Πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι το να μιλάει κάποιος μπροστά σε άλλους ανθρώπους; H απάντηση εκπλήσσει...
Υπάρχει μια παλιά μελέτη που είχε ως αποτέλεσμα ότι «το να μιλάει κάποιος μπροστά στους άλλους» είναι το δεύτερο πιο τρομακτικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος στη ζωή του.
Αν είναι το δεύτερο, τότε ποιο είναι το πρώτο; Κάποιοι λένε ο θάνατος και άλλοι λένε το να καούν ζωντανοί. Γιατί το να μιλήσει κάποιος μπροστά σε κοινό είναι σχεδόν εξίσου τρομακτικό με τον θάνατο από φωτιά;
Κάποιος δύσκολα μπορεί να φανταστεί να στέκεται μπροστά σε ένα ακροατήριο χωρίς να αισθάνεται το λαιμό του να στεγνώνει, τα γόνατα του να εξασθενούν και να τρέμουν και ένα κόμπο στο στομάχι.
Είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο ή σε μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ο φόβος της σκηνής μπορεί να σταματήσει κάποιον προσωρινά και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Για πολλούς, η ίδια η σκέψη να πουν το όνομά τους σε μια ομάδα ή να κάνουν μια σύντομη ανακοίνωση είναι τόσο αγχωτική ώστε να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφύγουν να βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο φόβος της ομιλίας μπροστά σε κοινό μπορεί να επηρεάσει τις συνήθεις και απαραίτητες δραστηριότητες κάποιων ανθρώπων σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν την εργασία που τους έχουν δοθεί.
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βιώνει φόβο μπροστά σε μια ομάδα, όταν όλων τους τα μάτια είναι πάνω τους, είναι τρομακτικό, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει το άγχος της ανάγκης να απαντήσουν «σωστά» από την πρώτη τάξη του δημοτικού στο σχολείο όταν έπρεπε να απαντούμε σωστά στις ερωτήσεις του δασκάλου, μπροστά σε όλους τους συνομηλίκους μας.
Απλά η ανάγκη του να κάνεις το σωστό, απαντώντας τις ερωτήσεις του δασκάλου ή ακόμα και των συμμαθητών, είναι συχνά αρκετό για να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν νευρικοί όταν είναι ως ενήλικοι πλέον «μπροστά» στους άλλους για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες της φοβίας μπροστά σε κοινό που μπορούν να αποτυπωθούν στους ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους: Καταπιεσμένο έντονο στρες που μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή παράλογου φόβου, για παράδειγμα, άνθρωποι σε μια θέση εργασίας όπου υπάρχει μεγάλη πίεση να πετύχουν ή στο σπίτι, όπου ένα μέλος της οικογένειας προσπαθεί σκληρά να ευχαριστήσει τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Οι αντιδράσεις ενός άλλου προσώπου που πρέπει να μιλήσει ενώπιον άλλων μπορεί να χρησιμεύσουν αθέλητα ως πρότυπο. Περισσότερες από μία αρνητικές εμπειρίες, πολλοί έχουν δημιουργήσει φόβο σε σημείο που και μόνο η σκέψη ότι θα βρεθούν σε μια κατάσταση που θα πρέπει να μιλήσουν μπροστά σε κοινό, μπορεί να προκαλέσει μια φοβική αντίδραση.
Μπορεί να εμπλέκεται ένα φαινομενικά άσχετο θέμα, στο οποίο η αδυναμία να μιλήσει ενώπιον κοινού χωρίς φόβο μπορεί να είναι σύμβολο της αδυναμίας να μιλήσει για τον εαυτό του σε άλλες καταστάσεις ζωής.
Η συνεχής γελοιοποίηση ή υποτίμηση ή η δυσαρέσκεια, ιδίως από τον έναν γονέα, μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου σε σημείο που πιστεύει ότι δεν αξίζει. Μια επώδυνη συναισθηματική εμπειρία στο παρελθόν μπορεί να προκαλέσει έναν παράλογο φόβο της ίδιας ή παρόμοιας κατάστασης είτε σε συνειδητό ή υποσυνείδητο επίπεδο.
Μπορεί να είναι μια από τις ποιο πάνω αιτίες, ένας συνδυασμός αιτιών ή και καμία από τις πάνω. Αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε γι ‘αυτό, ποιες είναι οι επιλογές και οι λύσεις που κάποιος με αυτό το πρόβλημα έχει. Το να ακούτε από τους άλλους «να το ξεπεράσεις» δεν λειτουργεί. Και, για πολλούς ανθρώπους, να το κάνουν πιο συχνά δεν μειώνει τον φόβο.
Ένας τέτοιος φόβος μπορεί να είναι αδύνατο να τον ξεκλειδώσετε ή ακόμα και να τον καταλάβετε. Ωστόσο, ένας ικανός και σωστάεκπαιδευμένος Υπνοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση της πλειοψηφίας των φοβιών αυτών και να βοηθήσει τον πελάτη του να τους απελευθερώσει για πάντα.
Η εργασία στο υποσυνείδητο επίπεδο, όπου ο φόβος έχει «γαντζωθεί», είναι ο πιο αποτελεσματικός και γρηγορότερος τρόπος για να βοηθηθεί κάποιος από οποιοδήποτε φόβο. Η ύπνωση μπορεί να κάνει ότι η θέληση από μόνη της δεν μπορεί.
Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επιτύχει τη χαλαρή, εστιασμένη και δεκτική κατάσταση του νου που είναι απαραίτητη για να αλλάξει ο αρνητικός προγραμματισμός που βρίσκεται στα επίπεδα του νου που ονομάζουμε «ασυνείδητο» ή «υποσυνείδητο» εαυτό.
Το πρόβλημα με την υπερπήδηση του φόβου είναι ότι το συνειδητό μυαλό μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες για να το υποστηρίξει. Μπορεί να υποστηρίξει, λανθασμένα, ότι ο φόβος είναι ένα πραγματικό πράγμα και ότι κάποιος είναι αδύνατο να αλλάξει.
Αλλά με τις έμμεσες υποβολές της υπνοθεραπείας ο Υπνοθεραπευτής κάνει μια «πορεία» γύρω από τις αντιρρήσεις του συνειδητού μυαλού. Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης είναι πιο δεκτικός στις χρήσιμες προτάσεις και στην πρόσβαση στους δικούς του εσωτερικούς πόρους.
Συχνά ο Υπνοθεραπευτής δίνει μόνο προτάσεις που ηρεμούν ένα άτομο και ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση στην εκτέλεση καταστάσεων και πολλές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται για να βοηθήσει να κατακτήσει αυτόν τον φόβο.
Με τον «επαναπρογραμματισμό» του υποσυνείδητου μυαλού, ο φόβος της σκηνής μπορεί να παραμείνει στην άκρη και ο πελάτης ελευθερώνεται να «βγει στο προσκήνιο» με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Αυτό που νομίζετε ότι μπορείτε τώρα να κάνετε, αντί για αυτό που κάνατε πριν. Επίσης, ένας εκπαιδευμένος Υπνοθεραπευτής μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για να βοηθήσει ένα άτομο να εντοπίσει το συγκεκριμένο γεγονός ή πρόσωπο που προκάλεσε τον φόβο και να κόψει τους συναισθηματικούς δεσμούς του.
Σε ένα υπνωτισμένο στάδιο σκέψης, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τον φόβο, το θεωρεί τώρα ως μια μη απειλητική εμπειρία. Μόλις αποκαλυφθεί ένας «δαίμονας», δεν έχει πλέον ισχύ. Το άγχος μειώνεται επειδή ο φόβος έχει βγει από το σκοτάδι του παρελθόντος, στο φως του παρόντος.
Η απελευθέρωση του φόβου και η απευαισθητοποίηση των αντιδράσεων φέρνει την ψυχή πίσω στην ισορροπία. Μόλις εργαστεί μέσα από το υποσυνείδητο μυαλό, το συνειδητό μυαλό μπορεί να το πάρει και να αποδεχθεί αυτή τη νέα «μνήμη».
Η ύπνωση είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατακτήσουν κάθε είδους φόβο και ανησυχία όχι μόνο τον φόβο της σκηνής.
--------------------------------------------------------
Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματισής και Ενεργειακός Θεραπευτής.
Προσφέρει θεραπείες από εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. Προσφέρει επίσης ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, εξάλειψη του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.) και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Διδάσκει αυτοϋπνωση, ενεργειακή θεραπεία Reiki. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικών Ερευνών Κύπρου. Το email του είναι hypnosis@soleas.eu Για περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.soleas.eu/
> > Eπιστροφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου