Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Γιαούρτι: Νόστιμο και Υγιεινό. Της Μαρίνας Σεραφειμίδου

Αποτέλεσμα εικόνας για yogurt
Οι ...χίλιες και μια χρήσεις του ευρέως γνωστού τροφίμου, με θετική επίδραση σε υγεία και  ομορφιά. 

 Το γιαούρτι περιλαμβάνεται συχνά στη λίστα των υγιεινών τροφίμων και... δικαίως!

Διότι, εκτός από θρεπτικό, είναι και πολυδιάστατο! Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και καλίου. Παρέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, βιταμίνες Α, C, Β12, D, νιασίνη, φώσφορο, μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες.

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, με όξινο άρωμα και συμπυκνωμένο με τη δράση συγκεκριμένων καλλιεργειών. Το γαλακτικό οξύ που παράγεται από την καλλιέργεια πήζει την πρωτεΐνη του γάλακτος, προκαλεί δηλαδή την πάχυνση του γάλακτος (στην οποία οφείλεται η ελαφρώς ξινή γεύση του).

Οι εναρκτήριες καλλιέργειες ή προβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί το γιαούρτι στα λατινικά ονομάζονται Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Μερικές κοινές ονομασίες προβιοτικών είναι οι casei και bifidus.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωρα να λαμψειςΑυτά τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί στον οργανισμό μας η ισορροπία των βακτηρίων που είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας μιας ασθένειας, ενώ μπορούν ακόμη να μειώσουν το έκζεμα στα μωρά.

Η επιπλέον πρωτεΐνη που περιέχει καθιστά το ελληνικό γιαούρτι ένα καλό σνακ για τους νέους αθλητές ή τους ηλικιωμένους που προσπαθούν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών. Είναι επίσης σημαντική πηγή ασβεστίου.

Τι γίνεται με τη δυσανεξία;

Κι όμως! Ακόμα και άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαύσουν το γιαούρτι, καθώς περιέχει μικρότερες ποσότητες λακτόζης από το γάλα (η λακτόζη στο γιαούρτι μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ από τις βακτηριακές καλλιέργειες).

Επίσης, γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Στην ομορφιά

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που θρέφουν και αναζωογονούν το αφυδατωμένο δέρμα.

Επιπλέον, αποτελεί ένα πολύ καλό προϊόν για να αντιμετωπίσετε την ακμή με φυσικό τρόπο, καθώς περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Σε περιπτώσεις ακμής, χρησιμοποιήστε μάσκες προσώπου με γιαούρτι για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά σπυράκια. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του γιαουρτιού στο δέρμα οφείλονται στα ακόλουθα συστατικά του:

Βιταμίνη Β2: Ενυδατώνει το δέρμα, καθώς το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη Β12: Θεραπεύει το τραχύ, ανώμαλο δέρμα. Έχει ιδιότητες λεύκανσης της επιδερμίδας, είναι χρήσιμη σε δέρμα με δυσχρωμίες και σημάδια ακμής.

Βιταμίνη Β5: Χαρίζει λάμψη στο θαμπό δέρμα και απαλύνει τα σημάδια της ακμής, καθιστώντας τα λιγότερο ορατά.

Ασβέστιο: Συνθέτει το ανώτατο στρώμα του δέρματος. Θεραπεύει το ξηρό δέρμα.

Γαλακτικό οξύ: Ενυδατώνει και θρέφει το ξηρό δέρμα. Διατηρεί την ενυδάτωση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, και το ανανεώνει.

Ψευδάργυρος: Επιβραδύνει τη γήρανση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν τις ρυτίδες κλέβοντας το οξυγόνο από τα υγιή κύτταρα του δέρματος.

Συνταγές υγείας και ομορφιάς

Άντιρυτιδική μάσκα με γιαούρτι 

Μία εύκολη μάσκα, με μόνο τρία συστατικά, που χαρίζει λάμψη στο πρόσωπο και απαλύνει λεπτές γραμμές και σημάδια γήρανσης.

Υλικά
-1 κουταλιά γιαούρτι,
-1 κουταλάκι μέλι,
-1 κουταλάκι βρόμη

Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε καλά. Εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα στο πρόσωπό σας – με τις άκρες των δαχτύλων.

Αφήστε τη μάσκα για 15 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύνετε απαλά το πρόσωπό σας με χλιαρό προς ζεστό νερό.

Τέλος, πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο κρύο νερό, για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Στεγνώστε με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.

Λευκαντική μάσκα με γιαούρτι και φράουλες 

Μία απολύτως φυσική μάσκα που φωτίζει το χρώμα του προσώπου, απαλύνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε σκούρα σημάδια.

Υλικά
 

-2 πολύ ώριμες φράουλες,
-1 κουταλάκι μέλι,
-1 κουταλάκι γιαούρτι

Σε ένα μικρό μπολ, λιώστε τις φράουλες με ένα πιρούνι.

Προσθέστε το μέλι και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Με καθαρά δάχτυλα, εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα του μείγματος σε καθαρό πρόσωπο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αφήστε τη μάσκα για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να στεγνώσει.

Στη συνέχεια, τρίψτε την απαλά με ζεστό νερό ώστε να την αφαιρέσετε. Στο τέλος, πλύνετε το πρόσωπό σας με λίγο κρύο νερό, για να κλείσετε τους πόρους του δέρματος. Στεγνώστε με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα.

Γρήγορο και θρεπτικό πρωινό 

Σε ένα μπολ, λιώστε μια μπανάνα και αναμείξτε τη με 4 κουταλιές βρόμη και προσθέστε λίγο κεφίρ ή γιαούρτι, για φυσική πηγή πρωτεϊνών και προβιοτικών.

Είναι ιδανικό και για απογευματινό.

Φασόλια ξερά στον φούρνο 

Υλικά
-1/2 κιλό διάφορα φασόλια ξερά (διάφορα χρώματα, ίδιο μέγεθος),
-1 συσκευασία ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη,
-2 ξερά κρεμμύδια σε ψιλές φετούλες,
-3-4 καρότα σε κομμάτια (όχι πολύ λεπτά),
-1 φλιτζάνι λάδι,
-1 κουταλιά ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σόδα μαγειρικής, λίγο κατίκι Δομοκού (προαιρετικά) ή στραγγιστό γιαούρτι.

Βάλτε τα φασόλια αποβραδίς να μουλιάσουν σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει καλά. Προσθέστε 1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής (εκτός αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε σε χύτρα).

Το πρωί σουρώστε τα καλά και βάλτε τα σε κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το μισό λάδι. Ανακατέψτε και συμπληρώστε με νερό ώσπου να σκεπαστούν.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά περίπου στο μισό και σκεπάστε. Αφήστε να βράσουν για περίπου 2 ώρες (ανάλογα και με το πόσο βραστερά είναι), χωρίς να τα αφήσετε να λιώσουν.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C. Μεταφέρετε τα φασόλια σε πυρέξ και προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Ανακατέψτε και αφήστε τα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε, αν θέλετε, με μία κουταλιά κατίκι ή στραγγιστό γιαούρτι.
---------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου