Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

10 Υπερτροφές για Κρυολόγημα και Γρίπη (βίντεο). Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

garlic bulb, heads, and stalks
H φύση μάς προσφέρει ότι χρειαζόμαστε για τη διατήρηση της υγείας μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες του χειμώνα. Τι έχει προνοήσει λοιπόν για την ενίσχυσή μας κατά των ασθενειών; Mα αυτές τις υπερτροφές (μερικές) που θα χαλυβδώσουν την άμυνά μας.

Είναι χρήσιμο να ξέρουμε ποιες είναι οι κορυφαίες υπερτροφές για το κρυολόγημα και τη γρίπη που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του!

1. Σκόρδο: Καθημερινά (πιθανότατα σας δυσκολεύει, αλλά πραγματικά βοηθάει πολύ). Θα το προσθέσετε σε σάλτσες, μαγιονέζες και σε μαγειρευτά φαγητά.

2. Μούρα:
Γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Να αγοράζετε πάντα βιολογικά.

3. Ακτινίδια:
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2 την ημέρα.

4. Κουρκουμάς:
Δοκιμάστε να βάζετε ένα κοφτό κουταλάκι σε ζεστό γάλα ή τσάι.

5. Τζίντζερ:
Μόλις ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ μαζί με λεμόνι σε ζεστό νερό και πιείτε το κάθε πρωί.
Αποτέλεσμα εικόνας για ωρα να λαμψεις
6. Σπόροι κολοκύθας:
Είναι πολύ καλό να τους τρώτε ανάλατους, διότι περιέχουν ψευδάργυρο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Χυμός βατόμουρου (κράνμπερι):
Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα με τις τονωτικές του βιταμίνες και ιδιότητες. Πρέπει όμως να τον πίνετε χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

8. Ρίγανη:
Περιέχει ενώσεις κατά των ιώσεων.

9. Μέλι:
Αν έχετε πόνο στο λαιμό, λίγο ζεστό νερό, λεμόνι, τζίντζερ και μέλι θα κάνει θαύματα.

10. Κρεμμύδια:
Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν ωμά, φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε ως βάση για όλα τα βραστά, τις σούπες και τις σάλτσες των ζυμαρικών, ειδικά τους μήνες του χειμώνα.

Άφέψημα για βραχνάδα και λαρυγγίτιδα (για γαργάρες) 

Υλικά:
  • 1 κουταλάκι φασκόμηλο αποξηραμένο,
  • 1 κουταλάκι μηλόξιδο 


Βράστε 1 φλιτζάνι νερό, ρίξτε το βότανο στο βραστό νερό και αφήστε το για 15 λεπτά. Σουρώστε καλά και προσθέστε το μηλόξιδο. Αφήστε να κρυώσει αρκετά και κάντε γαργάρες.

Αφέψημα για κρυολογήματα 

Υλικά: 

  • 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, 
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή 1 ξυλάκι 


Σιγοβράστε τα δύο υλικά σε 1,5 φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Σουρώστε και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο μέλι και πιείτε το χλιαρό.

Σιρόπι για το βήχα 1 

 Υλικά: 

  • 1 λίτρο φιλτραρισμένου νερού, 
  • 1/4 φλιτζανιού τζίντζερ φρεσκοτριμμένο, 
  • 1/4 φλιτζανιού άνθη χαμομηλιού (αποξηραμένα), 
  • 1/4 φλιτζανιού άνθη Αλθαίας ή ρίζες, 
  • 1 κουταλιά κανέλα, 
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού, 
  • 1 φλιτζάνι μέλι Ρίξτε σε βραστό νερό τα τρία πρώτα βότανα. 


Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε με καπάκι για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να μείνει το μισό νερό. Κατεβάστε και ρίξτε την κανέλα, ανακατέψτε και σουρώστε καλά.

Στο τέλος προσθέστε το μέλι και το λεμόνι. Ανακατέψτε ξανά και φυλάξτε το σιρόπι σε καθαρό μπουκάλι.

Δίνετε 1 κουταλάκι σε παιδιά και 1 κουταλιά σε ενήλικες.

Σιρόπι για το βήχα 2 

Υλικά:
  • 1 1/2 κουταλιά ξύσμα λεμονιού (από 2-3 λεμόνια), 
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, 
  • 1/4 φλιτζανιού τζίντζερ ψιλοκομμένο ή 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, 
  • 1 φλιτζάνι νερό, 
  • 1 φλιτζάνι μέλι 

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το ξύσμα, το τζίντζερ και το νερό. Αφήστε το μείγμα να πάρει μία βράση και σιγοβράστε για ακόμη 5 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το 10 λεπτά να κρυώσει λίγο.

Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, ανακατέψτε και σουρώστε. Σε αυτό το «τσάι» ρίξτε 1 φλιτζάνι μέλι και ανακατέψτε να διαλυθεί καλά. Βάλτε το σε καθαρό αεροστεγές βάζο. Διατηρείται στο ψυγείο για 1-2 μήνες.

Δοσολογία: Για παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, χρησιμοποιήστε 1/2 με 1 κουταλάκι κάθε 2 με 3 ώρες. Για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλάκια κάθε 2 ώρες. Για παιδιά 12 ετών και άνω και ενήλικες, χρησιμοποιήστε 1-2 κουταλιές κάθε 4 ώρες.

 Προσοχή: Να θυμάστε ότι το μέλι συνιστάται για τα παιδιά μετά την ηλικία του ενός έτους.


---------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου