Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Φοίβος Νικολαϊδης: Απομακρύνεται το πρότυπο του μαζικού τουρισμού. Συνέντευξη στον Άρη Νότη

Σήμερα, εάν ένας ξένος ενδιαφερθεί για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, θα απογοητευθεί όταν μάθει ότι η μόνη σύνδεση που υπάρχει είναι μεταξύ Τουρκίας και των κατεχομένων εδαφών μας, με όποιες πολιτικές και ναυτιλιακές επιπτώσεις ή και επιπλοκές αυτό συνεπάγεται. 

Ο Φοίβος Νικολαϊδης είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος. Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας, ιστολόγος (blogger), ταξιδευτής, δημοσιογράφος τουριστικών, και όχι μόνο, θεμάτων, θεατρικός συγγραφέας και πολλά άλλα. Στη συνέντευξη αυτή μας συστήνεται ως Πρόεδρος μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην τόνωση και ευρύτερη εμπόεδωση της τουριστικής συνείδησης.

1. Ένας γνώριμος της «Προσωπικής Ευεξίας» είναι ο Φοίβος Νικολαΐδης. H προηγούμενη συνέντευξη που είχαμε κάνει αφορούσε το ιστολόγιό (blog) του «Taxidiaris»: https://taxidiaris.blogspot.com/ . Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με ένα θέμα διόλου άσχετο. Που αφορά τον τουρισμό και τα ταξίδια μέσα από μια πιο οργανωμένη βάση. Μίλησέ μου Φοίβο μου για το νέο σου εγχείρημα. 

-Το νέο εγχείρημα γίνεται μέσα από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού που ιδρύθηκε το 1978 από μια εκλεκτή ομάδα συγγραφέων και δημοσιογράφων με ειδικά ενδιαφέροντα στα ταξιδιωτικά και τουριστικά θέματα. 

Με τις νέες εξελίξεις και αλλαγές στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα ένας μικρός πυρήνας μελών με ορισμένα νέα δραστήρια μέλη προσπάθησαν το 2020 και πέτυχαν με επιτυχία την επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου ο οποίος είχε αδρανήσει. 

Κυριότεροι σκοποί του Συνδέσμου μεταξύ άλλων είναι: Η ενασχόληση με άρθρα και δημοσιεύσεις σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα σε θέματα που καλύπτουν τον ευρύτερο τουριστικό τομέα της χώρας όσο και διεθνώς. 

Η έμφαση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής γενικά σημασίας του Τουρισμού και η υποβοήθηση των προσπαθειών για τόνωση και ευρύτερη εμπέδωση της τουριστικής συνείδησης. 

Ο Σύνδεσμος μας είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού - World Federation of Travel Journalists and Writers (FIJET). Να σημειωθεί ότι η FIJET είναι εταιρικό μέλος της UNESCO και μέλος της United Nations World Tourism Organization (UNWTO). 

Με την εμπειρία τη γνώση αλλά και τις διασυνδέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό ο Σύνδεσμος συνεχίζει να δίνει το παρόν του σε διεθνή βήματα για προβολή της Κύπρου και φυσικά στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού. 


 2. Σύμφωνα με τα δελτία τύπου, ένας από τους κύριους στόχους σας είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες όπως Ελλάδα, Ισραήλ κ.λπ. Σε μια εποχή όπου η αεροπορική σύνδεση με τις μεγάλες μειώσεις στα αεροπορικά ναύλα, σε σχέση με παρελθούσες εποχές, καθιστούν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ασύμφορες για το πλατύ κοινό, με ποιο σκεπτικό εσείς επιμένετε σ΄ αυτό; 

-Ως Σύνδεσμος πιστεύουμε ότι η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας στον επιβατικό τομέα είναι μεγάλης σημασίας για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη σε πολλούς τομείς για την οικονομία αλλά και για το ταξιδιωτικό κοινό που θα έχει περισσότερες επιλογές είναι δεδομένα, όπως επίσης η εθνική, πολιτιστική και κοινωνική διάσταση του θέματος. 

 Η πατρίδα μας ως νησιωτική χώρα θα σταματήσει να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη στην οποία ανήκουμε. Δημιουργείται μια νέα δυναμική και εκτός των άλλων θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες συνεργασίες και προτάσεις με άλλες γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος , ώστε η Κύπρος να μην μειονεκτεί έναντι άλλων χωρών. 

Όταν ανοίξουν οι πύλες της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου με την Ελλάδα αυτό θα βοηθήσει ώστε η ναυτιλία μας που είναι ένας εθνικός πλούτος να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με εισερχόμενο τουρισμό και η Κύπρος σταδιακά θα καταστεί ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο στη Μεσόγειο. 

Σήμερα, εάν ένας ξένος ενδιαφερθεί για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, θα απογοητευθεί όταν μάθει ότι η μόνη σύνδεση που υπάρχει είναι μεταξύ Τουρκίας και των κατεχομένων εδαφών μας, με όποιες πολιτικές και ναυτιλιακές επιπτώσεις ή και επιπλοκές αυτό συνεπάγεται. 

Ο τουρισμός κρουαζιέρας συνήθως προσελκύει στο νηολόγιο για εγγραφή και γιοτ και σκάφη αναψυχής, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις δραστηριότητες στις μαρίνες. Οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αλλά και άλλους φορείς, δεν πρέπει εγκαταλειφθούν. 


 3. Πολλές αλλαγές αναμένονται με την εφαρμογή του safe pass. Πώς βλέπεις εσύ την επόμενη μέρα και τελικά το safe pass θα επιτρέψει ή θα αποτρέψει τον τουρισμό; 

-To safe pass δεν είναι κάτι που θα επιβάλει η χώρα μας μονομερώς. Όπως βλέπουμε υπάρχουν τα διεθνή πρότυπα και κανονισμοί που δύσκολα μια χώρα, ιδιαίτερα όπως η μικρή Κύπρος μπορεί να αγνοήσει. 

Από την άλλη είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος ταξιδιώτης στη μεγάλη του πλειοψηφία φοβάται να ταξιδέψει από τους κινδύνους του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου οι διάφορες διαδικασίες και τα νέα πρότυπα θα βοηθήσουν ώστε ο τουρισμός ν’ αρχίσει σιγά, σιγά να ανακάμπτει. 



 4. Στην Κύπρο ο ντόπιος τουρισμός ή ο εξωτερικός τουρισμός χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από τα ΜΜΕ; 

-Ένας τομέας ο οποίος ανέκαθεν επηρεάζει την πορεία του τουρισμού γενικά είναι αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που ασκούν τα ΜΜΕ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Κορωνοϊού, ο τουρισμός πλέον αλλάζει δραματικά και τα ΜΜΕ θα επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την πορεία του. Η σχέση του Τουρισμού με τα ΜΜΕ συνεχίζει να είναι υψίστης σημασίας. 

 Ο τρόπος με τον οποίον τα ΜΜΕ χειρίζονται τα θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό, αλλά και οι εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού με τον τρόπο που επικοινωνούν την εικόνα του προορισμού που προβάλλουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. 

Έτσι, τα προγράμματα επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων και προβολής αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση των ΜΜΕ, και ταυτόχρονα την ύπαρξη νέων μέσων επικοινωνίας και τεχνολογιών που προσφέρουν νέες δυνατότητες. Αυτό εξαναγκάζει την τουριστική βιομηχανία να επανεξετάσει και να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές επικοινωνίας της. 

Οι συνεχόμενες κρίσεις τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν την εξάρτηση του τουρισμού από τα ΜΜΕ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν νομίζω να χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα όταν μιλά η ίδια η ζωή. 

 5. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού στην Κύπρο δεν μιλάει καθόλου ελληνικά. Δεν θα έπρεπε να ήταν προϋπόθεση η ομιλία της τοπικής γλώσσας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ελληνόφωνο κοινό; 

-Αυτό φυσικά έχει να κάνει περισσότερο με τον εσωτερικό τουρισμό. Ανήκοντας στην ΕΕ είναι αδύνατο να αποκλειστούν εργαζόμενοι πολίτες της απλώς και μόνο γιατί δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. 

Οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν για παράδειγμα να δώσουν κίνητρα στο τομέα αυτό για εκμάθηση όχι μόνο της Ελληνικής γλώσσας. Ο ιδιωτικός τομέας επίσης γνωρίζει πολύ καλά πόσο επηρεάζει αυτό το στοιχείο τις εργασίες του ώστε να χειριστεί ανάλογα το θέμα. 

6. Το τουριστικό προϊόν των κατεχομένων είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το τουριστικό προϊόν των ελεύθερων περιοχών; 

-Ο τουρισμός στα κατεχόμενα βάσει στρατηγικού σχεδίου από την Άγκυρα με τα τουριστικά θέρετρα στη Βοκολίδα (Καρπασία), στο Πέντε Μίλι (Κερύνεια) και τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα κάθε χρόνο ενισχύεται όλο και περισσότερο. 

Ήδη υπάρχου πλέον οι εξειδικευμένοι τουριστικοί πράκτορες δικοί μας με τα κατεχόμενα που διοχετεύουν αφειδώς χιλιάδες τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα. Όταν και εφόσον κάποτε «νομιμοποιηθούν» οι τουριστικές εγκαταστάσεις εκεί, ο ανταγωνισμός τότε θα είναι αδυσώπητος. 

Το ψευδοκράτος ακολουθώντας τις πάγιες Τουρκικές πολιτικές τουρισμού επιχορηγεί ειδικά τουριστικά πακέτα σε ασύγκριτα χαμηλές τιμές, που τα αξιοποιούν ξένοι τουριστικοί πράκτορες. 

 Έχω την αίσθηση ότι κανένας επίσημος οργανισμός δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το φαινόμενο του «κατεχόμενου τουρισμού». Η δίψα του χρήματος από ορισμένα ντόπια συμφέροντα χτυπούν ανελέητα το δικό μας τουριστικό προϊόν. Όταν ίσως συνειδητοποιηθεί η άκρως αρνητική και θλιβερή κατάσταση τότε θα είναι αργά. 

Η Τουρκία σχεδιάζει εδώ και καιρό το άνοιγμα της κλειστής τουριστικής περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση και την ανάπτυξη της εκεί παραλιακής ζώνης. Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα είναι ο Δούρειος Ίππος που θα συνδέει τις δύο τουριστικές περιοχές της Αμμοχώστου με ότι αυτό συνεπάγεται... 


7. Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον του τουρισμού σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

-Ο τουρισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο, δυναμικό φαινόμενο μέσα από το οποίο αναπτύσσεται και εξαρτάται η οικονομία. Ο τουρισμός δεν είναι μια πρόσφατη δραστηριότητα αλλά εμφανίζεται από τα αρχαία κιόλας χρόνια και συνεχίζει ως τις μέρες μας. 

Φυσικά ο τουρισμός ως έννοια και πρακτική εμφανίστηκε πρόσφατα, τον 19ο αιώνα με τον «γύρο» (tour) που έκαναν στην Ιταλία οι γόνοι των Άγγλων ευγενών και αργότερα στην Ευρώπη οι εύποροι Αμερικάνοι. 

Ο σύγχρονος τουρισμός ως ετήσια συνήθεια της δυτικής μεσαίας τάξης πήρε τη συγκεκριμένη μορφή που ξέρουμε σήμερα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στις μέρες μας θα αρχίσει να αναπτύσσεται ένα νέο μοντέλο τουριστικής διαχείρισης. Το όλο τουριστικό μοντέλο θα αναθεωρείται και η διαφοροποίηση του προορισμού θα είναι καθοριστική. Το πρότυπο του μαζικού τουρισμού για παράδειγμα θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο και θα προβάλλονται πιο «πράσινες» και προσωποποιημένες επιλογές.

------------------------------------


Ο Φοίβος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Λευκωσία. Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Φούλπραϊτ έκανε μετεκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με παράλληλη θήτευση στη
Σχολή ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα των ΗΠΑ.

Έχει γράψει δυο βιβλία των οποίων οι εκδόσεις τους εξαντλήθηκαν. Το ένα
κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Κ. Επιφανίου (Βιβλ. ΕΛΛΑΣ).
Έγραψε επίσης δυο θεατρικά έργα.

Αρθρογράφος και συνεργάτης κατά καιρούς εφημερίδων και περιοδικών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει μελέτες, αναλύσεις και άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα της δημόσιας ζωής.

Έτυχε διακρίσεων σε διάφορους διαγωνισμούς με δεύτερο πανελλήνιο βραβείο στην έκθεση ιδεών.

Ιδρυτικό μέλος διαφόρων ιδρυμάτων και σωματείων όπως η ‘Ένωση Νέων Επιστημόνων Κύπρου’, ‘Κυπριακό Κέντρο Μελετών’, ‘Κυπροφινλανδικός Σύνδεσμος Φιλίας’ κι άλλων.

Διοικητικό μέλος κατά καιρούς διαφόρων συνδέσμων, οργανώσεων, μη κυβερνητικών και δημόσιων οργανισμών όπως το ΡΙΚ.

Είναι πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου