Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Νικήστε το Χρόνο και τα Σημάδια του Φυσικά. Της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου

Childhood Lead Poisoning Prevention Program -CLPPP
Όσο μεγαλώνουμε, παρουσιάζονται σκουρόχρωμα σημάδια στο πρόσωπο, τα χέρια και άλλα σημεία του σώματος. Υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσουμε, καθυστερώντας ή μειώνοντας την εμφάνισή τους; Ναι και μάλιστα τρόποι φυσικοί!

Η γήρανση είναι η κύρια, αλλά όχι η μόνη αιτία δημιουργίας αυτών των... ενοχλητικών σημαδιών. Πολύ συχνά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή και το σολάριουμ αποτελούν επιπλέον λόγους εμφάνισής τους και επιστημονικά αυτά τα σημάδια είναι η συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας μελανίνης σε ένα σημείο.

Γι αυτό, η αντηλιακή προστασία είναι η σημαντικότερη ασπίδα κατά των σκουρόχρωμων κηλίδων, αρκεί βέβαια να είναι έγκαιρη και διαρκής. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις έκθεσης στον ήλιο επί σειρά ετών, μπορείτε να αναλάβετε κάποια δράση. Όχι με ακριβά σέρουμ και άλλα προϊόντα του εμπορίου, αλλά με χειροποίητες συνταγές με αξιόλογα αποτελέσματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωρα να λαμψεις1. Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο δέρμα και συγκεκριμένα εδώ βοηθά στο να φωτίζονται σκουρόχρωμα σημεία όπως κηλίδες και άλλες δυσχρωμίες.

Μία συνταγή για να τον αξιοποιήσετε: Αναμείξτε 2 κουταλιές ρυζόνερο, 2 κουταλιές αλεύρι και 1 κουταλάκι κουρκουμά, φτιάχνοντας μία πάστα. Με τα δάχτυλά σας, βάλτε μία μικρή ποσότητα της πάστας πάνω στα σημεία που θέλετε να «ανοίξουν» χρωματικά, αφήστε για 20 λεπτά και ξεβγάζετε. 

2. Μαϊντανός.  Ο μαϊντανός είναι γνωστός για την ιδιότητά του να λευκαίνει την επιδερμίδα, κάτι που τον καθιστά ιδανικό για σκοτεινά σημεία και αποχρωματισμούς του δέρματος.

Δοκιμάστε την εξής συνταγή: Σε 1-1,5 κουταλιά γιαούρτι προσθέστε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ, αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύντε. Επαναλάβετε 2 φορές την εβδομάδα. 

3. Βουτυρόγαλα & γιαούρτι. Το βουτυρόγαλα περιέχει γαλακτικό οξύ, που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το δέρμα, καθώς φυσικά και απαλά απολεπίζει το δέρμα, αφαιρώντας ατέλειες και καφέ κηλίδες.

 Απλά εφαρμόστε το απευθείας πάνω στα σκουρόχρωμα σημεία, αφήστε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή με τάση ακμής, προσθέστε ελάχιστο λεμόνι ή χυμό λάιμ στο μείγμα για να αποφευχθεί η υπερβολική ενυδάτωση. Και αν δεν μπορείτε να βρείτε εύκολα βουτυρόγαλα, εξίσου καλά λειτουργεί και το γιαούρτι.

4. Αλόη.  Είναι γνωστό ότι το τζελ αλόης είναι καταπληκτικό για ηλιακά εγκαύματα και για ενυδάτωση της επιδερμίδας. Είναι όμως εξίσου καλό για τις κηλίδες γήρατος, καθώς σταδιακά αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρα με νέα υγιή.

Εφαρμόζετε το τζελ aloe vera 2 φορές την ημέρα απευθείας στα σημεία που έχετε ανάγκη και αφήνετε για 30 λεπτά κάθε φορά. Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν σε περίπου 1 μήνα.

5. Μηλόξυδο. Άλλο ένα συστατικό με πολλαπλές χρήσεις είναι το μηλόξυδο. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό όπου έχετε ρίξει 2-3 σταγόνες μηλόξυδο ή να διαλύετε λίγο μηλόξυδο σε νερό για εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.

Επίσης, μπορείτε να αναμείξετε 2 σταγόνες χυμό λεμονιού με μηλόξυδο ή 2-3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού με μισή κουταλιά μηλόξυδο. Αν έχετε ξηρό δέρμα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο στο διάλυμα, διότι το μηλόξυδο ξηραίνει την επιδερμίδα.

6. Καστορέλαιο. Προσφέρει ποικίλα οφέλη για την ομορφιά, μεταξύ των οποίων επούλωση και λεύκανση του δέρματος. Αλείφετε λίγο καστορέλαιο πάνω στις κηλίδες το πρωί και το βράδυ για έναν μήνα και θα δείτε αποτελέσματα.

7. Παπάγια.  Αυτό το εξωτικό φρούτο περιέχει μερικά ένζυμα και οξέα που δρουν εναντίον των κηλίδων και γενικά των σημαδιών γήρανσης, ενώ θεραπεύουν και την ακμή. Μπορείτε να ακουμπήσετε πάνω στο δέρμα σας μία φέτα ή πολτό πράσινης παπάγιας, να το αφήσετε για 15 λεπτά και μετά να ξεπλύνετε.

8. Σανδαλόξυλο.  Πρόκειται για έναν αντιγηραντικό παράγοντα που μειώνει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης. Απλά ρίξτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο και αλείψτε με αυτό τα σημεία που θέλετε λίγο προτού πέσετε για ύπνο το βράδυ –μην ξεβγάλετε.

9. Χρένο. Αυτό το βότανο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία επιβραδύνει την παραγωγή της μελανίνης, καθώς και στοιχείων που αποτοξινώνουν το σώμα. Φτιάξτε μια γρήγορη πάστα με χρένο και ελαιόλαδο, αλείψτε το δέρμα, αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.

Επαναλάβετε μερικές φορές την εβδομάδα για την καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων. Για τα πιο προβληματικά σημεία, κάντε το εξής: Τρίψτε ένα κομμάτι χρένο και ρίξτε το σε ένα γυάλινο βάζο μαζί με 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο. Ανακινήστε καλά και αφήστε το για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το μία φορά την ημέρα.

Μετά από δύο εβδομάδες και για έναν μήνα, εφαρμόζετε το μείγμα στα σημεία 3 φορές την ημέρα. Αν μείνει μείγμα, μπορείτε να το καταψύξετε.

10. Κρεμμύδι.  Αυτό το λαχανικό μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να αρωματίσει και να νοστιμίσει ένα φαγητό. Πλούσιο σε ένα δυνατό αντισηπτικό συστατικό και σε βιταμίνη C, βοηθά στη λεύκανση του δέρματος. Προσπαθήστε να μην το ανοίξετε αφού το κόψετε και τρίψτε το για λίγη ώρα πάνω στο δέρμα για να μειώσετε τα σκούρα σημεία –ωστόσο αποφύγετε το πρόσωπο.

11. Ρεβίθια.  Ξέρατε ότι τα ρεβίθια είναι ιδανικά για λεύκανση του δέρματος; Φτιάξτε έναν πολτό αναμειγνύοντας 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια με 1/4 φλιτζανιού και δουλέψτε το στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο νερό, ώστε να έχετε μία παχιά κρέμα.

Έχοντας αυτό το μείγμα ως βάση, μπορείτε να κάνετε διαφορετικές εκδοχές, όλες κατάλληλες για δράση εναντίων των κηλίδων –αλλά και σαν σνακ για σνακ πάνω σε αραβική πίτα!

Μάσκα προσώπου με ρεβίθια.  Σε μπολ αναμείξτε 2 κουταλιές ρεβιθάλευρο και 1/4 κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη. Προσθέστε γάλα και μέλι, σε τέτοιες ποσότητες ώστε να έχετε μία πάστα. Πλύντε και καθαρίστε το πρόσωπό σας και έπειτα απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ (όχι στην περιοχή των ματιών).

Αφήστε τη να στεγνώσει, για τουλάχιστον 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε την περισσότερη με τα χέρια και έπειτα ξεβγάλετε με χλιαρό νερό.

Διατροφή για να καταπολεμήσετε τις κηλίδες γήρανσης:
ΝΑΙ: Πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο - Φρέσκοι χυμοί φρούτων - Ωμά λαχανικά που περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και C - Σόγια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
ΟΧΙ: Λιπαρές τροφές - πρόχειρο φαγητό - τροφές που περιέχουν ψωραλένιο, όπως λάιμ, γογγύλια, μαϊντανός, σύκα, μουστάρδα, κύμινο κ.λπ.
---------------------------------------

Η Μαρία-Μαρίνα Σεραφειμίδου είναι συγγραφέας, έχει σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, αρωματοθεραπεία, κοσμετολογία αιθέριων ελαίων και βοτάνων, βοτανοθεραπεία και γεμοθεραπεία. Για πάνω από 10 χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια του Healing Herbs Spa στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής «Μέσα σε όλα» στην ιστοσελίδα Zougla.gr Διατηρεί την ιστοσελίδα www.marinaserafimidou.gr Το «Mαγειρεύω Καλλυντικά» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις και δεύτερο βιβλίο της «Ώρα να λάμψεις» από το οποίο είναι και οι πληροφορίες του άρθρου αυτού και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου