Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Οι 7 κύριες διαφορές μεταξύ προσωπικής και διαδικτυακής υπνοθεραπείας. Του Χαράλαμπου Σολέα

Αν αναρωτιέστε για εξ αποστάσεως θεραπεία, πώς λειτουργεί και εάν θα είναι αποτελεσματική στην επίλυση των προβλημάτων σας, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε. 

Το γεγονός είναι ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι εδώ για να μείνει. Παρόλο που υπάρχει λόγος αισιοδοξίας ότι κάποιο είδος κανονικότητας θα επιστρέψει μετά την πανδημία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος παροχής συμβουλευτικής και υπνοθεραπείας έχει υποστεί σεισμική αλλαγή.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, ένας μεγάλος αριθμός συνεδριών θεραπείας μου γίνονται εξ αποστάσεως. Υποψιάζομαι ότι αυτό θα συνεχιστεί και μετά το Covid. Σε αυτό το άρθρο, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μία από τις βασικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε εάν αναρωτιέστε για υπνοθεραπεία εξ αποστάσεως: «Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ προσωπικών και διαδικτυακών συνεδριών;» 

Ίσως αναρωτιέστε εάν η ύπνωση μπορεί να γίνει ακόμη και από απόσταση. Η εμπειρία μου είναι ότι η εξ' αποστάσεως θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με το να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο. Η ύπνωση και άλλοι τρόποι, όπως οι τεχνικές NLP (Νεύρογλωσσικού Προγραμματισμού) λειτουργούν επίσης. 

Μόλις αναπτύξουμε μια καλή σχέση, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε ότι είναι καθόλου εξ αποστάσεως. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι, να κωλύσετε κυκλοφορία, να προσπαθήσετε να βρείτε κάπου να παρκάρετε ή να οδηγήσετε μεγάλες αποστάσεις. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς είναι πολύ διακριτικό και βολικό. 

Έχω πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες συνεδρίες εξ αποστάσεως και μπορώ να αποδείξω ότι είναι πιθανό για τους πελάτες να σημειώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο χρησιμοποιώντας διαδικτυακές συνεδρίες, όπως και για τους πελάτες που παρακολουθούν συνεδρίες προσωπικής θεραπείας. 

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω αμέσως ότι… οποιοσδήποτε πιστοποιημένος υπνοθεραπευτής (απόφοιτος του Soleas Academy) είναι αρκετά προσαρμόσιμος και ικανός να προσφέρει θεραπεία τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά. Αλλά σίγουρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο. Ας μάθουμε ποιες είναι αυτές. 

Πώς η πρόσωπο με πρόσωπο και η διαδικτυακή υπνοθεραπεία είναι διαφορετικές; 

Οι πελάτες μου μού λένε ότι λαμβάνουν τα ίδια οφέλη από τις διαδικτυακές συνεδρίες που θα έβλεπαν αυτοπροσώπως. Αυτό υποστηρίζεται από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο. (Δείτε σημειώσεις παρακάτω) Αυτά είναι καλά νέα. 

Αλλά ας δούμε τώρα αυτό που έχω ονομάσει τις 7 βασικές διαφορές μεταξύ προσωπικής και διαδικτυακής υπνοθεραπείας. 

1. Γλώσσα σώματος Ένα από τα πράγματα που όλοι οι καλοί θεραπευτές αναζητούν είναι η ασυνείδητη επικοινωνία, γνωστή ως σήματα γλώσσας του σώματος. Το σώμα σας επικοινωνεί πολύ στη συμβουλευτική και την υπνοθεραπεία, από τη στιγμή που φτάνετε μέχρι τη στιγμή που θα φύγετε από το γραφείο. Ωστόσο, με τις διαδικτυακές συνεδρίες, ο θεραπευτής θα μπορεί να βλέπει μόνο το πρόσωπο και το άνω μέρος του σώματός σας στην οθόνη – εκτός αν κάθεστε αρκετά μακριά. 

Το πρόβλημα είναι ότι, αν καθίσετε πολύ μακριά από την οθόνη, ο θεραπευτής δεν θα μπορεί να δει λεπτές ενδείξεις του προσώπου, όπως ένα μικρό δάκρυ κατά τη συζήτηση συναισθηματικών ζητημάτων (αυτά είναι τα πράγματα που αναζητούν οι θεραπευτές!). Ωστόσο, σε περισσότερες από εκατό διαδικτυακές συνεδρίες που έχω κάνει τώρα από τον Μάρτιο, αυτό αποδείχθηκε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα. Όσο μπορώ να δω το πρόσωπο και το άνω μέρος του σώματός σας, αυτό είναι αρκετό. Το θέμα είναι ότι η διαδικτυακή υπνοθεραπεία μπορεί να είναι ακόμη πιο υπνωτική από τις προσωπικές συνεδρίες. 

Εστιάζοντας στην οθόνη, η προσοχή σας περιορίζεται μόνο στην όραση και στον ήχο, στην όψη του προσώπου του θεραπευτή και στον ήχο της φωνής του. Γι ‘αυτό πιστεύω ότι όλοι οι σύμβουλοι και οι υπνοθεραπευτές πρέπει να γνωρίζουν πόσο εύκολο και φυσικό είναι να μπαίνουν οι πελάτες σε έκσταση – ειδικά σε εξ αποστάσεως συνεδρίες! 

2. Χωρίς φυσική αφή Κατά τη διάρκεια προσωπικών συνεδριών, είναι αρκετά κοινό για έναν υπνοθεραπευτή ή έναν επαγγελματία του NLP να χρησιμοποιεί φυσική αγκύρωση, όπως να αγγίζετε τον βραχίονα, τον ώμο ή το χέρι σε συγκεκριμένες στιγμές για να ενισχύσετε καλά συναισθήματα. Αυτό προφανώς δεν είναι δυνατό στην διαδικτυακή υπνοθεραπεία. Ωστόσο, σε διαδικτυακές συνεδρίες μπορείτε να λάβετε οδηγίες από τον θεραπευτή πώς να το κάνετε μόνοι σας έτσι ώστε να μπορείτε να προκαλέσετε καλά συναισθήματα όποτε θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα. Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται φυσική αφή. 

3. Τεχνικά θέματα Όταν άρχισα να κάνω διαδικτυακές συνεδρίες πριν από πολλά χρόνια (πολύ πριν από το Covid-19) ήμουν λίγο επιφυλακτικός με τη χρήση ορισμένων υπνωτικών διαδικασιών μέσω μιας οθόνης. Η ερώτηση που μπορείτε να ρωτήσετε είναι: «Τι θα συμβεί αν είμαι υπνωτισμένος και χάσουμε τη σύνδεση στο Διαδίκτυο;» Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω … Τίποτα δεν θα συμβεί. Θα βγείτε από την κατάσταση ύπνωσης φυσικά, όπως φυσικά βγαίνετε από τις καθημερινές καταστάσεις όπως την ονειροπόληση. 

Παρόλο που η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης κατά καιρούς. Ωστόσο, όλοι οι καλοί θεραπευτές θα σας ενημερώσουν σχετικά με αυτήν την πιθανότητα – και πώς να το αντιμετωπίσετε – πριν κάνετε διαδικτυακή εργασία μαζί τους. Το θέμα είναι ότι ένας καλά εκπαιδευμένος, ικανός και επαγγελματίας υπνοθεραπευτής θα έχει στη διάθεσή του πρωτόκολλα για να διασφαλίζει την ασφάλειά σας ανά πάσα στιγμή, είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως. 

4. Εκτιμήσεις κινδύνου Όλες οι διαδικτυακές θεραπείες απαιτούν μια σημαντική αξιολόγηση κινδύνου εκ μέρους του θεραπευτή. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικτυακή θεραπεία δεν ταιριάζει σε όλους. Εάν έχετε ιστορικό αυτοτραυματισμών, αυτοκτονικών σκέψεων, βαθιάς κατάθλιψης ή έχετε διαγνωστεί με ψυχωτικές διαταραχές, τότε η διαδικτυακή υπνοθεραπεία ή, πράγματι, οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακής συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπεία, είναι πιθανώς πολύ επικίνδυνη. Για παράδειγμα, τι θα έκανε ο θεραπευτής εάν ένας πελάτης άρχιζε να κάνει κακό του εαυτού του στην οθόνη ή να απειλεί με αυτοκτονία; 

Η διαδικτυακή υπνοθεραπεία εγείρει έτσι πρακτικά ζητήματα ασφάλειας, καθώς και ηθικά ζητήματα και για το λόγο αυτό πρέπει να συμφωνηθεί μια ειδική φόρμα συγκατάθεσης για διαδικτυακή θεραπεία από εσάς και τον θεραπευτή πριν προχωρήσει η διαδικτυακή εργασία. 

5. Η διαδικτυακή θεραπεία σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ προσωπικής και διαδικτυακής υπνοθεραπείας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάτε πουθενά. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο και κόστος ταξιδιού. Όχι μόνο αυτό, αλλά η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από την προσωπική θεραπεία. Και, από την άνεση του σπιτιού σας, μπορεί να αισθάνεστε πιο ασφαλείς και χαλαροί παρά να βρίσκεστε στο γραφείο του θεραπευτή. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στη θεραπεία να προχωρήσει γρηγορότερα, επειδή, σε ένα οικείο περιβάλλον, θα αισθανθείτε αρκετά ασφαλείς για να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά χωρίς να χρειάζεται να βάλετε εμπόδια.

Στην πραγματικότητα, λόγω της απόστασης είστε πολύ σε θέση να «νιώθετε μόνοι σας». Και εάν πάσχετε από διαταραχή άγχους όπως κρίσεις πανικού ή αγοραφοβία όπου δεν είναι δυνατή η έξοδος από το σπίτι (προς το παρόν), η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα χωρίς να χρειαστεί να βγείτε έξω από την πόρτα σας. Όλα αυτά προϋποθέτουν, φυσικά, ότι το σπίτι σας είναι στην πραγματικότητα ένα ασφαλές περιβάλλον. 

Για πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Για να είναι αποτελεσματική η διαδικτυακή θεραπεία, πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχετε απόρρητο και ασφάλεια (τουλάχιστον για τη διάρκεια της συνεδρίας). Ίσως να αισθάνεστε πιο άνετα στο γραφείο του θεραπευτή, μακριά από την οικειότητα του σπιτιού, για αυτό οι προσωπικές συνεδρίες θα ήταν πιθανώς καλύτερες για εσάς. Αυτό είναι κάτι που θα συζητούσαμε εκ των προτέρων. 

6. Η διαδικτυακή θεραπεία προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό μιας συνεδρίας Τις προ-Covid ημέρες αν ήθελες να με δεις, έπρεπε να είσαι σε θέση να περιμένεις για ραντεβού (ανάλογα με το πρόγραμμά μου). Αλλά η πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεδριών σημαίνει ότι μπορώ να σας προσφέρω ραντεβού – συνήθως εντός 5 έως 7 ημερών από τη στιγμή που θα επικοινωνήσετε μαζί μου – Δευτέρα έως Παρασκευή. Εφ ‘όσον έχετε έναν ιδιωτικό χώρο, μια οθόνη με βιντεοκάμερα και μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε! 

7.Εμπιστευτικότητα Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για προσωπική όσο και για διαδικτυακή υπνοθεραπεία. Ωστόσο, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο εμπιστευτική από την παραδοσιακή θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο. Βλέπετε, μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας ή οι συνάδελφοί τους να γνωρίζουν ότι κάνουν θεραπεία. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, η διαδικτυακή υπνοθεραπεία σας προσφέρει το απόρρητο, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα που αναζητάτε. 

 Σημειώσεις: (1) Guided Internet-based vs. face-to-face cognitive behaviour therapy for psychiatric and somatic disorders: a systematic review and meta-analysis (2) A comprehensive review and a meta-analysis of the effectiveness of Internet-based psychotherapeutic interventions.
-------------------------------------------------------

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων NLP- Coaching, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου. Είναι συγγραφέας βιβλίων για ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη και προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρου, φαγητού, για ενδυνάμωση του εγώ, για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για ενδυνάμωση της μνήμης, για διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακού, μαθησιακού κ.α.), για εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, για βελτίωση σεξουαλικής ζωής, για απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα στο τηλ. 70005750 ή στο email hypnosis@soleas.eu ή στο http://www.soleas.eu/ Eπιστροφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου