Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι Απίστευτες Δυνατότητες του Εγκεφάλου. Του Παναγιώτη Μεταξάτου

What is a Neuron? - Definition, Parts & Function - Video & Lesson ...
Στο Harvand βρέθηκε ότι ο εγκέφαλος μας δέχεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια ερεθίσματα (bytes) το δευτερόλεπτο αλλά αναγνωρίζει μόνο 2000 από αυτά. Καταλαβαίνετε πώς θα είναι όταν θα καταφέρει να αναγνωρίζει 20.000 ή 200.000 ή 2.000.000 ή 2 δισ. δηλαδή μόνο το 0.5% των ερεθισμάτων.

Η ανθρωπότητα έχει περάσει από πολλές πεποιθήσεις, που επειδή τις υποστήριξαν σημαντικοί άνθρωποι της κάθε εποχής, έγιναν δεκτές από την κοινωνία και διαμόρφωναν τις εκάστοτε αντιλήψεις και βάσεις γνώσης η οποία μεταφερόταν από γενιά σε γενιά σαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

Μερικές από αυτές ήταν: η Γη είναι επίπεδη, η Γη γυρίζει, οι βασιλείς είναι ελέω θεού άρχοντες, οι λευκοί είναι τα αφεντικά, οι γυναίκες να υπακούουν και να φοβούνται τους άνδρες, ο άνθρωπος είναι διαχειριστής αυτού του πλανήτη, οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι κ.λπ.

Τα περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε σήμερα θα ανατραπούν ή τουλάχιστον θα τροποποιηθούν, μετασχηματιστούν ή έστω διαφοροποιηθούν απλά και μόνον γιατί θα αμφισβητηθούν και επομένως κάποιος νους θα αναζητήσει μια διαφορετική πραγματικότητα, την οποία έχει πιθανότητες να αποδείξει.

Ακόμη και για τις βασικές αρχές των επιστημών, σήμερα μάλλον είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παραμείνουν για πάντα. Μια γνώση είναι μια πληροφορία που μας εξυπηρετεί για να εξηγήσουμε ή χρησιμοποιήσουμε για να πάμε στη συνέχεια της να κάνουμε κάτι. Αν δεν έχει αυτή τη χρήση, κάποιος θα την αλλάξει.

Το βασικό στοιχείο ανάπτυξης και εξέλιξης του ανθρώπου είναι η αλλαγή. Αλλαγή έρχεται μέσα από την διαρκή αναζήτηση νέας γνώσης που θα καλύπτει και τις εξαιρέσεις του κανόνα, που εντωμεταξύ δημιουργούνται και εκφράζονται παράλληλα. Γι αυτό ακριβώς μία από τις σταθερές αυτού του κόσμου είναι η ρήση του Ηράκλειτου ''Τα πάντα Ρεί''.

Εκεί όμως που καταρρίπτουμε όλα τα ρεκόρ στις αλλαγές είναι σε ότι έχει να κάνει με τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Μπορεί σ' αυτό να οφείλεται και το γεγονός, ότι ενώ έχουμε οδηγίες ακόμη και για μια φρυγανιέρα δεν έχουμε για την λειτουργία του πλέον σπουδαίου οργάνου στο σώμα μας.

Μέχρι να εκτυπωθεί και να κυκλοφορήσει δεν θα ισχύει πια, μια και νέες γνώσεις θα έχουν αλλάξει τις προηγούμενες. Κάποιος είπε κάποτε ''Είμαστε εγκέφαλοι που απλά χρησιμοποιούμε πόδια για να μετακινούμεθα και χέρια για να χειριζόμαστε μηχανήματα και κομπιούτερ".

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να επιτύχουμε κάτι με κάποιον τρόπο, αυτόματα έχουμε επιτρέψει να δημιουργηθούν δισεκατομμύρια ιδέες και τρόποι να γίνει το ίδιο πράγμα διαφορετικά. Με άλλα λόγια, όταν γεννιέται μια ιδέα στο νου μας και ο εγκέφαλος μας την κάνει πράξη σε φυσικό επίπεδο επιλέγοντας έναν από τους δισεκατομμύρια τρόπους που διαθέτει για αυτό, ένας άλλος εγκέφαλος ή και ο ίδιος μπορεί να επιλέξει έναν άλλον.

O καθηγητής Κonstantin Anokhin του πανεπιστημίου της Μόσχας μετά από έρευνες μιας ολόκληρης ζωής ανακοίνωσε ότι "ο καθένας από τους νευρώνες του εγκεφάλου μας έχει δυνατότητα συνάψεων (επαφών) ίση με το ένα ακολουθούμενου από 28 μηδενικά". Ολόκληρος ο εγκέφαλος μας που αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο νευρώνες εάν γραφόταν ο αριθμός των συνολικών εν δυνάμει συνάψεων θα ήταν το 1 και θα ακολουθούσαν 10,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μηδενικά.Το φαντάζεστε;

Στο Harvand βρήκαν ότι ο εγκέφαλος μας δέχεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια ερεθίσματα (bytes) το δευτερόλεπτο αλλά αναγνωρίζει μόνο 2000 από αυτά. Καταλαβαίνετε πώς θα είναι όταν θα καταφέρει να αναγνωρίζει 20.000 ή 200.000 ή 2.000.000 ή 2 δισ. δηλαδή μόνο το 0.5% των ερεθισμάτων.

Αναλογίζεστε πόση πραγματικότητα δεν αντιλαμβανόμαστε; Δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες του εγκεφάλου μας, είναι απεριόριστες. Σκέψου μόνο ότι τα μάτια σου που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο σου με οπτικές πληροφορίες, τις οποίες συλλαμβάνουν στο ένα πεντακοσιοστό του δευτερολέπτου από τους 130.000.000 υποδοχείς φωτός που έχει το καθένα.
Ο κάθε υποδοχέας συλλαμβάνει τουλάχιστον 5 φωτόνια το δευτερόλεπτο (δέσμες φωτεινής ενέργειας).

Συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες ακόμη αν θα μπορεί να διαβάσει ο εγκέφαλος σας μια σελίδα σε λίγα δευτερόλεπτα; Όλες οι παραδοσιακές πρακτικές ανάγνωσης, είναι ξεπερασμένο προϊόν κακής εκπαίδευσης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κβαντικός υπολογιστής, κάτι που ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη καταφέρει να ''αντιγράψει''.

Είμαστε πολύ συγκρατημένοι όταν σας λέμε ότι μπορείτε να διαβάζετε 1000 λέξεις το λεπτό και να κατανοείτε το 80% στο Εργαστήριο Δυναμική Μάθηση - Γρήγορη Ανάγνωση- Νοητική Χαρτογράφηση, εκείνο όμως που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι: Δεν θα είστε οι ίδιοι μετά την παρακολούθηση του. Η Νοητική χωρητικότητα σας θα έχει διευρυνθεί οπωσδήποτε.

 Σας εύχομαι Όλο και Καλύτερα.
--------------------------------
Ο Παναγιώτης Μεταξάτος είναι επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με πολλαπλή δραστηριότητα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς κι αργότερα παρακολούθησε 4 εξειδικευμένα σεμινάρια Μάρκετινγκ και Πωλήσεων. Έχει Doctora στον Ψυχοπροσανατολισμό και είναι καθηγητής της Μεθόδου Σίλβα.

 Έχει επίσης εκπαιδευτεί για 4 χρόνια στην Ατομική Ψυχολογία και έχει διδάξει Ψυχολογία Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες Σχολές Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ. Διδάσκει σεμινάρια πωλήσεων εδώ και 25 χρόνια σε χιλιάδες πωλητές του πιο σκληρού είδους Door to Door έχοντας δημιουργήσει Σχολή Πωλήσεων στον επαγγελματικό του χώρο. Εδώ http://www.silva.gr/?page_id=1968 το πλήρες βιογραφικό του. Εδώ http://www.silva.gr/ η ιστοσελίδα της Μεθόδου Σίλβα. Eπιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου