Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η Αλλαγή είναι Εξέλιξη και Ανάπτυξη

Παναγιώτης
Μεταξάτος
Οι άνθρωποι φοβούνται συνήθως την αλλαγή και ο λόγος είναι το άγνωστο. Δυσκολευόμαστε να αφήσουμε το γνώριμο ακόμη και όταν δεν μας ικανοποιεί. Το νέο έχει στοιχεία αβεβαιότητας, δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν το έχουμε βιώσει ακόμη.

Είμαστε επιφυλακτικοί
, διστακτικοί. Το μυαλό μας έρχεται σε αμυντική στάση για ό,τι πρόκειται να συναντήσει και αυτό μας εμποδίζει να κινηθούμε γρήγορα προς τη νέα κατεύθυνση.
Όταν καθυστερούμε και δεν παίρνουμε αποφάσεις μένουμε πίσω. Γιατί όταν δεν παίρνεις απόφαση έχεις πάρει απόφαση: Nα μην πάρεις απόφαση. Αυτό είναι απόφαση. Επειδή οι άλλοι προχωρούν δεν μένεις στάσιμος, μένεις πίσω.

Αν δεν αλλάξεις λοιπόν μένεις ο ίδιος. Θέλεις; H αλλαγή είναι ανάπτυξη. Για να το κατανοήσεις καλύτερα, αντέστρεψέ το. Μπορείς να φανταστείς να αναπτύσσεται κάτι χωρίς να αλλάζει; Γνωρίζεις κάτι που να μην αλλάζει και να μένει το ίδιο;
To μυστικό να νιώθεις ασφαλής δεν είναι στο να μην αλλάζεις, αλλά στη νοητική στάση που δημιουργείς ότι θα είσαι σε θέση να προσαρμόζεσαι κάθε φορά που χρειάζεται με τον καλύτερο τρόπο. Δηλαδή με άλλα λόγια να μάθεις να ζεις ανασφαλής.

Στη ζωή που ζούμε έχουμε μία ατομική πορεία και εξέλιξη, η οποία όμως είναι μέσα στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης συλλογικής πορείας που διαμορφώνεται από τις συνολικές πορείες και των άλλων.
Αυτό το ομαδικό, συλλογικό δείχνει τις τάσεις, το δρόμο, τα όρια μέσα στα οποία μπορείς να κινηθείς και να προσαρμόζεσαι για να μένεις μέσα στην ομάδα και να ακολουθείς την πορεία της και τις εξελίξεις που αυτή προκαλεί και διαμορφώνει.

Είναι απαραίτητο να σηκώνεις τα μάτια σου μερικές φορές από τη δική σου πορεία και να κοιτάς και να αφουγκράζεσαι την συνολική πορεία και να αυτορρυθμίζεσαι. Οι αλλαγές σήμερα γίνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Αν καθυστερήσεις κινδυνεύεις να μην προλάβεις. Η αλλαγή είναι τις περισσότερες φορές κάτι θετικό. Αλλά ακόμη και αν δεν δείχνει έτσι, πάντα έχεις τη δυνατότητα να την αλλάξεις. Σε συλλογικό επίπεδο τα πράγματα έχουν ως εξής:

1.Διαμορφώνεται ένα υπόδειγμα. Ένα υπόδειγμα είναι μία συνισταμένη επικρατουσών θεωριών για την πραγματικότητα. Το υπόδειγμα λειτουργεί σαν κανόνας (πλαίσιο) και γίνεται αποδεκτό από το σύνολο.
2.Εμφανίζονται εκτροπές και εξαιρέσεις που αμφισβητούν το υπόδειγμα.
3.Το υπόδειγμα τεντώνεται για να συμπεριλάβει όλες τις εξαιρέσεις με ολοκληρωματικές θεωρίες.
4.Οι εξαιρέσεις αυξάνονται τόσο, που αρχίζει να αμφισβητείται και το υπόδειγμα.
5.Αρχίζουν να εμφανίζονται προτάσεις για το νέο υπόδειγμα.
6.Οι υποστηρικτές του προηγούμενου υποδείγματος αντιδρούν και αρνούνται το νέο υπόδειγμα.
7.Το νέο υπόδειγμα επικρατεί και αντικαθιστά το προηγούμενο. Το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζονται πολλά υποσύνολα του υποδείγματος που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητά μας. Πολιτικό σύστημα, Ασφαλιστικό, Τραπεζικό, Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας, Περιβάλλοντος κ.α. είναι στην καθημερινή κριτική.

Το υπόδειγμα που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα ήταν ότι: O πλανήτης είναι ένα μέρος που πάνω του αναπτύχθηκε η ζωή. Ο άνθρωπος με την ξεχωριστή ευφυία του επικράτησε των άλλων μορφών της ζωής και έγινε διαχειριστής του πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια όμως πολλοί αμφισβήτησαν το υπόδειγμα αυτό με πρωτοπόρους τους James Lavlock και Ken Russel, την Σαχτούρη κ.α. και διατύπωσαν τη θεωρία του Ζωντανού Πλανήτη.

Ο άνθρωπος
είναι ένα μέρος του συστήματος και είναι υποχρεωμένος να ζήσει με αυτό. Να συμβιώσει και να συνεργαστεί και όχι να το διαφοροποιήσει. Το νέο υπόδειγμα αμφισβητήθηκε αλλά καθώς πλήθαιναν τα φαινόμενα που το υποστήριζαν έχει αρχίσει να επικρατεί στην αντίληψη πολλών, οι οποίοι ξεκίνησαν να προσαρμόζονται ήδη (βλέπε ταινία VTR).

Το κεντρικό
μήνυμα της ταινίας αυτής που αποτέλεσε την μεγαλύτερη κινηματογραφική επιτυχία όλων των εποχών ήταν ότι το περιβάλλον είναι ένα ενιαίο σύστημα. Οι αλλαγές έρχονται με γρήγορους ρυθμούς και έχουν να κάνουν με την αποδοχή της νέας αντίληψης και ό,τι αυτό θα σημαίνει για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου που θα εστιάζεται μάλλον στο σύνολο και λιγότερο στο άτομο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ   > Eπιστροφή
http://www.silva.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου