιμο (π.χ. σε κάποιο ιστολόγιο), η ζωγραφική ή η χειροτεχνία, συμβάλλουν στην άμβλυνση του άγχους και είναι μια δημιουργική διέξοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να δώσουν στον εαυτό τους, μέσα στα πολυάσχολα ωράριά τους. 

Η εύρεση του χρόνου φαίνεται πολύ συχνά να αποτελεί εμπόδιο, αλλά είναι δυνατή. Για παράδειγμα, μια δέσμευση για καθημερινή γυμναστική θα επιμηκύνει τη ζωή σας και μπορεί να βελτιώσει τόσο τη διάθεσή σας όσο και τον ύπνο σας. 

3. Συνεχόμενη Επαγγελματική Εκπαίδευση 

Είναι πιθανό αυτή να είναι η χρονιά που θα επικεντρωθείτε στην προαγωγή που είχατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας για χρόνια. 

Θέστε στόχους Συγκεκριμένους, Μετρήσιμους, Εφικτούς, Ταιριαστούς, Χρονικά προσδιορισμένους (SMART= specific, measurable, attainable, relevant and time-bound) για να σας παρακινήσουν να προχωρήσετε προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους.
Εάν είναι δυνατόν, ορίστε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σας για να συζητήσετε την κατεύθυνση που βλέπετε να εξελίσσεται η εταιρεία και η εργασία σας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να φτάσετε εκεί. 

Η συνέχιση της εκπαίδευσής σας στο επαγγελματικό σας πεδίο είναι ένας τρόπος για να κάνετε τον εαυτό σας πιο ανταγωνιστικό. Εξασφαλίζει επίσης την εμπειρία της συνέχειας της εργασίας σας μέσα στον τρέχοντα ρόλο σας. 

Η απόκτηση πρόσθετης εκπαίδευσης μπορεί να ανοίξει ένα νέο πεδίο ευκαιριών και ενισχύσεων για τη διεύρυνση των επιλογών στη σταδιοδρομία σας.

4. Θέστε στόχους σε ετήσια βάση 

Μπορείτε ακόμα να ορίσετε στόχους μετά το τέλος του πρώτου μήνα και για ολόκληρο το έτος,

Κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις προτροπής για να βοηθηθείτε στην εστίαση στόχων που μπορούν να προσθέσουν αξία στη ζωή σας.

Μην φορτώνετε με αδικαιολόγητο άγχος τον εαυτό σας, θέτωντας στόχους ανέφικτους. Γράψτε ρεαλιστικούς στόχους και χαρείτε τον έλεγχο τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
----------------------------------------
O Άρης Νότης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της ιστοεφημερίδας ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, κλινικός υπνοθεραπευτής, νευρογλωσσικός προγραμματιστής και συγγραφέας.   Eπιστροφή

1 σχόλιο:

  1. Χαίρε Άρη, νομίζω πως ένα ακόμα ωραίο τσιμπούσι με μουσικούλα τούτη τη φορά είναι 100% μέσα στην εμβέλειά μας. Μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή